Skocz do zawartości

Red Tornado, albo - czy najlepsze dżinsy kupimy na Aliexpress?

Velahrn

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, void napisał:

Ech, z tego powodu chiński Bronson Mfg dostarcza znacznie lepszego doświadczenia użytkownika. Mam nadzieję że z czasem Red Tornado podpatrzy ten model.

Red Tornado ma oficjalne konto na Taobao (podobno, nie znam chińskiego żeby to zweryfikować), wiec bardzo możliwe, że na Aliexpress to też nastąpi.

• 4 weeks later...

Taka ciekawostka.

W świecie denim-headów zaczęły pojawiać się dżinsy typu kakishibu / persimmon-dyed. Jest to metoda stosowana od wieków w Japonii, polegająca na barwieniu tkaniny sfermentowanym sokiem hurmy wschodniej. Uzyskuje się ciekawy kolor beżowy, a takie ubrania, w przeciwieństwie do zwykłego denimu barwionego indygo, ciemniejszą wraz z wiekiem i ekspozycją na światło.

Nasi chińscy przyjaciele wypuścili, w swojej linii Noir (to taka premium seria Red Tornado), spodnie barwione właśnie w taki sposób.

Wiele sklepów na Ali sprzedaje RT, oto przykładowy:

link

Wygląda to tak:

S65549616f79544ce9ec8794a17edf38cv.jpg?w

Sc478062b9993497f879b995db099679ca.jpg?w

S47b4f75359e04a05b6a1e6e705e150c6K.jpg?w

S375134780217476db551a8f0a48c81efc.jpg?w

Krój bazuje na modelu Iron Heart 634.

Jestem bardzo ciekawy, jak te spodnie będą się starzec, ale dla mnie mają zbyt niski stan, może jednak ktoś z forumowiczy się zdecyduje.

• Oceniam pozytywnie 1

Wyglądają świetnie!
Brązowy kolor jest wybitnie uniwersalny.

W moim rozmiarze 38, ten stan to 31cm. Mniej niż lubię, ale potrafię to nosić, tyle że ja staram się aktualnie zredukować zapas jeansów.

Jak wysoki stan lubisz do jeansów?

15 minut temu, void napisał:

Wyglądają świetnie!
Brązowy kolor jest wybitnie uniwersalny.

W moim rozmiarze 38, ten stan to 31cm. Mniej niż lubię, ale potrafię to nosić, tyle że ja staram się aktualnie zredukować zapas jeansów.

Jak wysoki stan lubisz do jeansów?

36 cm wysokości przodem :)

Wziąłbym je bez wahania, gdyby miały wyższy stan. Prawdziwe guziki z miedzi, wzmocnienia za pomocą skórzanych naszywek (jak w dżinsach Greenbauma z 1874), no i ten denim farbowany roślinnie - super.

• Oceniam pozytywnie 1

20 godzin temu, Velahrn napisał:

Krój bazuje na modelu Iron Heart 634.

Nie znam to sprawdziłem, i wygląda na to że IH 634 ma niższy stan o 1cm.
Sprawdziłem:

https://ironheartgermany.com/collections/straight-634/products/iron-heart-ih-634s-142-14oz-selvedge-denim-straight-cut-jeans-indigo

Z ciekawości - która firma oferuje dobre jeansy ze stanem 36cm? Mnie podoba się nawet 34cm.
Wiem że znane firmy to Iron Heart i Naked&Famous, a u nich nie widzę.

Wiem że wcześniej znalazłeś te: https://pl.aliexpress.com/item/1005008743895797.html

W jaki sposób przebijasz się przez ofertę Red Tornado? Portal Aliexpres to kompletny chaos z duplikatami ofert.
Czy gdzieś istnieje spis aktualnie oferowanych modeli?

Godzinę temu, void napisał:

Nie znam to sprawdziłem, i wygląda na to że IH 634 ma niższy stan o 1cm.
Sprawdziłem:

https://ironheartgermany.com/collections/straight-634/products/iron-heart-ih-634s-142-14oz-selvedge-denim-straight-cut-jeans-indigo

Z ciekawości - która firma oferuje dobre jeansy ze stanem 36cm? Mnie podoba się nawet 34cm.
Wiem że znane firmy to Iron Heart i Naked&Famous, a u nich nie widzę.

Wiem że wcześniej znalazłeś te: https://pl.aliexpress.com/item/1005008743895797.html

W jaki sposób przebijasz się przez ofertę Red Tornado? Portal Aliexpres to kompletny chaos z duplikatami ofert.
Czy gdzieś istnieje spis aktualnie oferowanych modeli?

Nie sprawdzałem wymiarów IH 634, rzuciłem tylko okiem na ten model na ich stronie - nie jest to kopia 1:1, a raczej inspiracja. Chińskie marki bardzo często podają model, na którym się wzorują, czasem nawet wrzucają zdjęcia porównawcze. W umyśle Chińczyka skopiowanie kurtki z okresu wojny w Wietnamie i skopiowanie kurtki Levisa to dokładnie to samo.

34 to też spoko stan, od tej wysokości da się sensownie nosisz szelki IMHO.

Co do firm, ja w zasadzie nosze teraz tylko marki chińskie, da się wyhaczyć modele Bronsona albo Red Tornado o takim stanie, choć jest to wyjątek, a nie reguła. Mówię tu ogólnie o spodniach, nie tylko o dżinsach

Na przykład podobno modne w naszej bańce :) w tym sezonie spodnie OG-107 mają taki stan:

1_5dbd77f5-d3d9-4afb-9e04-52359cb7aa9b.j

https://bronsonshop.com/products/non-stock-og-107-fatigue-utility-pants-baker-pants

Mam ten model i to są naprawdę fajne i wygodne casualowe spodnie, jestem wielkim fanem tych nakładanych kieszeni i pasa z bocznymi regulatorami. Co prawda są bardziej na lato (11 oz) niż na zimę, ale jeszcze z miesiąc można ponosić.

Co do bazy danych - nie ma takiej, przynajmniej po angielsku. Żadnego instagrama, strony gdzie się chwalą, co zrobili - nic. W ogóle Aliexpress to szaleństwo. Nie znam żadnej innej metody niż wpisywanie fraz kluczowych i przeszukiwanie wyników "na oko". Tak wychwytuje nowości. Jak zauważę coś ciekawego, to wrzucam to tutaj, żeby podzielić się z innymi.

Dokładnie te OG-107 mam od 2 tygodni, bardzo je chwalę. Nie wiem czy modne są w kręgach "klasycznej męskiej elegancji", bo ja tu przyszedłem jako klient demobilu.

Regulatory nie są na pasek, jak w M65, a tylko na guziki. Ja potrzebowałem oba przestawić na węższe pozycje i mam idealnie spasowane spodnie.

Cytat

Co prawda są bardziej na lato (11 oz) niż na zimę, ale jeszcze z miesiąc można ponosić.

Może te Ci się spodobają?

https://timecatcherco.com/products/og-107-fatigue-pants-indigo-dyed-sashiko-version

Zimowy materiału. Tym razem nie 11oz., a 13.5oz.
Niestety zupełnie inne wymiary. Te są węższe, nieco niższe, a na dodatek ja wylądowałem minimalnie poza ich rozmiarówką. 93cm w pasie i 112cm w biodrach to nie to samo co krój u Bronsona. Szkoda ze nie skopiowali od kolegów.

Cytat

Co do bazy danych - nie ma takiej, przynajmniej po angielsku

Miałem nadzieję że jakiś fan się wkurzył, wziął i zrobił spis.

Godzinę temu, void napisał:

Dokładnie te OG-107 mam od 2 tygodni, bardzo je chwalę. Nie wiem czy modne są w kręgach "klasycznej męskiej elegancji", bo ja tu przyszedłem jako klient demobilu.

Regulatory nie są na pasek, jak w M65, a tylko na guziki. Ja potrzebowałem oba przestawić na węższe pozycje i mam idealnie spasowane spodnie.

Może te Ci się spodobają?

https://timecatcherco.com/products/og-107-fatigue-pants-indigo-dyed-sashiko-version

Zimowy materiału. Tym razem nie 11oz., a 13.5oz.
Niestety zupełnie inne wymiary. Te są węższe, nieco niższe, a na dodatek ja wylądowałem minimalnie poza ich rozmiarówką. 93cm w pasie i 112cm w biodrach to nie to samo co krój u Bronsona. Szkoda ze nie skopiowali od kolegów.

Miałem nadzieję że jakiś fan się wkurzył, wziął i zrobił spis.

Fatigue pants stały się bardzo popularne w tej bańce.

Jeśli przeglądasz sobie kanały workwear/heritage na youtubie czy instagramie, to zauważysz ich wrastającą popularność. Np. bardzo fajny film od Stridewise. 

Nasza polska Poszetka też poszła za ciosem, wydała bardzo udany model:

pol_pl_Zielone-spodnie-POSZ107-9070_2.jp

https://www.poszetka.com/9070-Zielone-spodnie-POSZ107.html

Spodnie z Twojego linka bardzo fajne, zastanowię się nad nimi.

3 godziny temu, Velahrn napisał:

Fatigue pants stały się bardzo popularne w tej bańce.

Jeśli przeglądasz sobie kanały workwear/heritage na youtubie czy instagramie, to zauważysz ich wrastającą popularność. Np. bardzo fajny film od Stridewise.

Nasza polska Poszetka też poszła za ciosem, wydała bardzo udany model:

Elegancka koszula do "fatugies" to dla mnie dziwny zestaw. Nawet jeśli to złagodzone "fatugies".

POSZ107 Ci się podobają, pomimo stanu 33cm?

Nakłoniłeś mnie, by złapać jedne z ostatnich POSZ53:
https://www.poszetka.com/product-pol-8693-Spodnie-POSZ-53-w-Oliwkowa-Jodelke.html

POSZ53 mają interesującą jodełkę i całkiem cywilny wygląd.

Poszetka ma dość wysokie ceny. Warta jest tego?

Model od TimeCatcher jest węższy niż te od Poszetki, moim zdaniem zbyt bardzo.
Ja go nie biorę właśnie z tego względu.

W dniu 12.09.2025 o 18:37, void napisał:

Elegancka koszula do "fatugies" to dla mnie dziwny zestaw. Nawet jeśli to złagodzone "fatugies".

POSZ107 Ci się podobają, pomimo stanu 33cm?

Nakłoniłeś mnie, by złapać jedne z ostatnich POSZ53:
https://www.poszetka.com/product-pol-8693-Spodnie-POSZ-53-w-Oliwkowa-Jodelke.html

POSZ53 mają interesującą jodełkę i całkiem cywilny wygląd.

Poszetka ma dość wysokie ceny. Warta jest tego?

Model od TimeCatcher jest węższy niż te od Poszetki, moim zdaniem zbyt bardzo.
Ja go nie biorę właśnie z tego względu.

Co do Poszetki - uważam, że tak. Natomiast nie mam od nich zbyt dużo rzeczy - o czym już pisałem - z tego powodu, że myślimy zbyt podobnie!

Czyli np. wpadam na pomysł, żeby kupić OG-107, kupuje i za 2 miesiące widzę takie spodnie w ofercie poszetki. DOKŁADNIE tak samo miałem z płaszczem balmacaan - uszyłem sobie u Błońskiego i po tym, jak go odebrałem, Poszetka wprowadziła do oferty bardzo podobny (nawet kolor był bardzo zbliżony).

Stan spodni faktycznie jest opisywano jako 33, ale na zdjęciach wydają się leżeć wyżej. Może to inna metoda pomiaru niż u Chińczyków z Aliexpress? Natomiast mogą mi się podobać też produkty, które mają pewne odchylenia od, nazwijmy to, moich prywatnych, wygórowanych wymagań ;).

• Oceniam pozytywnie 1

1 godzinę temu, Velahrn napisał:

Stan spodni faktycznie jest opisywano jako 33, ale na zdjęciach wydają się leżeć wyżej. Może to inna metoda pomiaru niż u Chińczyków z Aliexpress? Natomiast mogą mi się podobać też produkty, które mają pewne odchylenia od, nazwijmy to, moich prywatnych, wygórowanych wymagań ;).

Mam od Time Catcher dwie sztuki ubrań - koszule z lnu i chambrayu. Obie wymierzone dokładnie jak moim metrem. Z ciekawości sprawdziłem.

Masz rację - model na zdjęciu wygląda lepiej niż to tabela sugeruje.

• Like 1

W dniu 12.09.2025 o 15:22, Velahrn napisał:

Doszły do mnie właśnie POSZ-53. Podobają mi się. Wysokość stanu to 33cm, więc idealnie dla mnie.
Dokładnie taki krój mi się marzył. Szeroki i wyższy, ale bez ekstremum.

Jedyny minus w pierwszym kontakcie to wysoka cena jak za bawełniane spodnie.

Drugi minus to trudno wyszukać ich ubrania z drugiej ręki. "Poszetka" to fraza która zarzuca poszetkami do brustaszy.

W ostatnich tygodniach rozglądam za nową parą jeansów. Do tej pory miałem doświadczenie m.in. z Levi'sami 501 1947 z kolekcji LVC, ale ze szczerym żalem muszę się z nimi pożegnać, bo zrobiły się minimalnie zbyt wąskie w pasie i dalsze ich noszenie stało się udręką. Poszukiwania przywiodły mnie tutaj.

W związku z tym, chciałbym Was zapytać:
1. Czy mieliście okazję porównywać jeansy Red Tornado z wyrobami Bronson Mfg? Czy istnieje między nimi zauważalna różnica w np. jakości lub dopasowaniu? Pytam, bo Bronson to ta sama półka cenowa, a w innych wątkach widziałem pozytywne opinie na ich temat, więc chciałbym dokonać wyboru między nimi.

2. Czy jesteście w stanie polecić któryś z luźniejszych (szerszych w nogawce) modeli Red Tornado? Czy któryś z nich jest Waszym zdaniem szczególnie warty uwagi, lub wręcz przeciwnie?

Ogólnie rzecz biorąc, jestem początkującym fanem klasyki, ale z pomocą Vinted zdążyłem już wyposażyć się w kilka par wełnianych spodni o swobodnym, luźniejszym kroju. Prawdę mówiąc, nawet nie podejrzewałem, że tak drobna zmiana może tak bardzo poprawić codzienny komfort. Nic nie opina, nic nie uwiera. To tak się da?! Od tamtego czasu prowadzę proces wymiany wszystkich spodni na szersze, i zastanawiam się, czy jeansy mogą pozwolić na porównywalną wygodę. Jeansy zostały stworzone z myślą o potrzebach robotników, zatem zdawać by się mogło, że powinny istnieć i takie zapewniające pełną swobodę ruchów?

Jako klient Bronsona pochwalę ich że dobrze mierzą ubrania. Każde ma inny fason, więc dopasowanie będzie w pełni zależeć od tego jaki rozmiar i krój wybierzesz.

OT podrzucisz z ciekawości link do "wełnianych spodni o swobodnym, luźniejszym kroju"? One nie są takie jak z Suit Supply, gdzie nogawka się dramatycznie zwęża ku końcowi?

• Like 1

Godzinę temu, Błędny Rycerz napisał:

W ostatnich tygodniach rozglądam za nową parą jeansów. Do tej pory miałem doświadczenie m.in. z Levi'sami 501 1947 z kolekcji LVC, ale ze szczerym żalem muszę się z nimi pożegnać, bo zrobiły się minimalnie zbyt wąskie w pasie i dalsze ich noszenie stało się udręką. Poszukiwania przywiodły mnie tutaj.

W związku z tym, chciałbym Was zapytać:
1. Czy mieliście okazję porównywać jeansy Red Tornado z wyrobami Bronson Mfg? Czy istnieje między nimi zauważalna różnica w np. jakości lub dopasowaniu? Pytam, bo Bronson to ta sama półka cenowa, a w innych wątkach widziałem pozytywne opinie na ich temat, więc chciałbym dokonać wyboru między nimi.

2. Czy jesteście w stanie polecić któryś z luźniejszych (szerszych w nogawce) modeli Red Tornado? Czy któryś z nich jest Waszym zdaniem szczególnie warty uwagi, lub wręcz przeciwnie?

Ogólnie rzecz biorąc, jestem początkującym fanem klasyki, ale z pomocą Vinted zdążyłem już wyposażyć się w kilka par wełnianych spodni o swobodnym, luźniejszym kroju. Prawdę mówiąc, nawet nie podejrzewałem, że tak drobna zmiana może tak bardzo poprawić codzienny komfort. Nic nie opina, nic nie uwiera. To tak się da?! Od tamtego czasu prowadzę proces wymiany wszystkich spodni na szersze, i zastanawiam się, czy jeansy mogą pozwolić na porównywalną wygodę. Jeansy zostały stworzone z myślą o potrzebach robotników, zatem zdawać by się mogło, że powinny istnieć i takie zapewniające pełną swobodę ruchów?

1. Obie te firmy szyją bardzo dobre jakościowo produkty.

2. I pytanie o dopasowanie z pkt 1 - to zależy od modelu. Chińczycy mierzą wszystko bardzo dokładnie, i o wiele więcej rzeczy. Potem aż jesteś zszokowany, że tam jest podanych dziewięć wymiarów spodni, a w Polsce, to "łoj panie, spodnie to są L-ki, ni wim, ile mają w pasie, no L-ki są", a o szerokości w udach czy dole nogawki to nigdy nie słyszeli.

Generalnie Chińczycy z Bronsona/Red Tornado robią głównie repro klasycznych modeli dżinsów vintage, a więc patologii z lat '10 z fasonem super-slim i nogawką 16 cm dołem u nich nie uświadczysz.

Obczaj sole ten model

https://www.ebay.com/itm/115191828974

(na pewno też do znalezienia na Ali)