void Napisano 15 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2025 Po informacji od @ravineo tym że otworzyła się wersja sklepu Peter Christian na UE, postanowiłem zrobić tam zakupy. Rejestracja konta wymagała podania poprawnego kraju z krótkiej listy bez Polski. Gdy już przeszedłem ja poprawnie, to mogłem ten adres usunąć i dodać swój polski. Zamówiłem spodnie, zapłaciłem €15 za wysyłkę. VAT podali wprost jako wliczony w cenę. Z płatnością nie było żadnych problemów. Teraz pozostaje mi poczekać na odbiór przesyłki, zobaczyć jak zamówione 38" mają się do rzeczywistości. Szkoda że długość nogawek to nieparzyste wartości. Gdy potrzebuję typowe 32", to musiałem zamówić 33", ale to drobiazg. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 15 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2025 39 minut temu, void napisał: Rejestracja konta wymagała podania poprawnego kraju z krótkiej listy bez Polski. Gdy już przeszedłem ja poprawnie, to mogłem ten adres usunąć i dodać swój polski. Widzę, ze mają super podejście do klienta :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vinx78 Napisano 15 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2025 5 hours ago, void said: Teraz pozostaje mi poczekać na odbiór przesyłki, zobaczyć jak zamówione 38" mają się do rzeczywistości. Szkoda że długość nogawek to nieparzyste wartości. Gdy potrzebuję typowe 32", to musiałem zamówić 33", ale to drobiazg. Daj - proszę - znać w tym wątku, kiedy już przyjdą. Chcę kupić dokładnie ten sam model sztruksów w identycznym rozmiarze (i, żeby było śmieszniej, to też potrzebuję nogawki 32"), tylko w innym kolorze (a właściwie kolorach, bo wziąłbym 2 pary - szarą i bordową). Ciekaw jestem rzeczywistych wymiarów talii i nogawki w cm. Chciałem je zamówić ze strony brytyjskiej, bo ta kontynentalna nie obejmuje Polski. Zaskoczyłeś mnie tym, że da się po rejestracji zmienić adres. Jeśli to faktycznie działa, to świetna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
void Napisano 16 Grudzień 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2025 Też chciałem dwie pary, ale te zamówienie to jest testowy pilot. Zarówno dla wymiarów, jak i dla sklepu. Spodnie ze stanem 33cm to dla mnie idealny wymiar, więc niestety konkurencji jest mało. Poza sztruksami mam ochotę na ich modele "Cavalry Twill", niestety dla pasa 38" pozostały same krótkie nogawki, bez względu na kolor. Dostałem już od sklepu potwierdzenie zamówienia, ale jeszcze nie wysyłki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vinx78 Napisano 22 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2025 On 12/16/2025 at 3:58 PM, void said: Dostałem już od sklepu potwierdzenie zamówienia, ale jeszcze nie wysyłki. No i jak tam, idzie przesyłka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
void Napisano 23 Grudzień 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2025 Ciekawe że teraz pytasz. Właśnie wczoraj wyszła. Wysłali za pomocą Royal Mail. Cytat Your parcel xxxxGB has now left the UK. Nie mają więc magazynu w UE, a wysyłają z Wielkiej Brytanii. Przekonam się czy przygotowali dokumenty poprawnie i mnie Urząd Celny nie zaskoczy pomysłami. Wysłali w mało szczęśliwym dla mnie momencie, gdy poszedłem na urlop, a paczkę zaadresowałem na biuro, ale to już po mojej stronie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravine Napisano 7 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń Nie chwaliłem się, że zamówiłem ale moje właśnie przyszły. Wziąłem "Loden Moleskin Trousers" i "Moss County Corduroy trousers". Z kodem "FVH", który znalazłem na jakiejś stronie z kuponami wyszła wysyłka za darmo zamiast 15 euro. W czasie pisania obie pary kosztują 95 euro za sztukę. Oba egzemplarze dają wrażenie dobrej jakości, choć jestem prostym człowiekiem i spodni od drogich producentów jak Rota nigdy w ręku nie miałem. Z takiej drobnicy która by na to wskazywała to (a'la ten short: https://www.youtube.com/shorts/8rhSB4w0GMk): szlufki są wszyte pod talię 4cm zapasu dł. nogawki w moleskinach (w sztruksach 5cm), 5cm (2x2.5) zapasu w talii w moleskinach (w sztruksach 7cm), zapasy w talii obszyte białą lamówką button shank na guziku wewnątrz, tym od french fly. Ale na guziku na talii już nie. górna krawędź zamka wszyta pod talię, zamiast mistycznie kończyć się w 3/4 Obie pary Made in Bangladesh. Metka pozwala prać w 30st, czyli bez "dobra daj dry clean only bo nie chce mi się sprawdzać". Szerokość nogawki u dołu to 20cm, czyli tak jak Casatlantic El Jadida. Najbardziej mi się w obu spodniach nie podoba to co producent nazywa "expanding comfort waistband" - widzę że Proper Cloth też to oferuje jako "comfort elastic waistband". Spodnie po wewnętrznej stronie mają gumkę, która pozwala talii spodni rozszerzyć się gdy napieramy na nią brzuchem - czy to oddychając przeponą, czy po jedzeniu. Oczywiście w miarę jak talia się rozszerza, to materiał na to musi się jakoś pojawić. Sam sztruks czy drelich w modelach które zamówiłem to po prostu 100% bawełna, więc oczywiście się nie rozciąga. Nadmiar materiału "wysuwa się" z jakoby tunelu, który ciągnie się wzdłuż całej tylnej połowy talii spodni. Producent sprytnie to ukrywa pod szlufkami więc z zewnątrz nic nie widać. Niemniej jednak talia spodni nie jest w pełni ciągła, jak w "normalnych" spodniach. Konstrukcyjnie przypominają trochę spodnie z pasem gurkha, tylko po dwóch stronach, i te pasy chowają się do "tunelu". Gdy spodnie są nowe jest wszystko cacy, ale zastanawiam się co by było gdyby w miarę użytkowania gumka straciła elastyczność i talia zaczęłaby się "wylewać". No, ale teraz jak używam to faktycznie wygodne to. Wydaje mi się, że stworzenie spodni z takim "expanding comfort waistband" jest sporo bardziej czasochłonne niż bez więc to nie jest przypadek, że go zastosowano. Domyślam się, że klienci mogli się skarżyć na to, że lubią spodnie z wysokim stanem ale taki krój ma swoje wady (napiera na brzuch przy siadaniu itp.) i stąd takie fajerwerki. W moich Castalantic model "El Jadida" (100% bawełna) faktycznie to czuć ale jakoś żyję. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
void Napisano 7 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń Cytat 5cm zapasu w talii To daje mi pole by zamówić 36" zamiast 38". Teraz pozostaje mi obejrzeć model 38", o ile ich cale mają pokrycie w rzeczywistości. Czy deklarowane wymiary pokrywają się z tym co dostałeś? Szkoda ze sklep nie podaje gramatury materiałów. Które są grubsze? Sztruks, czy moleskin? Cytat Gdy spodnie są nowe jest wszystko cacy, ale zastanawiam się co by było gdyby w miarę użytkowania gumka straciła elastyczność i talia zaczęłaby się "wylewać". Wtedy bym poprawił u krawcowej na sztywno. Moje spodnie są już w Warszawie, choć nie oceniam firmy po czasie dostawy kuriera. Zamówiłbym "El Jadida", ale są pozbawione kieszeni w której trzymam telefon. Nie wiem co ich podkusiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravine Napisano 7 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń On 1/7/2026 at 1:31 PM, void said: Czy deklarowane wymiary pokrywają się z tym co dostałeś? Wziąłem rozmiar W32L33 w obu kupionych parach, a wymiary w tabeli rozmiarów na stronie to: waist - tutaj chyba mowa o tym że spodnie są "na osobę mającą tyle w talii". Faktycznie mam 32 cale w obwodzie talii i pasują. Szerokość w talii na płasko w rozmiarze 32" to 38cm (to spodnie z wysokim stanem więc szerokość w talii też jest niższa niż np. w jeansach, gdzie noszę ~41cm) bottom leg width - w rozm. 32" jest podane jako 16" ale nie mam pojęcia o co może chodzić. Szerokość nogawki u dołu (20cm) razy dwa? seat (base of fly) - też nie udało mi się odtworzyć, mierzyłem na szerokości dolnej krawędzi rozporka rise front/back - tutaj udało się w końcu zmierzyć i w rzeczywistości oba pomiary są 1cm większe niż w tabeli rozmiarów On 1/7/2026 at 1:31 PM, void said: Szkoda ze sklep nie podaje gramatury materiałów. Które są grubsze? Sztruks, czy moleskin? Korzystając z tego, że obie pary mam w tym samym rozmiarze (choć innym kroju, bo moleskinowe są bez zaszewek a sztruksowe mają jedną) - moleskinowe spodnie są 20g cięższe. Czyli różnica żadna. Niestety w progu cenowym 95 eur nie spodziewam się, że będzie podana gramatura. Może na mailu odpowiedzą gdybyś spytał. W końcu szczycą się, że spodnie to ich flagowy produkt ("If Peter Christian were known for one thing, it would be the trouser department.") On 1/7/2026 at 1:31 PM, void said: Wtedy bym poprawił u krawcowej na sztywno. Też o tym myślałem ale jest tyle ruchomych części, że nie wiem czy mój krawiec by się za głowę nie złapał On 1/7/2026 at 1:31 PM, void said: Zamówiłbym "El Jadida", ale są pozbawione kieszeni w której trzymam telefon. Nie wiem co ich podkusiło. O El Jadida w opisie piszą, że są wzorowane na "1960 naval trouser" i czasami faktycznie widuję brak lewej kieszeni u innych producentów. Ciekawe jaki jest faktycznie pierwowzór. Mają też od niedawna nowy model Taza, który ma dwie kieszenie z tyłu. To bezzaszewkowy odpowiednik ich modelu Tanger, ale jak przymierzałem zielone lniane Tangery to krój był *strasznie* dziadkowy, nawet na moim 191cm gdzie spodziewałem się, że "uciągnę" tak szeroką sylwetkę. Może bawełniane wersje są jakieś inne. A, no i zwroty są płatne. P.S. Zgłosiłem im mailowo ten problem z rejestracją o którym wspomniałeś w pierwszym poście, podziękowali tylko za zgłoszenie eh. Ostatnio jak napisałem innej marce że mają skopany link w newsletterze to chociaż dali ten kupon na 20% zniżki. Chyba mają jakiś zoutsorucowany bezduszny helpdesk. W ogóle ich strona działa nie tyle co źle, a wręcz skandalicznie - chłodzenie w stacjonarnym komputerze odpala mi się na 100% gdy mam otwartą zakładkę. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
void Napisano 8 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 21 godzin temu, ravine napisał: 5cm (2x2.5) zapasu w talii, zapas w talii obszyty białą lamówką To tylko w sztruksach, czy moleskin ma taki sam zapas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
void Napisano 8 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń No i przyszła paczka. Na wstępie oberwałem 100zł opłat celnych. Co poszło nie tak? Na początku wątku jest screenshot z "Tax Included". @ravine Ty też dostałeś opłaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravine Napisano 8 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń Fakt, podałem na początku zapasy z moleskinów i założyłem że są takie same też w sztruksach. Niespodzianka, bo w sztruksach jest jeszcze więcej - 7cm w talii i 5cm w nogawkach. EDIT: Nie miałem opłat, po prostu zamówiłem i nie rozmawiając z nikim nigdy paczka zjawiła się u mnie. Może to te przygody z pre-paid cłami o których wspomina czasem @Velahrn? Na pudełku mam etykietę Royal Mail z napisem "International Tracked Priority". Bliżej dolnej prawej krawędzi tej etykiety mam napis "PDDP" w kółku, czyli - https://www.royalmail.com/business/international/guide/delivered-duties-paid-ioss/pddp . Polski nawet nie ma na liście wspieranych krajów więc nie wiem jak to przeszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
void Napisano 8 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń Cytat Bliżej dolnej prawej krawędzi tej etykiety mam napis "PDDP" w kółku A ja nie Płatna wysyłka to "Internationl Tracked", bez "Priority", a na dodatek bez "PDDP". Nie dosyć że zapłaciłem za wysyłkę, to jeszcze zapłaciłem VAT już dwukrotnie. Zawsze miałem łeb do interesów. Skontaktowałem się z obsługą klienta, ale nie liczę na wiele. Gdy tylko zobaczyłem że wysyłka idzie z Wielkiej Brytanii, zacząłem się nastawiać na kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 8 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2 godziny temu, void napisał: A ja nie Płatna wysyłka to "Internationl Tracked", bez "Priority", a na dodatek bez "PDDP". Nie dosyć że zapłaciłem za wysyłkę, to jeszcze zapłaciłem VAT już dwukrotnie. Zawsze miałem łeb do interesów. Skontaktowałem się z obsługą klienta, ale nie liczę na wiele. Gdy tylko zobaczyłem że wysyłka idzie z Wielkiej Brytanii, zacząłem się nastawiać na kłopoty. Jaki dostawca, czyżby mój ulubiony FedEx? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
void Napisano 8 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń UK Royal Mail, a potem to Poczta Polska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 8 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 23 minuty temu, void napisał: UK Royal Mail, a potem to Poczta Polska. Reklamuj u sprzedawcy, bo warto. Mi przy przesyłce z ebaya też poczta ponownie pobrała opłaty celne, reklamowałem i ebay oddał swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
void Napisano 8 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń Tak zrobiłem, zobaczę jak pójdzie. Cały ten zakup traktuje jako pilotażowy. By napisać coś pozytywnego - mają bardzo ładne koperty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
void Napisano 8 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń Same spodnie są ładnie wykonane, pasują do ceny. W obwodzie mają prawie 38", uczciwie. Swoje odeślę z powodu realizacji zakładek. Zakładki są bardzo krótko zszyte na samej górze i parę centymetrów poniżej pasa spodnie wybrzuszają mi się mocno do przodu niczym nie wypchane. Na zdjęciach ze sklepu model ma ręce w kieszeniach i wtedy nie wygląda to dziwnie. Pierwszy raz trafiłem na sztruks z zakładkami, nie spodziewałem się że ta kombinacja potrafi się tak wybrzuszać. Poniżej zdjęcie zapasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vinx78 Napisano 8 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń (edytowane) 40 minutes ago, void said: Same spodnie są ładnie wykonane, pasują do ceny. W obwodzie mają prawie 38", uczciwie. Trochę mnie zmartwiła ta historia z dodatkowymi opłatami, ale chyba nie zniechęciła, żeby spróbować. Zapytam więc: 1) Te 38" obwodu to jeszcze przed naciągnięciem gumki w pasie? 2) Jak wypada faktyczna długość wewnętrznej strony nogawki w zamówionym przez Ciebie rozmiarze? I czy nogawka ma sensowny zapas do wydłużenia? Bo nie wiem, czy brać 33" i prawdopodobnie skracać, czy 31" licząc na możliwość wydłużenia. EDIT: doczytałem wyżej w postach ravine'a o zapasie w nogawce, ale i tak zapytam o rzeczywistą długość Edytowane 8 Styczeń przez vinx78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravine Napisano 8 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń Moje sztruksy mają 83cm po wewnętrznej str. nogawki w L33. Co do zasady lepiej skracać niż wydłużać - przy wydłużaniu na linii starego wykończenia może zostać brzydka jasna linia. Przy okazji ten kod promocyjny "FVH" na darmową dostawę pochodzi z podcastu Finn vs History, więc nie jest jakimś świątecznym kodem - powinien działać jeszcze jakiś czas. EDIT: Co do posta niżej, to taki Berg&Berg wysyła niewykończone (dosłownie sterczy surowa krawędź u nogawki) spodnie i każdy sobie może właśnie skrócić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
void Napisano 8 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 1 godzinę temu, vinx78 napisał: Trochę mnie zmartwiła ta historia z dodatkowymi opłatami, ale chyba nie zniechęciła, żeby spróbować. Zapytam więc: 1) Te 38" obwodu to jeszcze przed naciągnięciem gumki w pasie? 2) Jak wypada faktyczna długość wewnętrznej strony nogawki w zamówionym przez Ciebie rozmiarze? I czy nogawka ma sensowny zapas do wydłużenia? Bo nie wiem, czy brać 33" i prawdopodobnie skracać, czy 31" licząc na możliwość wydłużenia. EDIT: doczytałem wyżej w postach ravine'a o zapasie w nogawce, ale i tak zapytam o rzeczywistą długość 1. Tak, mierzyłem na płasko. 2. Zamiast wydłużać zamów 33". Lepiej skrócić i niż wydłużać. W przypadku starych spodni tę starą krawędź widać. Idealnie to wszystkie spodnie miałyby 33-34" i każdy by sobie skracał za 20zł. Dziwne że nikt na to dotąd nie wpadł. Jutro zmierzę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
void Napisano 15 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń Zmierzyłem nogawkę w sztruksach - 83cm, czyli 32.7". Moje spodnie odesłałem, co kosztuje kolejne 20€. Za brak PDDP przeprosili, powiedzieli że to błąd, a pieniądze obiecali oddać, niestety przelewem bankowym. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vinx78 Napisano 15 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 5 hours ago, void said: Zmierzyłem nogawkę w sztruksach - 83cm, czyli 32.7". Dziękuję. Teraz wiem na pewno, żeby brać tę długość i skracać. 5 hours ago, void said: Za brak PDDP przeprosili, powiedzieli że to błąd, a pieniądze obiecali oddać, niestety przelewem bankowym. Czyli w razie czego da się kwestię podwójnego VATu i cła odkręcić. To pozytywna wiadomość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi