Skocz do zawartości

stresemann (Tadeusz Kierepka)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kilka słów ode mnie, ponieważ szyłem u Pana Kierepki, więc jestem zorientowany w temacie. Taki wzór spodni krawiec szył po raz pierwszy na podstawie zdjęcia, dostarczonego prze klienta. Jeżeli spodnie są z tak wysokim stanem, to taka kłusa marynarka w konserwatywnym stylu na trzy guziki nie wygląda najlepiej. Rogi kamizelki są również wydłużone w stosunku do dzisiejszych standardów, co całości ubrania nadaje eklektycznego charakteru. W moim przypadku krawiec zawsze dyskutował o długości marynarki, szerokości klap itd. Odnoszę wrażenie, że została w tym przypadku spełniona wizja klienta, który chciał połączyć ultrakonserwatywny szyk (staroświecki wzór spodni z marynarką na trzy guziki) z elementami włoskiego stylu (kłusa marynarka z miękkimi ramionami).

Długość marynarki też odbieram jako zachciankę klienta. Przyznam się, że raz uszyłem zdecydowanie za krótką marynarkę i dzisiaj bardzo tego żałuję (czyli po prostu jej nie noszę).

Opublikowano

Pan Kierepka to:

- Podstarszy Cechu Krawców i Rzemiosł Włókienniczych.

- Mistrz krawiecki w zakresie krawiectwa męskiego (od 1970 r.) oraz damskiego (od 1981 r.).

- Członek Ogólnopolskiego Cechu Rzemieślników Artystów

:arrow:viewtopic.php?f=2&t=947&hilit=kierepka

I jeszcze szczere pytanie: Czy z Twoją wiedzą o krawiectwie miarowym w Polsce, 3 myślniki, które wymieniłeś miałyby wpływ na wybór krawca, u którego coś uszyjesz?
Wolałbym widzieć przykłady jego pracy, zobaczyć i pomacać 'półprodukty'. Jeśli zaś miałbym wybierać pomiędzy nieznanymi mi rzemieślnikami to przynależność do cechu potraktowałbym jako rękojmię.

Ostatnio sprawdziłem, że znane pracownie krawieckie Zaremba, Gest Moda, Janusza Kruszewskiego i Sebastiana Żukowskiego w Warszawie oraz Jerzego Turbasy i Tadeusza Górki w Krakowie funkcjonują poza cechami. W Warszawie do Cechu Krawców i Rzemiosł Włókienniczych należą szerzej omawiani na forum Józef Błoński, Janusz Godlewski, Kazimierz Łomża i Kazimierz Mystkowski. W przypadku źle wykonanej usługi można złożyć skargę w Cechu i mamy pewność, że zostanie należycie rozpatrzona przez rzeczoznawcę. W pozostałych przypadkach sami musimy się porozumieć z właścicielem pracowni, albo skierować sprawę do sądu konsumenckiego (za zgodą obu stron) lub cywilnego.

viewtopic.php?f=2&t=457&p=35231#p35231

@Üxküll, kłusa czy może kusa? Kłus mi się po prostu z jeździectwem kojarzy.