Velahrn Opublikowano 14 Marca Zgłoś Opublikowano 14 Marca 12 godzin temu, void napisał(a): Niestety nie. Peter Christian chce faktury i zadeklarowali że chętnie zwrócą za pomyłkę. Poczta Polska nie daje faktury, a ja nie mam godzin by się użerać z jej szefostwem. Gdybym wiedział jak się sprawy potoczą, to bym nie opłacał paczki bez faktury od PP. Jeśli chodzi o zwrot, to dostałem prawidłowo. Aż specjalnie przeszukałem skrzynkę i znalazłem Użyłem formularzu kontaktowego ze strony poczty polskiej i wkleiłem im zdjęcie " Dzień dobry Zamawiałem paczkę z Japonii, z już opłaconym podatkiem VAT oraz innymi opłatami. Tymczasem przy odbiorze musiałem uiścić dodatkową opłatę 28 zł i 50 gr. Proszę o informację wraz ze szczegółowym rozpisaniem, czym dokładnie była ta opłata i z czego wynikała (jak podejrzewam, był to VAT, który już raz opłaciłem, co jest nawet zaznaczone na opisie paczki). Z poważaniem" i mi odpisali Szanowny Panie, Przepraszamy za opóźnienie w udzieleniu odpowiedzi. Poczta Polska pobiera opłatę za przedstawienie do kontroli celnej (8.50 zł.), do przesyłki naliczono podatek VAT – 20 zł. Potwierdzenie uiszczenia należności celno-skarbowych stanowi PZC - Poświadczone Zgłoszenie Celne. PZC to komunikat otrzymywany przez Pocztę Polską z KAS i udostępniany adresatowi przesyłki na stronie internetowej https://www.pocztex.pl/sledzenie-przesylek/?lang=PL&numer=RN084406484JP zaświadczający o dokonaniu zgłoszenia celnego towarów umieszczonych w przesyłce i uiszczeniu określonych przez KAS należności celno-podatkowych. Kwota tych należności jest wskazana na pokwitowaniu, o które można poprosić osobę doręczającą przy odbiorze przesyłki. Przycisk „Pobierz poświadczone zgłoszenie celne” będzie dostępny tylko dla przesyłek doręczonych z rozliczonymi należnościami celno-podatkowymi. Poświadczone Zgłoszenie Celne można wygenerować po doręczeniu przesyłki i rozliczeniu przez Pocztę Polską kwot należnych (powinno zostać udostępnione między 2 a 12 dniem kalendarzowym od dnia doręczenia przesyłki). Na dokumencie jest jawnie podana kwota wartości celnej towaru. Część sprzedawców internetowych wysyłających przesyłki z towarami pochodzącymi z krajów spoza Unii Europejskiej do Polski korzysta z tzw. procedury IOSS, która umożliwia nabywcy zapłatę podatku VAT podczas zakupu towaru. Warunkiem, aby w Polsce nie naliczono ponownie podatku VAT od zakupionych towarów jest otrzymanie z kraju nadania przesyłki przez Pocztę Polską prawidłowego numeru IOSS w elektronicznej deklaracji celnej dotyczącej konkretnej przesyłki. Poczta odnotowuje przypadki braku numerów IOSS lub inne błędy w ich przekazywaniu w elektronicznych deklaracjach celnych i niezwłocznie informuje operatorów kraju nadania, a za ich pośrednictwem nadawców przesyłek, o stwierdzonych nieprawidłowościach. Adresat przesyłki, który zapłacił dwukrotnie podatek VAT od zakupionych towarów może wystąpić w tej sprawie do nadawcy przesyłki. Z wyrazami szacunku / Best regards Zespół Doradców Klienta / Customer Advisory Team Biuro Centrum Obsługi Finansowej/ Financial Service Center Office Poczta Polska S.A." I z tego linku można było pobrać zgłoszenie celne po wpisaniu kodu z obrazka i kwoty (obecnie już go nie ma w systemie, bo to było w maju). Napisz i spróbuj, nie odpuszczaj złodziejaszkom! 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi