Najmniejszy Opublikowano 19 godzin temu Zgłoś Opublikowano 19 godzin temu Znajomy ostatnio w ramach budowania sobie fotograficznego prtfolio obfotografował parę moich czapek, więc w sumie czemu się nie podzielić. Pierwsza transza obrobionych zdjęć dotyczy szyprówki, mojego ulubionego fasonu - ale jak to zwykle z szyciem dla siebie, zamiast dla kogoś, człowieka kusi eksperymentować. Z tego względu daszek jest trochę za miękki i łatwo się deformuje, co chwilę go muszę odprasowywać, a z tyłu taśma wymagała łatki, bo była skrojona zbyt oszczędnie i zaczęła się pruć. Poza tym czapkę uważam za spektakularny sukces, w szczególności podsztywnienie przodu (na przedostatnim zdjęciu widać, jak się ładnie kładzie po zdjęciu z formy, przy okazji zasłaniając ten felerny tył) Czapka na formie od frontu Czapka na formie od boku Czapka na formie od tyłu Czapka na formie z góry, czyli pokaz płaskiego denka Profil czapki zdjętej z formy Czapka na nieogolonym człowieku od przodu 2 Cytuj
Zbyt Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Opublikowano 6 godzin temu bardzo ciekawe, czy te listki na otoku to jest jakaś gotowa taśma? Cytuj
mosze Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Opublikowano 6 godzin temu Trochę mi się kojarz z Cze-ka. Cytuj
Najmniejszy Opublikowano 6 godzin temu Autor Zgłoś Opublikowano 6 godzin temu 20 minut temu, Zbyt napisał(a): bardzo ciekawe, czy te listki na otoku to jest jakaś gotowa taśma? Tak, mam jej zapas w paru kolorach, uratowany przed wyrzuceniem - razem z formami czapniczymi, i masą innych rzeczy więszych lub mniejszych - kiedy na emeryturę odchodził wrocławski czapnik, Derda. I zasadniczo ta taśma (plus ewentualnie podobna węższa na daszku, plus zwyczajowo snurek zamiast paska z przodu) stanowi różnicę między szyprówką a maciejówką. Szyprówka, czyli czapka szypra, dowódcy statku, a co się bardizej kojarzy z żeglugą niż liście? 😛 Tu już ciekawostka historyczna, że w starożytnym Rzymie kapitanowie okrętów mieli właśnie ten rzadki przywilej noszenia wieńców laurowych, co ewoluowało do tego, że i dziś w wielu marynarkach admirałowie mają na daszkach czy otokach złote liście (choć z reguły już nijak nie przypominające laurowych), a szyprowie szyprówki z taśmami jakie widać 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi