masler Napisano 3 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 16 godzin temu, tryhp3 napisał: Skoro Poszetka to raczej F to może warto próbować. 1300 zł + extra $ na zelówkę to już naprawdę dużo jak na moje potrzeby. Gdyby jeszcze był jakiś sensowny rabat to mooże... Mogę jeszcze te Partigiani spróbować https://klasycznebuty.pl/pl/p/Partigiani-7748-Black-Oxford/5997 . Tylko tam jest w tabeli rozmiarów podana dł stopy, zamiast długości wkładki. Moja stopa ma 28 cm. Spytałem ich na czacie jaki orientacyjnie byłby na mnie dobry rozmiar, to napisali 42 przy tęgiej stopie, a 41,5 przy średniej długości (domyślam się, że chodziło o średnią tęgość). Z tym, że wg tej tamtej tabelki rozmiar 42 to długość stopy do 27,5 cm, a 41,5 do 27,1 cm. Jak to się spina? EDIT: Ok, napisali, żeby nie sugerować się tak tą tabelą. Rozmiar 42 ma długość wkładki 29 cm, czyli tyle co poszetkowe 42,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suede Napisano 3 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń Godzinę temu, masler napisał: EDIT: Ok, napisali, żeby nie sugerować się tak tą tabelą. Rozmiar 42 ma długość wkładki 29 cm, czyli tyle co poszetkowe 42,5 Ta sama table wyświetla się dla butów rożnych producentów. Może ma to być rozmiar orientacyjny lub uniwersalny, ale na pewno jest mylące dla klientów. Godzinę temu, masler napisał: 1300 zł + extra $ na zelówkę to już naprawdę dużo jak na moje potrzeby. Gdyby jeszcze był jakiś sensowny rabat to mooże... Możesz również przejrzeć zakładkę Outlet na patine.pl: https://patine.pl/category/outlet?filter=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 5 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń Są tam jedne pasujące. Raczej lepsze od tych które tutaj dotychczas widzieliśmy, ale z tego co widać na podeszwie gumowej chyba York. YANKO Oxford Cap Toe 558Y G Black - czarne wiedenki męskie - Patine.pl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masler Napisano 10 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń W dniu 2.01.2026 o 21:40, masler napisał: I tak jeszcze krótko podusmowując. Jeśli Poszetka 43,5, która dojdzie w przyszłym tygodniu okaże się za duża (będzie za luźny albo przyszwa będzie nachodzić jak w KH) to jakie pozostają mi polskie warianty biorąc pod uwagę obecny stan magazynowy i moje finansowe możliwości: 1. Poszetka rozmiar 43 z nadzieją, że się lekko rozejdą. Nie są takie złe, ale w takiej cenie wolałbym ideał Doszły 43,5. Zmierzyłem. Za duże. Co ciekawe 42,5, które mierzyłem kilka dni temu i narzekałem na lekkie uciskanie w małym palcu, po ponownej przymiarce dzisiaj są już wygodniejsze. I teraz się waham pomiędzy 42,5 a 43. 42,5 są bardziej przyległe i obcisłe i mogłyby być delikatnie luźniejsze, w 43 mam więcej przestrzeni i luzu i mogłyby być odrobinę ciaśniejsze. Optimum byłoby pewnie 42,75 hehe. 43 mają trochę więcej luzu przy zginaniu, gdzie 42,5 bardziej dociskają (nie wiem czy nie będzie dyskomfortu przy dłuższym noszeniu), z kolei 42,5 wydają się leżeć nieco stabilniej, przez to, że są bardziej obcisłe. Trzymałem je na nogach przez ok pół godz, trochę posiedziałem i po zdjęciu buta stopy, na której leżały 43 praktycznie nie czułem, że miałem na sobie buta, w 42,5 delikatnie czułem, że coś moją stopę obejmowało. W 43 łatwiej się schodzi przyszwa co widać na zdjęciach, chociaż na lewym bucie 42,5 też się prawie zeszła, ale mniej. Którykolwiek z tych dwóch rozmiarów wybiorę, raczej nie powinno być tragedii, ale wolę wybrać te lepsze. Nie wiem jak się zachowają przy nieco dłuższym użytkowaniu - nie chcę ich tak mocno testować, bo któreś pójdą do zwrotu. Jeszcze jutro przymierzę i coś będzie trzeba wybrać Tamte Partigiani odpuściłem - po podesłaniu wymiarów stopy do obsługi uznali, że mam węższą stopę i tęgość G nie będzie dla mnie dobra. Wrzucam kilka zdjęć obu rozmiarów poszetki. (Te zmarszczki/popękana skóra na ostatnich zdjeciach z niebieskimi gwiazdkami, to jest normalne, czy świadczy o słabej jakości?): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 11 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 21 godzin temu, masler napisał: Pisałem Ci wcześniej, żebyś dał zdjęcie zgiętego buta. Te buty są zdecydowanie za duże. W poniższym wątku pooglądaj sobie jak wyglądają używane buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suede Napisano 11 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń W dniu 10.01.2026 o 14:01, masler napisał: Co ciekawe 42,5, które mierzyłem kilka dni temu i narzekałem na lekkie uciskanie w małym palcu, po ponownej przymiarce dzisiaj są już wygodniejsze. Znaczenie ma tez pora dnia. Najlepiej mierzyć po południu, kiedy stopa jest już trochę "zmęczona" 4 godziny temu, tryhp3 napisał: Pisałem Ci wcześniej, żebyś dał zdjęcie zgiętego buta. Te buty są zdecydowanie za duże. Tak, zdecydowanie są za duże.. Ewentualnie tylko za szerokie - wnioskuje, że zamawiany był większy rozmiar ze względu na długość. Najprawdopodobniej warto poszukać czegoś na węższym kopycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masler Napisano 12 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń W dniu 11.01.2026 o 11:12, tryhp3 napisał: Pisałem Ci wcześniej, żebyś dał zdjęcie zgiętego buta. Te buty są zdecydowanie za duże. W poniższym wątku pooglądaj sobie jak wyglądają używane buty. Wysłałem przecież zdjęcie zgiętego buta i jednego i drugiego rozmiaru. Chyba, że nie o takie zgięcie Ci chodziło. W dniu 11.01.2026 o 11:12, tryhp3 napisał: Te buty są zdecydowanie za duże. To ja tu się waham nad 42,5 a 43, bo 42,5 są takie na styk, a tu się dowiaduję, że 42,5 są zdecydowanie za duże A wcześniej mierzyłem 42 i narzekałem na ten ucisk przy małym palcu (choć nie jakiś bardzo duży z tego co pamiętam). Skoro obcisłe 42,5 z tęgością F (chyba) są zdecydowanie za duże, to w dobrym rozmiarze to mi już chyba krew nie będzie w stopie cyrkulować W dniu 11.01.2026 o 15:18, suede napisał: Najprawdopodobniej warto poszukać czegoś na węższym kopycie. Ale jak węższe? Bo już się gubię. Te poszetki mają chyba tęgość F (wnioskuję po tym, że są wyraźnie węższe od tamtych KH, których wcześniej wrzucałem zdjęcie, a KH miały tęgość G). To jeszcze węższe? Już te mnie solidnie otulają w rozmiarze 42,5, który jak piszecie jest za mały. Rozmiar 42 już zwróciłem, bo był już bardzo na styk albo nawet za ciasny. W dniu 11.01.2026 o 11:12, tryhp3 napisał: Pisałem Ci wcześniej, żebyś dał zdjęcie zgiętego buta. Te buty są zdecydowanie za duże. W poniższym wątku pooglądaj sobie jak wyglądają używane buty. Ale czego dokładnie mam szukać na tych zdjęciach? Bo tak oglądam, oglądam i oglądam i w sumie nie wiem po co oglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 12 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 1 godzinę temu, masler napisał: Wysłałem przecież zdjęcie zgiętego buta i jednego i drugiego rozmiaru. Chyba, że nie o takie zgięcie Ci chodziło. A przed wysłaniem jeszcze dokupiłeś butów. 1 godzinę temu, masler napisał: Ale jak węższe? Bo już się gubię. Każde kopyto jest inne. Jeśli stopa mniej typowa, to znalezienie właściwego może być trudne. 1 godzinę temu, masler napisał: Ale czego dokładnie mam szukać na tych zdjęciach? Bo tak oglądam, oglądam i oglądam i w sumie nie wiem po co oglądam. Takich załamań: W dniu 10.01.2026 o 14:01, masler napisał: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masler Napisano 13 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 12 godzin temu, tryhp3 napisał: Każde kopyto jest inne. Jeśli stopa mniej typowa, to znalezienie właściwego może być trudne. Rozumiem. Niemniej i tak zdziwiła mnie informacja, żeby szukać węższego kopyta, skoro to poszetkowe i tak jest chyba węższe (niż G na pewno) i w tym za dużym wg was rozmiarze 42,5 już wyraźnie mnie otula. Napisałem też maila do Patine z prośbą o pomoc w doborze rozmiaru dla modelu PATINE Oxford Cap Toe 77001 F Black (z ciekawości, bo kupić go nie kupię bez promocji), podając wymiary stopy (długość i tęgość) i odpisali, że model G powinien być odpowiedni. W Partigiani z kolei pisali, że model G w ich modelu ma za dużą tęgość dla mojej stopy i mam raczej węższą stopę. A Poszetka rekomenduje mi rozmiar 43,5, więc cały rozmiar wyżej niż ten co wg was jest za duży 😁 więc naprawdę mam już mętlik. Wszystkim podesłałem te same wymiary (dl stopy 27,8-28cm, tegosc 24,2-24,6 cm, podbicie 25,5-25,7 cm. Różnie wychodziły pomiary) Jeśli brałbym Poszetka sugerując się wygodą to wziąłbym te 43 lub ewentualnie 42,5, ale domyślam się, że będzie to skutkowało jakimiś defektami wizualnymi po czasie, typu mocne zgięcia, popękana skóra, alladynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 13 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 3 godziny temu, masler napisał: Rozumiem. Niemniej i tak zdziwiła mnie informacja, żeby szukać węższego kopyta, skoro to poszetkowe i tak jest chyba węższe (niż G na pewno) i w tym za dużym rozmiarze 42,5 już wyraźnie mnie otula. Szerokość kopyta to jedno ale są jeszcze inne parametry np. podbicie. Buty ze zdjęć są za wysokie w śródstopiu. 5 godzin temu, masler napisał: że będzie to skutkowało jakimiś defektami wizualnymi po czasie, typu mocne zgięcia, popękana skóra, alladynki? Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masler Napisano 13 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń To jakie opcje zostają? Poszetka odpadła, Patine drogie, ale przede wszystkim nie ma obecnie rozmiaru przy modelu G, rekomendowanych przez nich, Partigiani odpada, bo jest tylko model G, który wg nich będzie na mnie za szeroki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 13 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń Spróbowałbym mimo wszystko Patine, także F, nie są jakieś szczególnie wąskie moim zdaniem, a to, że miałaby Tobie nie pasować, to na razie jest teoria. Berwicki też chyba nie są wąskie, a są dostępne w kilku sklepach internetowych. Spróbuj też pomierzyć inne marki, zwłaszcza takie dostępne stacjonarnie, np. Loake, będą droższe, ale jeżeli okażą się pasujące, to zbierać fundusze i w międzyczasie chodzić w jakich substytutach. Natomiast - to pytanie do wszystkich - łamiecie buty w ramach przymiarki tak jak na zdjęciach tutaj przedstawianych, a potem zwracacie, jak nie pasują? Jakbym takie później dostał w ramach zakupu takie zwrócone, to bym od razu oddał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suede Napisano 14 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń @masler a może warto odwiedzić jakiś sklep stacjonarny i skorzystać z rad sprzedających? Porównać rożne kopyta i marki. Nie ma zbyt wielu opcji z butami GYW w naszym kraju, wiec i obsługa jest na innym poziomie 6 godzin temu, Kyle napisał: Natomiast - to pytanie do wszystkich - łamiecie buty w ramach przymiarki tak jak na zdjęciach tutaj przedstawianych, a potem zwracacie, jak nie pasują? Jakbym takie później dostał w ramach zakupu takie zwrócone, to bym od razu oddał. Staram się przymierzać buty bez ich zginania na początku. Przy totalnie nie pasującym kopycie, nie widać wtedy właściwie śladów przymiarki. Wychodzę z założenia, ze bez sensu łamać skoro np. w podpiciu są za szerokie lub w ogóle za krótkie na moją stopę. Dopiero potem zaczynam delikatnie w nich chodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masler Napisano 14 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 8 godzin temu, Kyle napisał: Spróbowałbym mimo wszystko Patine, także F, nie są jakieś szczególnie wąskie moim zdaniem, a to, że miałaby Tobie nie pasować, to na razie jest teoria. Oni rekomendowali G, ale te w moim rozmiarze (8-8,5) będą dostępne dopiero za kilka miesięcy. A jeśli F, to potrafiłbyś mniej więcej określić jaki rozmiar powinienem zamówić na stopę: Dlugosc: 27,8-28 cm Tegosc: 24,2-24,6 cm Podbicie: 25,5-25,7 cm Loake zdecydowanie poza zasięgiem (rozumiem, że chodzi ci o te droższe modele), nawet jak odłożę to szkoda mi wydawać tyle kasy na buty. Rozumiem, że trafiłem na forum pasjonatów butów i tutaj standardy są wyższe niż Pana z ulicy (co szanuję!), ale ja naprawdę nie oczekuję od buta jakiejś super premium jakości. Ma być dobra, oczywiście, ale nie musi być najwyższa. Cenię jakość, dlatego jeszcze tu jestem, bo gdybym nie cenił, to pewnie odwiedziłbym jakiegoś Wojasa, czy Rylko i chodził w butach za 3 stówy. Ale wszystko z umiarem, dlatego takie Patine i tak bardzo naciągają budżet jaki planowałem wydać na początku. Rozważam je tylko dlatego, że nie widzimy póki co alternatyw, no i jest to jednak polska marka, co również jest atutem (produkcja ofc nie w Polsce ale sama marka chyba polska. Chyba ciężko o jakiś GYW produkowany w PL), choć wciąż się waham, czy tyle wydać na buty. Jak nic nie znajdę, to wezmę te Poszetki 42,5 i trudno. Przynajmniej wygodne. No i mają już zelówkę i full czarny kolor - to plusy. Choć wolałbym, żeby but w tej cenie po roku użytkowania jakoś wyglądał… Swoją drogą, byłaby tutaj różnica czy wziąłbym 43 czy 42,5 jeśli chodzi o degradację takiego buta? Tzn ten 43 się będzie bardziej degradował, bo jest większy od 42,5, czy to będzie ten sam poziom? Jeszcze te Berwicki mogę spróbować ewentualnie. Ale który model? Godzinę temu, suede napisał: @masler a może warto odwiedzić jakiś sklep stacjonarny i skorzystać z rad sprzedających? W Toruniu raczej ciężko o taki sklep, a przynajmniej nie kojarzę. Może w Bydgoszczy coś? 8 godzin temu, Kyle napisał: Natomiast - to pytanie do wszystkich - łamiecie buty w ramach przymiarki tak jak na zdjęciach tutaj przedstawianych, a potem zwracacie, jak nie pasują? Jakbym takie później dostał w ramach zakupu takie zwrócone, to bym od razu oddał. Jak ze 3 razy zegnę takiego buta albo pochodzę w nim chwilę po domu (wtedy też się zgina), to dyskwalifikuje go do zwrotu? Jesli tak, to nie byłem świadomy, więc i tak zwrócę te buty. I pytanie jak wtedy mierzyć pozostałe bez chodzenia w nich. Zresztą czy po tych kilku zgięciach naprawdę można tam coś zauważyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 14 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń Za tzw. moich czasów, zespół Lombard śpiewał „but mu się zgina, rośnie łysina od trosk”. Czy jakoś tak. Sklep internetowy z reguły określa, jak przymierzyć buty w domu, żeby można było je zwrócić. Jeśli pierwsze zgięcie daje efekt jak na zdjęciach, nie należy zginać 10 razy, bo nic się nie zmieni. Muszę przyznać, że jak na osobę z umiarkowanymi oczekiwaniami, masz spore oczekiwania. Może rozwiązaniem jest przymierzenie butów w sklepie za granicą, np. na wakacjach. Buty nie będą polskie, ale w większości polskich miast nie ma takich sklepów, a jeśli są, to z butami hiszpańskimi, angielskimi lub azjatyckimi. Salonów z polskimi samochodami też nie ma; takie czasy. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 14 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 10 godzin temu, Kyle napisał: Natomiast - to pytanie do wszystkich - łamiecie buty w ramach przymiarki tak jak na zdjęciach tutaj przedstawianych, a potem zwracacie, jak nie pasują? Jakbym takie później dostał w ramach zakupu takie zwrócone, to bym od razu oddał. Według instrukcji Patine takich butów nawet nie przyjmują do zwrotu. Ale pewnie tylko tak piszą. Generalnie mierzę tak jak oni mają w instrukcji, czyli łamię dopiero jak buty wydają się OK. Tylko jak ktoś mierzy buty GYW pierwszy raz to może mieć problem z oceną. 3 godziny temu, masler napisał: Chyba ciężko o jakiś GYW produkowany w PL Są i to całkiem dobre. Półbuty oksford - G111C1 - Meka Shoes Ale kopyto standardowo za szerokie (można dogadać inne) i poza budżetem. 3 godziny temu, masler napisał: Swoją drogą, byłaby tutaj różnica czy wziąłbym 43 czy 42,5 jeśli chodzi o degradację takiego buta? Tzn ten 43 się będzie bardziej degradował, bo jest większy od 42,5, czy to będzie ten sam poziom? Tak dokładnie będzie. 3 godziny temu, masler napisał: Jak ze 3 razy zegnę takiego buta albo pochodzę w nim chwilę po domu (wtedy też się zgina), to dyskwalifikuje go do zwrotu? Jesli tak, to nie byłem świadomy, więc i tak zwrócę te buty. I pytanie jak wtedy mierzyć pozostałe bez chodzenia w nich. Zresztą czy po tych kilku zgięciach naprawdę można tam coś zauważyć? Na butach eleganckich często będzie widać. Tutaj instrukcja od Patine ale inni raczej nie podchodzą tak restrykcyjnie. 3 godziny temu, masler napisał: Rozumiem, że trafiłem na forum pasjonatów butów i tutaj standardy są wyższe niż Pana z ulicy (co szanuję!), ale ja naprawdę nie oczekuję od buta jakiejś super premium jakości. Ma być dobra, oczywiście, ale nie musi być najwyższa. Cenię jakość, dlatego jeszcze tu jestem, bo gdybym nie cenił, to pewnie odwiedziłbym jakiegoś Wojasa, czy Rylko i chodził w butach za 3 stówy. Tutaj jest sporo osób które mają takie Oxfordy (lub kilka) w budżecie większym ponad dwa razy niż twój i chodzą w nich raz do roku, a Ty chcesz ich używać do trzech razy w miesiącu więc może lepiej doinwestować. W budżecie do 1000 zł jak widzisz ciężko coś sensownego kupić. Możesz spróbować z Berwick jak chciałeś, np. taki model na niskie śródstopie ->Berwick 4343 Black Oxford Klasyczne Buty albo najlepiej z nimi się skontaktować. Możesz jeszcze przymierzyć buty szyte metodą Blake. Buty męskie MILER oxfordy czarne Buty oxfordy czarne - EleganckiPan.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masler Napisano 14 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 1 godzinę temu, tryhp3 napisał: Tutaj jest sporo osób które mają takie Oxfordy (lub kilka) w budżecie większym ponad dwa razy niż twój i chodzą w nich raz do roku, a Ty chcesz ich używać do trzech razy w miesiącu więc może lepiej doinwestować. Ja mając do wyboru auto nowe z salonu za 150 tys zł z 2-litrowym 4-cylindrowym silnikiem, z dobrymi osiągami, a jednocześnie dość oszczędne w eksploatacji, a auto za 200 tys zł używane, gorzej wyposażone, z wysokim przebiegiem, paliwożerne i z takimi samymi osiągami, ale z silnikiem V8, wybrałbym to drugie, tylko dlatego, że jest to V8, które lepiej brzmi. Większość moich znajomych nie zrozumiałaby tego wyboru. Myślę, że podobnie jest tutaj z butami, więc chociaż sam takich zapędów nie mam, to was rozumiem. Trochę się wkręciłem po tych 5 stronach dyskusji na forum, nie ukrywam, bo budżet wzrósł dwukrotnie. Na Patine zamyka się mój budżet i to jeszcze tylko jakbym naprawdę nic innego nie znalazł (teraz to się boję wgl mierzyć te Patine, jak ich zgiąć nie można nawet ). A widzę, że szukać jest ciężko, więc zaczynam już się rozglądać za rynkiem zagranicznym i otwieram się na Berwicka np. I jeśli chodzi o Berwicka to... wysłałem maila do klasycznych butow z pytaniem jaki model i rozmiar poleciliby na wymiary mojej stopy. Odpisali Berwick 3010 - 42,5 (i jakiś Carlos Santos jeszcze, ale za drogi). Potem zadałem to samo pytanie na czacie i odpisali, że model Berwick 3010 może być nieodpowiedni na moją stopę i polecają bardziej model 3488 (to jest F/G), rozmiar 42-42,5 (jak wypada skóra w tych Berwickach w porównaniu np z KH?). Poza tym pewnie jak będę się w przyszłości żenił to i tak kupię nowe buty. No chyba, że te uda się zachować we wzorowym stanie, ale śmiem wątpić. 1 godzinę temu, tryhp3 napisał: Możesz jeszcze przymierzyć buty szyte metodą Blake. Buty męskie MILER oxfordy czarne Te też rozważałem, ale nie ma mojego rozmiaru. 1 godzinę temu, lubo69 napisał: Muszę przyznać, że jak na osobę z umiarkowanymi oczekiwaniami, masz spore oczekiwania. Zgadzam się Ale też 1000 zł to dość sporo jak na budżet 500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 14 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 6 godzin temu, masler napisał: Ja mając do wyboru auto nowe z salonu za 150 tys zł z 2-litrowym 4-cylindrowym silnikiem, z dobrymi osiągami, a jednocześnie dość oszczędne w eksploatacji, a auto za 200 tys zł używane, gorzej wyposażone, z wysokim przebiegiem, paliwożerne i z takimi samymi osiągami, ale z silnikiem V8, wybrałbym to drugie, tylko dlatego, że jest to V8, które lepiej brzmi. Większość moich znajomych nie zrozumiałaby tego wyboru. O, to moje ulubione porównanie. Auto za 150-200K. Ile kosztuje komplet butów zimowych opon zimowych do takiego auta? I nagle 1500zł za buty nie wydaje się astronomiczną kwotą... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masler Napisano 14 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 4 godziny temu, lubo69 napisał: O, to moje ulubione porównanie. Auto za 150-200K. Ile kosztuje komplet butów zimowych opon zimowych do takiego auta? Na opony mi nie szkoda kasy, na paliwo też nigdy mi kasy nie było szkoda, nawet mechanik aż tak nie boli, bo to po prostu część wydatków na moje hobby, tak już mam 😁 Ale przyznam, że im dłużej tutaj siedzę i z wami piszę, tym chyba bardziej nasiąkam i stopniowo ulegam (patrz niżej na odpowiedź do posta tryhp3 o modelu Meka). Przyznam, że też zam trochę siebie i szczerze nie ufam sobie, że będę wystarczająco o te buty dbał (z różnych przyczyn). Nie mówię, że wcale, bo cena oczywiście skłania ku temu, ale że niewystarczająco. Gdybym wiedział, że kupuję buty na 7 lat i po 7 latach będą jak nowe, to inaczej bym do tego podchodził. A też jestem dość młody i ślub pewnie przede mną. A jak ślub to i pewnie nowe buty. A kupować teraz coś bardzo drogiego i za 3-4 lata kupować to samo lub prawie to samo, to tak średnio. Czy te Berwicki, które poleciłem będą złe? Pod względem jakości oczywiście, bo rozmiarowo to by się dopiero okazało po przymierzeniu. I tu też nie wiem czy model 3010, czy ten 3488 (dostępny jest tylko model bez krytych szwów, nie wiem czy to duzo gorzej) - jeden polecił 3010, drugi odradzi. 12 godzin temu, tryhp3 napisał: Możesz jeszcze przymierzyć buty szyte metodą Blake. W GYW fajnie mi się chodziło szczerze mówiąc, jak je przymierzałem. Ta ich masywność mi się nawet podoba. Są pewnie też nieco wyższe nić Blake? A jak dodamy do tego nieco lepszą odporność na warunki atmosferyczne, to wychodzi fajny zestaw argumentów na ich korzyść. Nie wiem jak się chodzi w tych Blake, ale raczej wolę czuć pod nogą podeszwę, niż asfalt i kamienie. 12 godzin temu, tryhp3 napisał: Są i to całkiem dobre. Półbuty oksford - G111C1 - Meka Shoes Ale kopyto standardowo za szerokie (można dogadać inne) i poza budżetem. @tryhp3 O proszę. Drogie, fakt, ale jak but polski i produkcja polska to i te 1500 zł nawet aż tak nie boli. Inna bajka, gdy wspieram naszych 😁. Szerokie rzeczywiście, nawet ja to widzę (przez to też brzydsze). Szkoda, bo może i bym się skusił i je przymierzył. A z ciekawości jak jakościowo wypadają w porównaniu do tych Berwicków, czy Patine? Na zdjęciu jakaś taka chropowata i lekko pomarszczona ta skóra się wydaje - w Patine na zdjęciach jest gładziutka, ładniejsza. Może to kwestia samych zdjęć. A i jeszcze jedno pytanie, bo w sumie mnie to zaciekawiło. Lepsza jakość buta to oczywiście lepsza skóra i pewnie lepsze szycie. A czy lepsza jakoś przekłada się też na np. lepszy korek? Czy ten raczej nie ma większego znaczenia? I czy taki lepszy korek może się przekładać na np. lepszą amortyzację, a co za tym idzie wygodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 14 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 51 minut temu, masler napisał: Gdybym wiedział, że kupuję buty na 7 lat i po 7 latach będą jak nowe, to inaczej bym do tego podchodził. A też jestem dość młody i ślub pewnie przede mną. A jak ślub to i pewnie nowe buty. Kolejna rzecz, jaka przychodzi z czasem, to że dobre buty w toku używania nabierają szlachetnej patyny, zużycie dodaje im uroku. Nie chodzi oczywiście o to, że mają być rysy, starty obcas itd, bo to są rzecz do konserwacji/napraw, tylko naturalne procesy, jakie powstają w toku pracy skóry, przyjmowania przez nią kosmetyków, ekspozycji na światło. Nowe buty na ślub to jeden z bardziej niemądrych pomysłów. Jest duża szansa, że nowe buty poranią stopy. Na ślub/wesele zakłada się buty sprawdzone "w boju" , co do których wiadomo, jak się noszą. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suede Napisano 15 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 7 godzin temu, masler napisał: O proszę. Drogie, fakt, ale jak but polski i produkcja polska to i te 1500 zł nawet aż tak nie boli. Inna bajka, gdy wspieram naszych 😁. Szerokie rzeczywiście, nawet ja to widzę (przez to też brzydsze). Szkoda, bo może i bym się skusił i je przymierzył. A z ciekawości jak jakościowo wypadają w porównaniu do tych Berwicków, czy Patine? Na zdjęciu jakaś taka chropowata i lekko pomarszczona ta skóra się wydaje - w Patine na zdjęciach jest gładziutka, ładniejsza. Może to kwestia samych zdjęć. Moim zdaniem jakość skóry zdecydowanie lepsza w Meka porównując do Berwick. Bardziej elastyczna/miękka i po kilku latach użytkowania oraz pielęgnacji wygląda szlachetniej. Dodam tylko, ze cena w salonie firmowym Meka będzie sporo niższa niż online, wiec jeżeli masz ochotę na wycieczkę nad morze (no prawie) to warto tam zajrzeć. 7 godzin temu, masler napisał: A też jestem dość młody i ślub pewnie przede mną. A jak ślub to i pewnie nowe buty. A kupować teraz coś bardzo drogiego i za 3-4 lata kupować to samo lub prawie to samo, to tak średnio. Dobre buty GYW powinny wytrzymać, a wręcz zadbane wyglądać lepiej po tych 3 latach. W moim przypadku, po takim czasie dopiero miałbym rozchodzone i sprawdzone czarne oxfordy, tak rzadko w nich chodzę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masler Napisano 15 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 16 godzin temu, Kyle napisał: Kolejna rzecz, jaka przychodzi z czasem, to że dobre buty w toku używania nabierają szlachetnej patyny, zużycie dodaje im uroku. Nie chodzi oczywiście o to, że mają być rysy, starty obcas itd, bo to są rzecz do konserwacji/napraw, tylko naturalne procesy, jakie powstają w toku pracy skóry, przyjmowania przez nią kosmetyków, ekspozycji na światło. Nowe buty na ślub to jeden z bardziej niemądrych pomysłów. Jest duża szansa, że nowe buty poranią stopy. Na ślub/wesele zakłada się buty sprawdzone "w boju" , co do których wiadomo, jak się noszą. 9 godzin temu, suede napisał: Dobre buty GYW powinny wytrzymać, a wręcz zadbane wyglądać lepiej po tych 3 latach. W moim przypadku, po takim czasie dopiero miałbym rozchodzone i sprawdzone czarne oxfordy, tak rzadko w nich chodzę To tego nie wiedziałem. I to trochę zmienia postać rzeczy. Większy wydatek w takim razie ma uzasadnienie. 9 godzin temu, suede napisał: Dodam tylko, ze cena w salonie firmowym Meka będzie sporo niższa niż online, wiec jeżeli masz ochotę na wycieczkę nad morze (no prawie) to warto tam zajrzeć. Nie wiem czy jest sens , skoro kopyto już po zdjęciu widać, że będzie najprawdopodobniej za szerokie. Na zdjęciu nie wyglądają zbyt ładnie. A wiesz o ile niższa ta cena jest stacjonarnie? Mamy jakichś innych ciekawych polskich producentów? 9 godzin temu, suede napisał: Moim zdaniem jakość skóry zdecydowanie lepsza w Meka porównując do Berwick. A porównując do Patine 77001? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suede Napisano 15 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 6 godzin temu, masler napisał: 11 godzin temu, suede napisał: Moim zdaniem jakość skóry zdecydowanie lepsza w Meka porównując do Berwick. A porównując do Patine 77001? Niestety nie mam możliwości porównania. 6 godzin temu, masler napisał: Nie wiem czy jest sens , skoro kopyto już po zdjęciu widać, że będzie najprawdopodobniej za szerokie. Na zdjęciu nie wyglądają zbyt ładnie. A wiesz o ile niższa ta cena jest stacjonarnie? Mamy jakichś innych ciekawych polskich producentów? Byłem w przybliżeniu jakieś 2 lata temu, ceny niższe 20-25%. Oczywiście może to być już nie aktualne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 20 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń W dniu 14.01.2026 o 22:50, masler napisał: Czy te Berwicki, które poleciłem będą złe? Pod względem jakości oczywiście, Buty popularne na tym forum. Zwłaszcza w zestawieniu cena/jakość. W dniu 14.01.2026 o 22:50, masler napisał: W GYW fajnie mi się chodziło szczerze mówiąc, jak je przymierzałem. Ta ich masywność mi się nawet podoba. Są pewnie też nieco wyższe nić Blake? A jak dodamy do tego nieco lepszą odporność na warunki atmosferyczne, to wychodzi fajny zestaw argumentów na ich korzyść. Nie wiem jak się chodzi w tych Blake, ale raczej wolę czuć pod nogą podeszwę, niż asfalt i kamienie. Blake będzie odrobine smuklejszy i niższy również. Generalnie nie są to buty trekkingowe więc rozważania o kamieniach trochę na wyrost. W dniu 14.01.2026 o 22:50, masler napisał: A z ciekawości jak jakościowo wypadają w porównaniu do tych Berwicków, czy Patine? Na zdjęciu jakaś taka chropowata i lekko pomarszczona ta skóra się wydaje - w Patine na zdjęciach jest gładziutka, ładniejsza. Może to kwestia samych zdjęć. Skóry ogólnie mają stosunkowo grube. Te czarne i granatowe ogólnie są stosunkowo matowe. Brąz czy bordo wpada bardziej w połysk (byłem niedawno w sklepie w Krakowie). Sam mam czarne lotniki kupione parę lat temu. Co do Patine jak dla mnie są wyraźnie słabsze od pozostałych marek (Yanko i TLB) dostępnych w tym sklepie. Za tę cenę są OK. W dniu 14.01.2026 o 23:40, Kyle napisał: Nowe buty na ślub to jeden z bardziej niemądrych pomysłów. Jest duża szansa, że nowe buty poranią stopy. Na ślub/wesele zakłada się buty sprawdzone "w boju" , co do których wiadomo, jak się noszą. Alternatywnie właśnie Blake (najlepiej odmiana Bolońska) - będzie szansa, że stopy przetrwają. W dniu 15.01.2026 o 18:16, suede napisał: Byłem w przybliżeniu jakieś 2 lata temu, ceny niższe 20-25%. Oczywiście może to być już nie aktualne. Na Black Friday ceny podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masler Napisano 20 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 9 minut temu, tryhp3 napisał: Blake będzie odrobine smuklejszy i niższy również. Akurat wolę wyższe. I lubię mieć "mięso" pod stopą. Pozostanę przy GYW Spróbowałbym tą Mekę, ale to raczej nie na moją stopę. Zostaje mi czekać kilka mies na dostawę Patine albo brać Berwicki 4343 lub 3488. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi