Skocz do zawartości

Marynarka na jeden guzik

Dyjamentowski

Rekomendowane odpowiedzi

Założyłem ostatnio smoking i zwróciło moją uwagę, że poły marynarki nie zahaczają o drugi guzik. Oczywiste, bo go nie ma. Zacząłem się zastanawiać, czemu nie zrobić tak samo normalnie w marynarce garniturowej. Szybko porzuciłem tę myśl, bo uznałem, że to dziwactwo.

No i jakie było moje zdziwienie, kiedy przypadkiem się dowiedziałem, że to nie tylko nie takie dziwactwo, ale wręcz klasyczny styl Hunstmana. Mają takich marynarek całą kolekcję.

https://www.huntsmansavilerow.com/cdn/shop/files/240429_HUNTSMAN_E402710737.jpg?v=1722005572&width=1500

https://www.huntsmansavilerow.com/cdn/shop/files/Huntsman_SS24_Collection5.jpg?v=1709715631&width=1500

No i teraz mnie korci. Potrzebuję szybko weryfikacji i kilku powodów, żeby jej nie zamówić. (Nie od Hunstmana, ale zakładam, że pominięcie guzika nie będzie bardzo trudne dla krawca.) Co sądzicie?

W formalnych, ciemnych garniturach, szczególnie z klapami ostrymi, jest to często stosowane rozwiązanie. Najczęściej można je spotkać w stylu brytyjskim, więc akurat na naszym forum gdzie króluje hołd włoszczyzny i 2,5 guzika we wszystkich ciuchach nie jesteśmy do tego przyzwyczajeni ;) 

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1

Też rozważałem to rozwiązanie. Odwiodły mnie następujące przyczyny:
1. Dla marynarki / zwykłego garnituru (nie smokingu) normą są 2 guziki. 1 guzik może trochę się kojarzyć z damskim żakietem, a także wyglądać trochę bardziej nowocześnie.
2. 2 guziki i 2 dziurki na guzik tworzą pewne wyobrażone "linie" w garniturze. 1 guzik tworzy jeden, centralny, bardzo wyraźny punkt (zwłaszcza, gdyby był w kontrastującym kolorze, np. metalowy). Nie chciałbym przyciągać wzroku w kierunku centrum mojego ciała i dzielić go na pół, raczej ściągać do góry (ale jeśli jesteś bardzo wysoki, może to być plus).

Pytanie też, jaką korzyść chcemy tym rozwiązaniem uzyskać. Jeśli chcesz dość mocno obniżyć otwarcie marynarki, jeden guzik będzie dobrym wyborem. Jeśli nie, to może nie być powodu, żeby go wybierać.