Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po przerwie. :P
Napisałem jakiś czas temu do Meki. Podesłałem im orientacyjne wymiary stopy i zdjęcia jej kształtu i doradzili mi rozmiar 43, ale zasugerowali, że mój układ palców wskazywałby na zmianę kopyta na M009. Zaproponowali, żebym zamówił te Oxfordy, a oni do przesyłki dorzucą jeszcze jakiś model na kopycie M009 (miło z ich strony). Tak zrobiłem. 
Przymierzyłem oba. Buty na kopycie M009 (ten sam rozmiar) są wyraźnie ciaśniejsze. Ale nie uciskają w palcach tak jak Poszetka np. Raczej mocno opatulają śródstopie, ale to się chyba rozchodzi z czasem (?). Oxfordy na standardowym kopycie (ten sam rozmiar) są wyraźnie bardziej przestrzenne, ale też chyba nieco za luźne. W sumie po tych wszystkich przygodach już trochę zgłupiałem i nie wiem co jest na mnie dobre a co nie. Podsyłam zdjęcia obu modeli, może jakieś wnioski uda wam się wysnuć na oko.
Te z cap toe to Standardowe Oxfordy G111C1 na kopycie M001, a te z tymi wzorkami/dziurkami to jakiś model na kopycie M009. Pozwoliłem sobie delikatnie ugiąć oba modele - nie za mocno, żeby nie zrobić im krzywdy, ale mam nadzieję, że uda się z tego zgięcia coś wywnioskować. Warunki do zdjęcia niestety bardzo słabe. Jak będzie trzeba to jutro w dzień zrobię nowe.

IMG_4010.jpeg

IMG_4011.jpeg

IMG_4016.jpeg

IMG_4018.jpeg

IMG_4019.jpeg

IMG_4022.jpeg

IMG_4023.jpeg

IMG_4025.jpeg

IMG_4026.jpeg

Opublikowano
13 godzin temu, masler napisał:

Buty na kopycie M009 (ten sam rozmiar) są wyraźnie ciaśniejsze. Ale nie uciskają w palcach tak jak Poszetka np. Raczej mocno opatulają śródstopie, ale to się chyba rozchodzi z czasem (?). Oxfordy na standardowym kopycie (ten sam rozmiar) są wyraźnie bardziej przestrzenne, ale też chyba nieco za luźne.

Trudno doradzać bo to śliski temat. Będziesz ich używał stosunkowo często więc może i tak. Takie coś być może dałoby się rozbić dobrze wypełniającymi prawidłami. 

Te wcześniejsze nie były dla Ciebie. Jednocześnie brzydko się łamały i uciskały.

Rozumiem, że są w stanie zrobić Oxfordy na tym węższym kopycie? Pewnie ciut szybciej by się rozchodziły jakby nie miały przeszytych nosków. Osobiście w takiej sytuacji kupiłbym lotniki.
Trochę już mierzyłeś więc coś już wiesz. GYW też po pierwszym założeniu nie będzie jak kapeć. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, tryhp3 napisał:

Rozumiem, że są w stanie zrobić Oxfordy na tym węższym kopycie?

Tak, dokładnie i to w cenie zamówienia standardowego buta. Tylko nie mam pojęcia jak to się będzie zachowywać.

2 godziny temu, tryhp3 napisał:

Trochę już mierzyłeś więc coś już wiesz.

No właśnie chyba nie wiem nic ? Mierzyłem kilka rozmiarów Poszetki, wahałem się nad 42,5 i 43 (oba były komfortowe, 42,5 tak na styk, a 43 delikatnie za duży, 42,75 byłoby optymalnie jeśli chodzi o komfort), a wy po obejrzeniu zdjęć stwierdziliście, że 42,5 są zdecydowanie za duże.

Wiec moje poczucie komfortu widocznie nie idzie w parze z tym jak but wizualnie się układa. To wynika pewnie też w dużym stopniu z tego, że w takich butach prawie w ogóle w życiu nie chodziłem, dopiero teraz pojawiło się zapotrzebowanie, więc nie mam doświadczenia.
Nie potrafię też wyczuć i samodzielnie przewidzieć jak bardzo but się rozejdzie, jak się zachowa po kilku latach, wy pewnie już ten instynkt macie. Zakładam, że Oxfordów nie weryfikuje się tak samo jak sportowych Adidasów. Pojęcie komfortu w jednym i drugich nie jest tożsame. Może te Oxfordy muszą być takie obcisłe, może nie muszą być na początku super komfortowe i potem to się ułoży albo moja noga się przyzwyczai. 
Cokolwiek wybiorę, wybiorę w ciemno i z ryzykiem, że nie trafię. Dlatego tak skrupulatnie tutaj dopytuję, a wy dzielnie próbujecie mi doradzić. Przy tak drogim (jak dla mnie) bucie chciałbym trafić dobrze z rozmiarem.
Zrobilem co mogłem: zmierzyłem stopę na długość, zmierzyłem obwód w dwóch miejscach zgodnie z instrukcją na klasycznebuty, pomiary nie wychodziły za każdym razem identycznie, ale jakiś tam z grubsza zakres był. Podałem wymiary obsłudze z Meki i zdjęcie stopy, doradzili rozmiar 43 i kopyto z modelu węższego i jedyne co mogę zrobić to w ciemno ich posłuchać i tak chyba zrobię. Tylko jak już mi zrobią buta z węższym kopytem niż standardowy, to jak okaże się niewymiarowy to już go raczej nie zwrócę. Więc przed tym zabiegiem chciałbym jeszcze tutaj wycisnąć tyle ile się da wycisnąć zdalnie. Też na pewno po samych zdjęciach nie powiecie mi w 100% który model, z jakim kopytem i w jakim rozmiarze będzie dla mnie dobry, ale zawęźmy ten margines błędu do minimum. Czy coś jeszcze mogę zrobić z tymi butami, żebyście mogli na oko ocenić czy rozmiarowo jest okej? Te co teraz zamówiłem na oko wyglądają dobrze przy tych zgięciach? 

Opublikowano
23 minuty temu, masler napisał:

Te co teraz zamówiłem na oko wyglądają dobrze przy tych zgięciach? 

Wcześniej źle to wyglądało w tych jest OK - zwłaszcza w tych węższych. W tych szerszych coś tam z boku nieco gorzej (widać że jest szersze kopyto).

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Ten G111 (szerszy) jest wygodniejszy od tego drugiego na węższym kopycie, ale to też inny model. Skóra w nim jest taka fajna miękka. W tym drugim jest sztywniejsza i przy zginaniu trochę wbija mi się w duży palec w miejscu zgięcia.

Meka pyta mnie czy wgl jest potrzebna zmiana kopyta tego G111 na węższe. No tutaj ciężko mi się wypowiedzieć. Na standardowym szerszym kopycie but jest trochę za luźny, ale poza tym jest wygodny. Pytanie czy ten luz wynika z kopyta czy z długości.
A no i wygoda to jedno a to jak wizualnie się układa to drugie.
Spytali mnie też czy na długość oba są dobre czy któryś jest za luźny. Próbuję palcem od ręki wyczuć czubek dużego palca u nogi (najdłuższego u mnie), ale nie jest to łatwe, bo skóra jest sztywna i gruba, ale mniej więcej na czuja to kończyłby sie tutaj:

G111:
IMG_4121.thumb.jpeg.f20cfd51f14855194e3f6849213c6871.jpeg

ten drugi model:
IMG_4123.thumb.jpeg.0c82b0f06ba0dd1b943fa621d81f1a6a.jpeg
Mniej więcej za zaznaczonym miejscem nie czuję palca od nogi gdy uciskam palcem od ręki na skórę i palec od nogi unoszę. Ale tak jak pisze, nie wiem czy to prezycyjny pomiar.

Poza tym wcześniej wstawiłem tu zdjęcie tego drugiego modelu jak się zgina ale tylko lewą stopę i tam rzeczywiście było ok, ale już na prawej zgina się dość dziwnie:
IMG_4113.thumb.jpeg.422b04a27e90261a933087d0ba32c278.jpegIMG_4117.thumb.jpeg.484730956b0fab9ddfe61dcb20f66f6f.jpeg

Tu jeszcze raz dla przypomnienia jak zgina się ten standardowy G111
IMG_4018.thumb.jpeg.c3e04d902948f8967cc78229c0a773a4.jpeg

IMG_4017.thumb.jpeg.d9d72ce8839701709ad36236dddbb873.jpeg

i ten drugi:

IMG_4023.thumb.jpeg.620dedb6518a02d98fc790c4879f5d05.jpeg
IMG_4026.thumb.jpeg.e6d519f044be594850926ea535b28e6a.jpeg

Opublikowano

Te załamania są OK.

Tego szerszego kopyta nie bierz pod uwagę jak Ci latają.

Te węższe jakby były na miększej skórze też by mogło pomóc. Napisz do nich jak to wygląda i zobaczysz co Ci zaproponują. 

Opublikowano

Opisałem im, wysłałem zdjęcia i Pani uznała, że but wydaje się za długi i zbyt tęgi. Doślą mi jeszcze 2 modele do przymiarki, te oxfordy w rozmiarze mniejszym (42) i jeszcze jedną parę oxfordów rozmiar 42 na szczuplejszym kopycie.

Musze przyznać, że podejście do klienta top i duże zaufanie.

Opublikowano (edytowane)

W moim przypadku z Meka wyslali mi dwa rozne rozmiary do przymiarki. Zaplacilem za jedna pare butow. Potem kurier odebral nieodpowiedni rozmiar jako zwrot.

Edytowane przez suede
poprawki stylistyczne
  • Like 1
Opublikowano
W dniu 21.02.2026 o 08:57, dragonek napisał(a):

Dosyłają buty do przymiarki, nie pobierając kasy z karty?

Przed kupnem wysłałem maila z prośbą o poradę jaki rozmiar wybrać czarnych Oksfordów G111C. Wysłałem wymiary stopy i zdjęcie stopy w skarpecie. Pani doradziła rozmiar i dodała, że na moj układ stopy raczej inne kopyto powinno byc. Napisała, że dorzuci do przesyłki jeszcze jeden model na innym kopycie.
Buty przyszły, przymierzyłem, napisałem im spostrzeżenia, wysłałem zdjęcia jak but leży i się układa. Pani stwierdziła, że na jej oko but jest nieco za długi i za szeroki na tegosc i napisała, że dośle te G111C w mniejszym rozmiarze i jeszcze jakiś inny model na innym kopycie. Na następny dzień paczka już była wysłana, dzisiaj dotrze.

Naprawdę podejście do klienta 10/10, aż miło w takim sklepie robić zakupy.
Mam tylko nadzieję, że nikt tego nie wykorzysta dla własnej korzyści i na ich szkodę.

• Like 6
Opublikowano

Przymierzyłem te dwie dodatkowe pary, które dosłali, jedna to samo standardowe (szersze) kopyto, tylko rozmiar mniejszy, drugie, rozmiar mniejszy i węższe kopyto. Czyli w sumie mam tego samego buta w 3 wersjach:
- standardowe kopyto, rozmiar 43 (ten co zdjęcia podsyłałem wyżej)
- standardowe kopyto, rozmiar 42
- węższe kopyto, rozmiar 42

I o ile ten 43 jak pisałem wyżej jest delikatne luźnawy (Pani też uznała, że na jej oko jest trochę za długi, i trochę za szeroki na tęgość), ale za to nic w nim nie uciska, również przy zginaniu w miejscu zgięcia skóra sprawia wrażenie miękkiej i "lekkiej", o tyle w 42 (na tym samym kopycie) czuję lekki dyskomfort przy małym palcu, jest chyba delikatnie za ciasno i przy zgięciu skóra jest nieco mniej komfortowa.
Ten ostatni model z węższym kopytem jest najmniej wygodny - za ciasno w palcach.
Albo mam jakąś zmutowaną stopę, że nic na mnie nie leży dobrze, albo leży dobrze, tylko wydaje mi się, że leży źle, bo nie jestem przyzwyczajony do tego typu obuwia. Tak czy inaczej tutaj rozważałbym tylko dwa pierwsze modele. 43 jest najbardziej komfortowy, tylko trochę luźny - nie jest tak, że stopa mi w nim swobodnie lata, po prostu podczas unoszenia czuję, że but nie trzyma się tak solidnie jakby to miało miejsce w ciaśniejszym bucie. Ale też mi nie wypada z tej stopy. 42 jest bardziej obcisły, ale trochę uwiera/uciska w mały palec (co ciekawe bardziej na prawej stopie, która jest... mniejsza).

Jeszcze tylko podeślę jak leżą wszystkie z tych 3 modeli:

Standardowe kopyto (43):
IMG_4317.thumb.jpeg.d66a17f45eba035adc38dd6be25dbe61.jpegIMG_4324.thumb.jpeg.9ccd5d0bf0f7efab81b45966c41524bc.jpegIMG_4325.thumb.jpeg.4b1f17486ddec9254ed999f875313d36.jpeg

Standardowe kopyto (42):
IMG_4308.thumb.jpeg.34694185987604d4f706488bfac05479.jpegIMG_4327.thumb.jpeg.b0aadd18a0ea5db7a2fd9628b668e2e9.jpegIMG_4328.thumb.jpeg.ac45d43c3c9365ccdf843592cccb087c.jpeg

Opublikowano

Tak z ciekawości. Od pół roku kupujesz jedną parę butów. Za kilkaset złotych. Do użytkowania w jeden dzień w tygodniu. Wstawiasz zdjęcia i filmiki. Ile lat zajmuje Ci kupno samochodu, a ile dekad zajęłoby Ci podjęcie decyzji nt budowy domu?

W tych butach, którekolwiek kupisz, jeśli kupisz*, nie będzie chodziła ani pani ze sklepu, ani żaden z nas. Bez urazy.

*jesień minęła, zima dobiega końca; zanim nadejdzie kolejna jesień, mogą pojawić się nowe modele butów, a te tak pieczołowicie obfotografowane mogą być niedostępne

• Like 5
  • Oceniam pozytywnie 2