Jump to content

Bervick a Soloviere

musimisie
 Share

Recommended Posts

Witam wszyskich. Szukam butów w stylu belgian loafers. Najbardziej podobają mi się Jacques Soloviere:

https://jacquessoloviereparis.com/collections/loafer/products/jacques-new-black-leather

Albo jeszcze bardziej minimalistyczny typ.

https://jacquessoloviereparis.com/collections/loafer/products/slim-black-leather

Z drugiej strony sa polecane i lubiane bervicki:

https://berwickshoes.com/gb/4950-t01-ciervo-black.html

Niby ten sam rodzaj buta a dwie kompletnie różne filozofie. Bervicki wydają się rozsądniejsze. Tańsze, miększa skóra z jelenia i możliwość “naprawy”. Natomiast zdecydowanie bardziej podoba mi się mniej spiczasty nosek w loafersach Soloviere. Czy są jakieś marki godne polecenia z ceną zbliżoną do bervickow a ksztaltem do Soloviere?

2 godziny temu, musimisie napisał:

No widzisz a mi to kopyto dużo bardziej siedzi w Solovierach i wydaje się bardziej proporcjonalne. (rozumiem że masz na myśli kształt buta). Czy polerowana to wg Ciebie są na minus?

Polerowana to przede wszystkim skóra nieprzyjmująca kosmetyków i gorszej jakości.

No dobra trochę poczytałem o rodzajach kopyt, konstrukcji butów i bervick wypadają po prostu lepiej. Są to buty przede wszystkim naprawialne (jest to dla mnie istotne),  a jacques soloviere nie może się tym pochwalić. Więc zdecyduje się na Bervicki. A za jakiś czas będę poprostu polować na trippen once m, które może kosztują tyle samo co soloviery, ale oferują lepszą jakość i są naprawialne!

Jeszcze jedno pytanie żeby takie bervicki jak najdłużej mi służyły to czy mogę zelować sam obcas? Rozumiem że podeszwy już nie muszę bo jest tam guma.

8 godzin temu, eye_lip napisał:

A po co chciałbyś zelować obcas?

Dokładnie. Ten obcas to absolutny standard w butach eleganckich, czyli guma + skóra. Zelujesz dopiero, jak zedrzesz tę pierwotną zelówkę.

• Upvote 1

Odnośnie polerowanej skóry też zdecydowanie przestrzegam, to samo zło. Kiedyś zamówiłem na Patine.pl model split to, producenta TLB Mallorca, w opisie nie było mowy, że jest to skóra polerowana. Jak przyszły i je zobaczyłem to oddałem mimo ceny 50% pierwotnej wartości.