Skocz do zawartości

Mosiężne guziki na zamówienie do blazera

Non Vid

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję zamówienie granatowego blazera dwurzędowego bespoke, i oczywiście przedmiotem moich rozważań stały się mosiężne guziki.

Zastanawiam się nad zamówieniem guzików indywidualnie — gdybym chciał np. zrobić je herbowe. (Ale czy herbowe guziki + herbowy sygnet nie byłyby przesadą?) Alternatywą jest jakiś prosty wzór, np. tarcza słońca, lew, motywy roślinne (chcę unikać noszenia cudzych herbów). Celuję w kolor ciemnego, matowego złota.

Macie jakieś rekomendacje, w którą stronę zmierzać, albo czego unikać? Może jakieś polecane źródła guzików (gotowych lub na zamówienie)?

10 godzin temu, Non Vid napisał:

gdybym chciał np. zrobić je herbowe. (Ale czy herbowe guziki + herbowy sygnet nie byłyby przesadą?) Alternatywą jest jakiś prosty wzór, np. tarcza słońca, lew, motywy roślinne (chcę unikać noszenia cudzych herbów). Celuję w kolor ciemnego, matowego złota.

W tym temacie może okazać się pomocna książka "Gentleman. Podręcznik dla klas wyższych". Zawiera rozdział o herbach i heraldyce.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1

Nie mam poczucia humoru w ogóle, dlatego trzykrotnie odmówiłem, gdy proponowano mi rolę moderatora forum. Moderator musi mieć ogromne poczucie humoru, by akceptować bazarkowe oferty sprzedaży koszul w takim stanie, że klasyczny gentleman mocno wahałby się, czy jeszcze użyć do czyszczenia butów, czy natychmiast wyrzucić; w tej chwili mamy taką ofertę, zaakceptowaną przez moderatora. Od razu powiem, że przykład łatanych butów króla Karola nie jest moim zdaniem w tej samej kategorii.

Kończę ad personam, przechodzę do ad rem. W Tajwanie jest taki przybytek, nazywa się Jin Sheu Enterprise. Robią guziki na zamówienie, według wzoru - od 100 sztuk w górę. Na tym polega problem - nikt nie zrealizuje zamówienia custom dla ośmiu czy dwunastu guzików.

• Oceniam pozytywnie 1

W dniu 14.12.2024 o 21:00, Non Vid napisał:

Planuję zamówienie granatowego blazera dwurzędowego bespoke, i oczywiście przedmiotem moich rozważań stały się mosiężne guziki.

Zastanawiam się nad zamówieniem guzików indywidualnie — gdybym chciał np. zrobić je herbowe. (Ale czy herbowe guziki + herbowy sygnet nie byłyby przesadą?) Alternatywą jest jakiś prosty wzór, np. tarcza słońca, lew, motywy roślinne (chcę unikać noszenia cudzych herbów). Celuję w kolor ciemnego, matowego złota.

Macie jakieś rekomendacje, w którą stronę zmierzać, albo czego unikać? Może jakieś polecane źródła guzików (gotowych lub na zamówienie)?

Być może to jest jakaś opcja: Szukaj: Znaleziono 4 wyników dla "Mosiężny guzik do marynarki" – Benson & Clegg te gładkie można chyba oddać do grawerowania i wygrawerować co się chce. @Velahrn srebrne też mają :)

Godzinę temu, Solecalupo napisał:

Być może to jest jakaś opcja: Szukaj: Znaleziono 4 wyników dla "Mosiężny guzik do marynarki" – Benson & Clegg te gładkie można chyba oddać do grawerowania i wygrawerować co się chce. @Velahrn srebrne też mają :)

Przejrzałem ich ofertę. Za 2 tysiące mieli cały srebrny set do marynarki, ale już wyprzedany. No i dochodzi koszt grawerunku. Niemniej jednak, fajna opcja.

W dniu 16.12.2024 o 20:51, Velahrn napisał:

Przejrzałem ich ofertę. Za 2 tysiące mieli cały srebrny set do marynarki, ale już wyprzedany. No i dochodzi koszt grawerunku. Niemniej jednak, fajna opcja.

Oni robią małe serie i jak się wyprzedadzą znów produkują, zatem warto do nich pisać albo czekać jak produkt wróci do oferty za jakiś czas.