Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@figo

Cytat

@Velahrn - dzięki wielkie za dobre słowo. Jeśli mogę dopytać, to co nie gra z rozmiarówką? Jeśli chodzi o ramiona, to oni jakoś inaczej to mierzą. Miałem jedną testową koszulę od nich - wypada klasycznie, tak jak Cordone (informacja dla tych, którzy brali Cordone:)) 

Ramiona właśnie.

Wg historii zamówień z proper cloth mnie idealna byłaby koszula o takich wymiarach
klatka piersiowa 106 cm
talia 94 cm
biodra 102 cm
ramiona 42-43 cm

Chociaż! ostatnio preferuje nieco szersze fasony, o 1-2 cm. W sumie to byłby taki mix Borriello Napoli w rozmiarze 38 i 39. Ale największy problem mam właśnie z ramionami - 45-46 cm to za dużo, po prostu, chyba ze mierzą to jakoś inaczej. a to rozmiar, którego nie da się skorygować.

Jestem absolutnie przekonany, że Twoje koszule są lepsze niż np. Barkell, ale Barkell, co bardzo nietypowe  w rozmiarówkach koszulowych RTW, jest naprawdę wąski w ramionach, i w moim przypadku fit jest super.

Opublikowano

@lubo69

Cytat

czy możesz zmierzyć rzeczywistą szerokość kołnierzyka (od wszycia guzika do środka dziurki), dla pewności dla dwóch rozmiarów, np. 40 i 43?

Dla rozmiaru 40 - szerokość rzeczywista wynosi 40,5 cm. Dla 43 - 43,5. 

Opublikowano

OK, dzięki. Zmierzyłem też swoją (wspomnianą wyżej) koszulę w rozmiarze 40 i tak właśnie wyszło. Pozostałe wymiary także zgadzają się z tabelą, oprócz talii, która w mojej koszuli mierzy praktycznie tyle samo ile biodra (i mnie to akurat pasuje). Zapewne oferowane przez Ciebie koszule będą taliowane, a moja (kupiona u Michaela Jondrala) nie jest. Ramiona mierzone po plecach (na prosto) od szwu do szwu to 46,5 cm, a dolna część „wstawki plecowej” mierzy 44,5 cm.

Wracając do dyskusji o kurtkach jungle, z ramionami nigdy nie wiadomo - trzeba mierzyć. Dla mnie te 46,5-47 w tabeli to też za dużo, a jednak koszula leży dobrze.

• Like 1
Opublikowano

Właśnie one są taliowane, ale wystrzegają się tego słowa "slim fit", jak mogą. No i przyparci do muru nadal twierdzą, że soft slim, ale nie regular. Tę koszulę, którą miałem, mogę porównać z grubsza do kroju Cordone, czyli właśnie slim, ale nie, że jakiś wielki. 

Faktycznie z pomiarów Borriello wynika, że w ramionach jest u nich jakieś 1,5 cm więcej niż standardowo. Ale przy tej koszuli, którą miałem, w ogóle tego nie zauważyłem. Klient, który nosi niemal wszędzie 42, wziął to 42 i koszula pasowała idealnie. 

Ja oczywiście jakoś bardzo nie będę namawiał na "spróbowanie", ale w razie czego zwroty trafiają na butikowy stock, więc ogólnie bez dramatu jakby co :) 

@lubo69 

Cytat

Wracając do dyskusji o kurtkach jungle, z ramionami nigdy nie wiadomo - trzeba mierzyć. Dla mnie te 46,5-47 w tabeli to też za dużo, a jednak koszula leży dobrze.

Pod koniec września wszystko będzie jasne i klarowne :)

Opublikowano
Godzinę temu, figo napisał(a):

Właśnie one są taliowane, ale wystrzegają się tego słowa "slim fit", jak mogą. No i przyparci do muru nadal twierdzą, że soft slim, ale nie regular. Tę koszulę, którą miałem, mogę porównać z grubsza do kroju Cordone, czyli właśnie slim, ale nie, że jakiś wielki. 

Faktycznie z pomiarów Borriello wynika, że w ramionach jest u nich jakieś 1,5 cm więcej niż standardowo. Ale przy tej koszuli, którą miałem, w ogóle tego nie zauważyłem. Klient, który nosi niemal wszędzie 42, wziął to 42 i koszula pasowała idealnie. 

Ja oczywiście jakoś bardzo nie będę namawiał na "spróbowanie", ale w razie czego zwroty trafiają na butikowy stock, więc ogólnie bez dramatu jakby co :) 

@lubo69 

Pod koniec września wszystko będzie jasne i klarowne :)

Masz je fizycznie w sklepie? Bo może po prostu podjadę, jak będę w Łodzi i pomierzę.

Opublikowano

Hej wszystkim raz jeszcze,

Tak jak już wcześniej pisałem, postanowiłem zrobić coś, co sprawi, że każdy będzie miał szansę "dotknąć" takich marek jak Borriello, Borrelli, Viola Milano itd. 

Projekt zakłada, że raz na miesiąc, będę organizował akcje preorderowe, dzięki czemu Wy, będziecie mogli nabyć - mam nadzieję - ciekawe produkty, w preferencyjnych cenach.

Często minimalne zamówienie u fajnych marek było tak duże, że nie było szansy podejść do tematu. Ten projekt ma sprawić, że marki obniżą swoje wymagania co do tzw. MOQ. Z kilkoma markami jestem już po słowie, więc przynajmniej kilka tego typu preorderów  na pewno się wydarzy :)

Tu w sumie zero zaskoczenia, bo już o tym pisałem: Zaczynamy od Borriello. 13 modeli koszul do wyboru. Wgląd w cenę możliwy jest wyłącznie po zapisaniu się do listy. Strona www działa, ale robiona była na szybko, więc oczywiście COŚ może nie działać lub działać źle. Za feedback będę również wdzięczny.

Dla wszystkich forumowiczów, cena jest oczywiście niższa, ale tym razem, taki kod zniżkowy, wyślę wyłącznie prywatnie. Oczywiście chodzi o to, by kod był przeznaczony realnie tylko dla forumowiczów, a nie dla osób, które trafiły tu przez wyszukiwarkę Google :)

Gdyby pojawiły się jakieś pytania, niezmiennie pozostaję do dyspozycji. Strona projektu: menswearlist.com

Oczywiście zwroty są możliwe. Jeśli ktoś jest "między rozmiarami", to można brać śmiało dwa - ja chętnie zwrot drugiej koszuli przyjmę sobie na stan butikowy :)

• Like 4
Opublikowano

Hej wszystkim,

W poniedziałek kończę preorder koszul Borriello, tak więc dla tych, którzy zamówią min. 3 koszule, 20% zniżki na całe zamówienie. Można składać je na www.menswearlist.com lub jak zazwyczaj, u mnie na priv. Technika dowolna. Zdjęcie dla atencji :)

borriello-napoli-koszula-denim.webp

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej!

Aktualizacja tematu swetrów Parramatta - tych z jaka (90%) i kaszmiru (10%).

Otrzymałem od producenta aktualną dostępność kolorystyczną i rozmiarową. Jako, że produkt dość szybko znika, to umówiłem się, że w poniedziałek prześlę kompletne zamówienie.

Cena wyjściowa producenta: 1700 zł (realnie zapis do newslettera daje 10%, więc 1540 zł)
Cena u mnie: 999 zł z darmową przesyłką, a przy zakupie więcej niż jednej sztuki, oczywiście pojawi się jeszcze jakaś dodatkowa zniżka.

Dzięki zastosowaniu kaszmiru, możliwe było stworzenie różnych wariantów kolorystycznych. Przy 100% wełny z jaka, tkaniny byłyby czarne albo brunatne.

Grubość tkaniny: 3 gauge, czyli najgrubszy możliwy sweter. Bez owijania w bawełnę - na prawdziwą zimę z dużymi mrozami.

WAŻNE: TERMIN - Tutaj jest błyskawiczny. Czyli maksymalnie we środę wysyłka. Jest więc szansa na dostawę w kolejnym tygodniu, a w najgorszym wypadku pod koniec miesiąca. 

Link do produktu na stronie producenta: https://parramattacashmere.com/prodotto/girocollo-yak/

image.thumb.png.3149355443d04b96ea8eabf210576ae0.png

Jedna adnotacja: beżowej L-ki już nie ma, sprzedana.

Tabela rozmiarowa:

image.jpeg.9a3c73c5acafbc900301e5624885e975.jpeg
Tabela rozmiarowa sugeruje, że swetry są dość "małe", w szczególności chodzi o szerokość ramion. Jednak podobna sytuacja była z tabelą rozmiarową swetrów z wełny wielbłądziej i większość klientów wybierała "swój rozmiar". U mnie nawet poszło w M, a raczej noszę L.

Producent twierdzi z pełnym przekonaniem, że nosząc L, powinno się wziąć L. Jeżeli ktoś jest totalnie między rozmiarami, wówczas lepiej wziąć ten większy.

Długość rękawa nie jest podana, ale dla rozmiaru L wynosi ok. 68 cm - tak więc osoby wyższe również powinny być zadowolone. Przy swetrach z wełny wielbłądziej, klienci mający nawet 193 cm, byli zadowoleni z długości rękawów.

Ps. Jak wpadnie Wam coś w oko ze strony producenta, to mogę dopytać o cenę - może uda się dokoptować taki produkt do zamówienia, powiedzmy grupowego.

Adnotacja związana z bezpieczeństwem zakupów: Oczywiście możliwy jest zwrot. Jeśli ktoś jest totalnie między rozmiarami, można śmiało wziąć 2 rozmiary - zwrot wpada do nas na stan butikowy. Zwrot $ robię ja, oczywiście nie czekacie na zwrot z Włoch itd. 

sweter-parramatta-yak-cashmere.jpg

sweter-parramatta-yak-cashmere-2.jpg

sweter-parramatta-yak-cashmere-3.jpg

• Like 3
Opublikowano

A gdyby ktoś szukał skarpet, to z kodem BWBPEDEMEIA, przy zakupie min. 4 par skarpet, całkiem sympatyczna zniżka na całe zamówienie, z przesyłką za całe 1 zł.

Link do oferty: https://colloitaliano.com/collections/skarpety

Można też wbić sobie 10 par skarpet do koszyka, skorzystać z kodu ITSOCKS10 i zobaczyć co się stanie 😀

natomiast jeśli planujecie jakieś zakupy skarpetowe w Nobile, to można dosłownie chwilkę poczekać :) 

• Like 2
Opublikowano

Do mnie dotarł wielbłąd i len. Jakość oceniam bardzo wysoko. Niestety będę musiał zwrócić, ponieważ jak wiele razy już wspominałem na tym forum, mam spory problem z rękawami, pewnie jak już wyżej zostało wspomniane na wielu "normlanych" wysokich będzie ok.
Wielbłąd ma optymalną gramaturę na zimowe miesiące - nie za gruby nie za cienki. Jeśli ktoś szuka szarego XL to będzie dostępny na stanie. Jeśli chodzi o sam materiał to jak dla mnie czuć, że wełna trochę inna niż kaszmir czy merynos. 

Len ma gramaturę zbliżoną do koszulki polo, splot przypomina sito/siatkę, jest to bardzo dobrze widoczne pod światło, natomiast na ciele nie jest zbyt prześwitujący. Widzę, zastosowanie np. na letnie wieczory. Jeśli ktoś nosi XL to ja bym polecał raczej kupić L (przynajmniej na podstawie granatu XL), ponieważ krój jest szerszy, no chyba że ktoś poszukuje na lato czegoś obszerniejszego. Kolor granatu na żywo jest bardziej intensywny niż na zdjęciach w sklepie, co jak dla mnie jest bardzo OK.

• Like 2
Opublikowano

@tryhp3 Dzięki wielkie za podzielenie się opinią o produktach. Na przyszłość będę już wiedział na 100%, jakie wymiary, zwłaszcza rękawów, muszą mieć te swetry.

i tak jak napisałeś: gdyby szukał ktoś wielbłąda w XL w kolorze szarym i niebieskiego lnu w tym samym rozmiarze: zapraszam :)

z wielbłąda na stanie zostały jeszcze: brązowy i beżowy XL, szary L (no i XL). 

Opublikowano

Hej!

Informacyjnie: Jutro swetry z jaka i kaszmiru ruszają do Łodzi :)

Sprzedażowo: jutro dotrą do mnie swetry tego samego producenta z przędzy donegal - z merino i moheru

opis producenta:

Klasyczny sweter typu crew neck wykonany z autentycznej irlandzkiej przędzy The Genuine Donegal Tweed, produkowanej przez Donegal Yarns. 

Przędza powstaje z mieszanki 70% wełny merino i 30% moheru. Charakterystyczne dla Donegal są drobne, nieregularne kolorowe nepy zatopione w przędzy, które nadają dzianinie wielowymiarową strukturę i sprawiają, że z bliska każdy fragment swetra wygląda nieco inaczej.

Głęboka zieleń została przełamana subtelnymi akcentami błękitu, turkusu, żółci i rudości. Dzięki temu sweter pozostaje stonowany, ale ma znacznie więcej charakteru niż klasyczna jednobarwna dzianina.

Skład: 70% wełna merino, 30% moher
Przędza: The Genuine Donegal Tweed – Donegal Yarns
Produkcja przędzy: Irlandia
Krój: crew neck

sweter dostępny będzie w dwóch kolorach. Rozmiary S-XL. 

Jutro pomierzę i na pewno dodam jakieś real foto. 
F3452B38-EC20-4213-911E-7D424CE15663.thumb.png.64ca3f8f8ceb8b5dd7de36ed285a061b.pngB86DDD06-E22A-46D5-BDF0-46AE536CFCFD.thumb.png.707de1c816b19dafdfc8c62d9627e48a.png

• Like 3
Opublikowano

@gratek Cena regularna tych swetrów - 749 zł. Cena forumowa będzie oczywiście lepsza. Tu będą dostępne 3 kolory, jednak z tym trzecim jeszcze się wstrzymuję z komunikacją, bo nie mam co do niego pewności - jak dotrze (a okazało się, że dostawa będzie jednak jutro), będę dawał znać. 

Będzie też za moment wełna brytyjska - i tutaj jeden kolor, brązowy. 649 zł - cena regularna.

W butiku są jeszcze inne swetry: troyer z wełny merino 100% (400 zł cena regularna) i swetry z golfami 70% merino , 30% jedwab (550 zł cena regularna) - od innego producenta. 

Większość produktów powinna pojawić się online jutro do końca dnia.

Cenę forumową podam raczej tylko na priv (nie dlatego, że będzie różna dla każdego grupowicza. Forum jest do odczytu ogólnodostępne, więc chcę uniknąć sytuacji, w której realnie każdy klient, ma cenę taką jak Wy, na forum:)  

Są też spodnie z wysokim stanem i regulatorami - moim zdaniem dużo lepsza jakość niż przy Scarano. Natomiast tu nie ukrywam, że sprzedaż raczej wyłącznie stacjonarnie.

Opublikowano
2 godziny temu, figo napisał(a):

Są też spodnie z wysokim stanem i regulatorami - moim zdaniem dużo lepsza jakość niż przy Scarano. Natomiast tu nie ukrywam, że sprzedaż raczej wyłącznie stacjonarnie.

Chodzi o to, że spodnie trudniej dopasować i jest większe ryzyko zwrotu?

Opublikowano

@Jarek85 Tak jest. U mnie to praktycznie jedyny zwracany produkt. Przy niewielkim butiku, to właściwie zabija rentowność. Oczywiście chodzi głównie o sytuację, w której mam niewielki wolumen, on sprzedaje się pozornie szybko, zerując mi magazyn, a po dwóch tygodniach wraca. 

Z tego co widzę, klient internetowy oczekuje kroju typu Poszetka - 25 cm przy ujściu nogawki, 37 cm w udzie. Dla mnie takie spodnie w warunkach butikowych byłyby niesprzedawalne. Bazuję tu raczej na kliencie biznesowym, co sprawia, że kroje są raczej wyważone. 

Te nowe spodnie, mają spory zapas do poszerzenia w nogawkach, pewnie idzie uzyskać nawet 23 cm, ale co do zasady, to raczej zwężamy spodnie, a nie poszerzamy.

Gwoli ścisłości: spodnie będą zaprezentowane online i zapewne dla chętnych grupowiczów, będzie opcja zamówienia.