Skocz do zawartości

Jakie buty na niedzielę na jesień-zimę

masler

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po przerwie. :P
Napisałem jakiś czas temu do Meki. Podesłałem im orientacyjne wymiary stopy i zdjęcia jej kształtu i doradzili mi rozmiar 43, ale zasugerowali, że mój układ palców wskazywałby na zmianę kopyta na M009. Zaproponowali, żebym zamówił te Oxfordy, a oni do przesyłki dorzucą jeszcze jakiś model na kopycie M009 (miło z ich strony). Tak zrobiłem. 
Przymierzyłem oba. Buty na kopycie M009 (ten sam rozmiar) są wyraźnie ciaśniejsze. Ale nie uciskają w palcach tak jak Poszetka np. Raczej mocno opatulają śródstopie, ale to się chyba rozchodzi z czasem (?). Oxfordy na standardowym kopycie (ten sam rozmiar) są wyraźnie bardziej przestrzenne, ale też chyba nieco za luźne. W sumie po tych wszystkich przygodach już trochę zgłupiałem i nie wiem co jest na mnie dobre a co nie. Podsyłam zdjęcia obu modeli, może jakieś wnioski uda wam się wysnuć na oko.
Te z cap toe to Standardowe Oxfordy G111C1 na kopycie M001, a te z tymi wzorkami/dziurkami to jakiś model na kopycie M009. Pozwoliłem sobie delikatnie ugiąć oba modele - nie za mocno, żeby nie zrobić im krzywdy, ale mam nadzieję, że uda się z tego zgięcia coś wywnioskować. Warunki do zdjęcia niestety bardzo słabe. Jak będzie trzeba to jutro w dzień zrobię nowe.

IMG_4010.jpeg

IMG_4011.jpeg

IMG_4016.jpeg

IMG_4018.jpeg

IMG_4019.jpeg

IMG_4022.jpeg

IMG_4023.jpeg

IMG_4025.jpeg

IMG_4026.jpeg

13 godzin temu, masler napisał:

Buty na kopycie M009 (ten sam rozmiar) są wyraźnie ciaśniejsze. Ale nie uciskają w palcach tak jak Poszetka np. Raczej mocno opatulają śródstopie, ale to się chyba rozchodzi z czasem (?). Oxfordy na standardowym kopycie (ten sam rozmiar) są wyraźnie bardziej przestrzenne, ale też chyba nieco za luźne.

Trudno doradzać bo to śliski temat. Będziesz ich używał stosunkowo często więc może i tak. Takie coś być może dałoby się rozbić dobrze wypełniającymi prawidłami. 

Te wcześniejsze nie były dla Ciebie. Jednocześnie brzydko się łamały i uciskały.

Rozumiem, że są w stanie zrobić Oxfordy na tym węższym kopycie? Pewnie ciut szybciej by się rozchodziły jakby nie miały przeszytych nosków. Osobiście w takiej sytuacji kupiłbym lotniki.
Trochę już mierzyłeś więc coś już wiesz. GYW też po pierwszym założeniu nie będzie jak kapeć. 

• Like 1

2 godziny temu, tryhp3 napisał:

Rozumiem, że są w stanie zrobić Oxfordy na tym węższym kopycie?

Tak, dokładnie i to w cenie zamówienia standardowego buta. Tylko nie mam pojęcia jak to się będzie zachowywać.

2 godziny temu, tryhp3 napisał:

Trochę już mierzyłeś więc coś już wiesz.

No właśnie chyba nie wiem nic 😅 Mierzyłem kilka rozmiarów Poszetki, wahałem się nad 42,5 i 43 (oba były komfortowe, 42,5 tak na styk, a 43 delikatnie za duży, 42,75 byłoby optymalnie jeśli chodzi o komfort), a wy po obejrzeniu zdjęć stwierdziliście, że 42,5 są zdecydowanie za duże.

Wiec moje poczucie komfortu widocznie nie idzie w parze z tym jak but wizualnie się układa. To wynika pewnie też w dużym stopniu z tego, że w takich butach prawie w ogóle w życiu nie chodziłem, dopiero teraz pojawiło się zapotrzebowanie, więc nie mam doświadczenia.
Nie potrafię też wyczuć i samodzielnie przewidzieć jak bardzo but się rozejdzie, jak się zachowa po kilku latach, wy pewnie już ten instynkt macie. Zakładam, że Oxfordów nie weryfikuje się tak samo jak sportowych Adidasów. Pojęcie komfortu w jednym i drugich nie jest tożsame. Może te Oxfordy muszą być takie obcisłe, może nie muszą być na początku super komfortowe i potem to się ułoży albo moja noga się przyzwyczai. 
Cokolwiek wybiorę, wybiorę w ciemno i z ryzykiem, że nie trafię. Dlatego tak skrupulatnie tutaj dopytuję, a wy dzielnie próbujecie mi doradzić. Przy tak drogim (jak dla mnie) bucie chciałbym trafić dobrze z rozmiarem.
Zrobilem co mogłem: zmierzyłem stopę na długość, zmierzyłem obwód w dwóch miejscach zgodnie z instrukcją na klasycznebuty, pomiary nie wychodziły za każdym razem identycznie, ale jakiś tam z grubsza zakres był. Podałem wymiary obsłudze z Meki i zdjęcie stopy, doradzili rozmiar 43 i kopyto z modelu węższego i jedyne co mogę zrobić to w ciemno ich posłuchać i tak chyba zrobię. Tylko jak już mi zrobią buta z węższym kopytem niż standardowy, to jak okaże się niewymiarowy to już go raczej nie zwrócę. Więc przed tym zabiegiem chciałbym jeszcze tutaj wycisnąć tyle ile się da wycisnąć zdalnie. Też na pewno po samych zdjęciach nie powiecie mi w 100% który model, z jakim kopytem i w jakim rozmiarze będzie dla mnie dobry, ale zawęźmy ten margines błędu do minimum. Czy coś jeszcze mogę zrobić z tymi butami, żebyście mogli na oko ocenić czy rozmiarowo jest okej? Te co teraz zamówiłem na oko wyglądają dobrze przy tych zgięciach? 

23 minuty temu, masler napisał:

Te co teraz zamówiłem na oko wyglądają dobrze przy tych zgięciach? 

Wcześniej źle to wyglądało w tych jest OK - zwłaszcza w tych węższych. W tych szerszych coś tam z boku nieco gorzej (widać że jest szersze kopyto).

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1