Nehero Napisano 12 Październik Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik Cześć Zastanawiam się nad zakupem bardziej eleganckich butów, ale nie mają to być buty stricte garniturowe, tylko raczej takie bardziej eleganckie, ale do noszenia na co dzień. Bardziej eleganckiego ubrania jeszcze nie mam, bo dopiero mam zamiar kupić, ale pewnie będą to spodnie typu chinosy albo podobne i jakaś koszula, więc nie styl stricte oficjalny ale smart casual. Co do budżetu na buty, to nie mam pojęcia. Na pewno nie buty za 5k, bo to nie na moją kieszeń, by tak szaleć. Może kiedyś, ale póki co nie. Ale też nie wiem ile trzeba minimum wydać na porządne buty, nie najwyższych lotów ale porządne buty, dobrze zrobione i w bardziej przyziemnej cenie. Ale od ilu zaczynają się takie buty, to nie wiem, dlatego Was pytam o to. I też nie chciałbym, żeby te buty wyglądały jakoś dziadkowo. Przeglądałem jakie są typy butów i jakie są buty w ogóle, ale Wy na pewno macie większe obeznanie dlatego do Was się zwracam z prośbą o polecenie czy to konkretnych butów czy konkretnych marek czy linii butów konkretnych marek. Najlepiej gdyby sklep z butami był w Łodzi, bo pierwszy raz kupując buty, które nie są typowymi butami z sieciówek, to ciężko będzie mi na oko dobrać rozmiar, więc początkowo wolałbym móc, gdzie je przymierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 13 Październik Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik O, i to mi się podoba. Zwykle nowi użytkownicy proszą o pomoc w znalezieniu butów za 300 zł i ciężko im pomóc bez przekraczania budżetu trzykrotnie. Jeśli piszesz, że buty za 5K na razie nie, z przyjemnością polecimy coś za 4,5K😉 W Łodzi praktycznie nie można nigdzie przymierzyć tego typu butów, chyba że mają kilka par w PewienPan na Nawrot (chodzę tam często po poprawki krawieckie, ale nie zwracałem uwagi na buty). Najłatwiej kupić tam, gdzie najłatwiej zwrócić, czyli np. Patine.pl Tutaj piszemy głównie o butach szytych ramowo, a takie buty są sztywne (nie muszą takie być, ale wtedy będą kosztować właśnie 3K-5K). Cena to kwestia indywidualna, ale wydaje się, że progiem zadowolenia jest tysiąc złotych; buty tańsze (mowa o cenie regularnej) są z reguły kompromisem, co oznacza, że łatwiej się do klasycznych butów zniechęcić, niż złapać bakcyla. Wiem co mówię - prawo jazdy robiłem na kaszlaku odpalanym z podłogi i w efekcie nie jeżdżę obecnie samochodem, tylko z buta - klasycznego. Poleciłbym na początek coś tego typu: https://www.poszetka.com/product-pol-8193-Zamszowe-Brazowe-Chukka.html?curr=PLN&country=1143020003&selected_size=H&utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&gad_source=1&gbraid=0AAAAAC7eNDFk7ghp_Q711Yfz-h0uUKfiE&gclid=CjwKCAjw3624BhBAEiwAkxgTOraKhuTOlzz6tqHlEl6N9TSCND1ykzVmu0k4SFWB4xyV8_L67wPsmBoC9DAQAvD_BwE Jeśli takie też są "dziadkowe" to sorry, musisz pytać kogoś młodszego🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kanapa Napisano 13 Październik Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik Z Łodzi masz najbliżej do Warszawy a tam jest już całkiem spory wybór do przymierzenia i pooglądania. Na przykład „klasyczne buty” w czy inne miejscówki.Jako uniwersalne na początek polecam sztyblety albo loafersy. Pasują teoretycznie zarówno do jeansów jak i do bardziej formalnego mundurka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suede Napisano 13 Październik Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 19 godzin temu, Nehero napisał: Zastanawiam się nad zakupem bardziej eleganckich butów, ale nie mają to być buty stricte garniturowe, tylko raczej takie bardziej eleganckie, ale do noszenia na co dzień. Bardziej eleganckiego ubrania jeszcze nie mam, bo dopiero mam zamiar kupić, ale pewnie będą to spodnie typu chinosy albo podobne i jakaś koszula, więc nie styl stricte oficjalny ale smart casual. Podaj proszę więcej szczegółów. Czy maja to być buty za kostkę? Czy zainteresował Cię jakiś typ skóry podczas przeglądania oferty? Czy chciałbyś je nosić bardziej w chłodniejsze czy cieplejsze miesiące? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 13 Październik Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik Ja też proponuje wycieczkę do Warszawy. Jest Loake na Chmielnej, sa Klasyczne Buty w Elektrowni Powiśle. Na pewno będziesz mógł przymierzyć kilka(naście) par i choć zorientować się w rozmiarówce - bo większość klasycznych butów to koło 1-1,5 rozmiara mniej niż adidasy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nehero Napisano 15 Październik Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik W dniu 13.10.2024 o 10:26, lubo69 napisał: buty tańsze (mowa o cenie regularnej) są z reguły kompromisem, co oznacza, że łatwiej się do klasycznych butów zniechęcić, niż złapać bakcyla. No kiedyś do garnituru miałem takie buty na studniówkę. Jesus najgorszy syf, śliskie, twarde i niewygodne i jedyne co to bałem się by się nie wywrócić w nich. więc jestem świadomy że zbyt tanio nie może być W dniu 13.10.2024 o 10:26, lubo69 napisał: Jeśli takie też są "dziadkowe" to sorry, musisz pytać kogoś młodszego🙂 Te podlinkowane jak najbardziej nie są dziadkowe. Dzięki W dniu 13.10.2024 o 17:56, d_k napisał: Podaj proszę więcej szczegółów. Czy maja to być buty za kostkę? Czy zainteresował Cię jakiś typ skóry podczas przeglądania oferty? Czy chciałbyś je nosić bardziej w chłodniejsze czy cieplejsze miesiące? Na pewno przydała by się jedna para na lato i w ogóle cieplejsze pory roku i jedna na zimę i chłodniejsze pory roku Na lato i cieplejsze pory roku raczej przed kostkę, by nie grzać niepotrzebnie nogi, a na zimę za kostkę. Na zimę oczywiście przydały by się buty z odpowiednią podeszwą, ale takie też rzuciły mi się w oko podczas przeglądania, więc to obecnie zapewne nie problem. Co do skóry to w sumie podoba mi się zarówno klasyczna skóra jak i zamsz. A co do koloru to podobały mi się trochę ciemniejsze skóry niż stricte jasne czy jaśniejsze, coś wpadającego w taki brąz i okoliczne kolory brązu. Bo czarne to albo na pogrzeb albo dla Goth-ów 🤔 W dniu 13.10.2024 o 18:05, Velahrn napisał: Ja też proponuje wycieczkę do Warszawy. Jest Loake na Chmielnej, sa Klasyczne Buty w Elektrowni Powiśle. Na pewno będziesz mógł przymierzyć kilka(naście) par i choć zorientować się w rozmiarówce - bo większość klasycznych butów to koło 1-1,5 rozmiara mniej niż adidasy. To skoro w Łodzi nic faktycznie nie ma, to będę musiał przejechać się do Warszawy po prostu. Na szczęście faktycznie daleko to nie jest. Dzięki za podanie sklepów gdzie można się udać. Czy poza tym warto jeszcze zwrócić na coś uwagę podczas wyboru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 15 Październik Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 1 godzinę temu, Nehero napisał: Czy poza tym warto jeszcze zwrócić na coś uwagę podczas wyboru? Buty mają być komfortowe od razu. To prawda, że buty skórzane mogą na początku być mniej wygodne (nazywamy to "rozchodzeniem) - ale podczas użytkowania, tj. chodzenia! Nie mogą Cię nigdzie uciskać, wpijać się itd. Natomiast przez pierwszy tydzień dwa, podczas użytkowania, jak najbardziej mogą wydawać się sztywne czy np. obetrzeć piętę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kanko Napisano 15 Październik Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik Z tą wygodą, to może Ameryki nie odkryję, ale przy pierwszym wyjściu polecam pochodzić dosłownie kilka minut. Inaczej ból gotowy. Stopy trzeba przyzwyczaić do nowego obuwia. A dobre buty skórzane po prostu powinny być wygodne. Na https://krakowcodziennie.pl/ widziałem podobne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m_wujek Napisano 15 Październik Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik Jeśli to mają być buty do chinosow/smart casual to może monki? Brązowy zamsz będzie dość uniwersalny, do jeansów też się nada. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
me.spoke Napisano 15 Październik Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik A ja bym proponował jeszcze jakieś derby, mogą być w skórze groszkowej żeby podkreślić casualowy charakter. Albo split toe albo brogsy (ja jestem fanem longwingów). To buty, w których chodzę 70% czasu. W relacji jakość/cena uważam że Patine i Yanko przy łatwości zwrotów to zdecydowany go to. https://patine.pl/yanko-741-niger.html https://patine.pl/yanko-980y-chesnut-marron.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suede Napisano 16 Październik Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 20 godzin temu, Nehero napisał: Na pewno przydała by się jedna para na lato i w ogóle cieplejsze pory roku i jedna na zimę i chłodniejsze pory roku Na lato i cieplejsze pory roku raczej przed kostkę, by nie grzać niepotrzebnie nogi, a na zimę za kostkę. Na zimę oczywiście przydały by się buty z odpowiednią podeszwą, ale takie też rzuciły mi się w oko podczas przeglądania, więc to obecnie zapewne nie problem. W kategorii buty za kostkę proponuje chukka albo sztyblety. Powinny sie sprawdzić w chłodniejsze miesiące, czasami nawet w zimie (oczywiście to zależy od wielu czynników: pogody, miejsca pracy, itp.). Kilka przykładowych modeli: - https://patine.pl/boots-77036v-suede-brown.html - https://patine.pl/boots-77036v-2300.html - https://patine.pl/patine-chukka-boots-77037v-g-suede-brown-brazowe-trzewiki-meskie.html - https://klasycznebuty.pl/pl/p/Carlos-Santos-7902-Guimaraes-RS-Chelsea/7674 - https://patine.pl/boots-chapman-574s.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nehero Napisano 23 Październik Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik Dobra super dzięki wszystkim za porady i polecane buty czy sklepy. Teraz coś na pewno wybiorę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Napisano 29 Październik Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik Jeżeli jeszcze nie wybrałeś, to polecam brogsy, najlepiej koniakowe, albo wpadające w żółć. Super uniwersalne i pasują do smart casual do każdego odcienia niebiskich dżinsów i szarych ładniejszych spodni w kratę. Droższe Loake w W-wa: https://sklep.loakepolska.pl/loake-1880-chester-tan,3,2661,509?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwj4K5BhDYARIsAD1Ly2pDNzZavwzI-gHBJqWIoTQvBJcEOJzWw0cwDWfcooR7nBkpEmCRbKQaAgKDEALw_wcB Są też tego typu trzewiki ( moje chciejstwo, może kiedyś), ale widzę na stanie teraz nie mają. A tu taniej ale wysyłkowo, kiedyś tu bardzo polecane dla początkujących Levety: https://www.zalando.pl/gordon-and-bros-eleganckie-buty-tan-gb612m003-b11.html?size=42&lang=pl&otid=default&wmc=SEM480_NB_GO._6748070217_703410928_38453349724.&opc=2211&mpp=google|v1||pla-18283950120||1011347||g|c||161674294310||pla|GB612M003-B110042000|18283950120|1|&gclsrc=aw.ds&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwj4K5BhDYARIsAD1Ly2r93L7PLvKZD1zMeotve0K9zXB9l4s9it2ii_BcUXUyPRLO1027K2saAoUQEALw_wcB Tylko one są na skórze, te ze sklepu w W-wa są na gumie, cały rok spokojnie w nich pochodzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
void Napisano 10 Listopad Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad Czy we Wrocławiu jest dobre miejsce do mierzenia, czy pozostaje Zelando? Pytam o pierwsze eleganckie brogsy lub trzewiki, więc online nie potrafię dobrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ropóh Napisano 10 Listopad Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2 godziny temu, void napisał: Czy we Wrocławiu jest dobre miejsce do mierzenia, czy pozostaje Zelando? Pytam o pierwsze eleganckie brogsy lub trzewiki, więc online nie potrafię dobrać. We Wrocławiu to głównie Brogs na Grodzkiej (polecam) i Macaroni Tomato na Teatralnym. Jeszcze Emanuel Berg w Renomie, niewielki wybór C&J, ale może Ci coś podpasuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suede Napisano 11 Listopad Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 9 godzin temu, Ropóh napisał: Jeszcze Emanuel Berg w Renomie, niewielki wybór C&J, ale może Ci coś podpasuje. Jest jeszcze tam możliwość zakupu C&J? Byłem tam dość dawno (chyba minęło już z pół roku), wtedy obsługa była bardzo problematyczna w temacie obuwia. 9 godzin temu, Ropóh napisał: We Wrocławiu to głównie Brogs na Grodzkiej (polecam) Również polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
void Napisano 11 Listopad Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 17 godzin temu, Ropóh napisał: We Wrocławiu to głównie Brogs na Grodzkiej (polecam) i Macaroni Tomato na Teatralnym. Jeszcze Emanuel Berg w Renomie, niewielki wybór C&J, ale może Ci coś podpasuje. Wspaniale, bo oba są blisko siebie. Wiem że stacjonarnie zapłacę więcej, ale ja potrzebuję pomocy sprzedawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ropóh Napisano 11 Listopad Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 1 godzinę temu, void napisał: Wspaniale, bo oba są blisko siebie. Wiem że stacjonarnie zapłacę więcej, ale ja potrzebuję pomocy sprzedawcy. Niekoniecznie. Ceny stacjonarnie jak na ich stronach, a na miejscu możesz czasem coś jeszcze wytargować. A poza tym, już za chwilę BF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi