Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pan Kazimierz Łomża

Tego krawca nie było u nas na forum, o ile dobrze pamiętam.

Stary Mokotów, Wołoska 52.

Cena igły 2000 pln + materiał

Krawiec niezbyt chętnie udziela informacji przez telefon - może odczuł powrót do bespoke i telefon się urywa ...

Dla zdeterminowanych - telefon i namiar "google map" a stronie Scabala:

http://www.scabal.pl/store_locator.php

Czy ktoś zamawiał u Pana Kazimierza?

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Byłem, uszyłem i mam:) Poniżej obiecane zdjęcie marynarki uszytej u p. Kazimierza Łomży wg. wykroju przygotowanego przez p. Tadeusza Wasaka, o czym pisałem tutaj:

viewtopic.php?f=2&t=127&p=7831&hilit=wasak#p7831

Marynarka szyta na płótnie, bez żadnego klejenia. Niesamowicie lekka i miękka. Materiał kupiłem tutaj: http://www.huddersfieldcloth.com/index.asp Mógłby być grubszy, bo jest strasznie delikatny, ale pewnie jego zalety odczuje przy wyższych temperaturach.

Dołączona grafika

Opublikowano

Wygląda bardzo ładnie - dobrze leży w ramionach, jest wytaliowana, prawidłowa długość. Rekawy chyba ciut za długie, ale to nie problem. Szkoda tylko, że Cię przekrzywiło na zdjęciu.

Jeśli to nie jest niedyskretne pytanie, chętnie poznałbym ceny (wykrój i szycie).

Opublikowano

Dzięki.

Nad rękawem się zastanawiam. Ta koszula ma niestety za krótkie rękawy (jak wszystkie gotowe z wieszaka dla mnie) i może to być trochę mylące.

Cena uszycia 2000 zł + materiał. O wykroju pisałem w temacie o p. Wasaku.

Opublikowano

Bardzo ładna marynarka. Proszę Filipie zamieść zdjęcia wnętrza marynarki, plus zbliżenia detali w miarę możliwości. Czy dziurki są obszywane ręcznie?

A te guziki jakieś znajome?

pozdrawiam

Damian

Opublikowano

Torunianin, a jak oceniasz sam wykrój. Ile było przymiarek i poprawek? Czy był sens takiego dzielania pracy? A może marynarka wyszłaby tak samo dobrze gdyby krawiec zrobił ją sam od początku?

Sama marynarka wygląda b. dobrze wg mnie. Nie bardzo podoba mi się tylko kołnierz i kozerka, ale to kwestia stylistyczna. Ogólne proporcje bardzo fajne.

Opublikowano

Cena uszycia 2000 zł

Hm... Chyba pan Łomża wyczuł koniunkturę. Nie szyłem u niego, ale zeszłym latem uszycie marynarki miało u niego kosztować 1400 zł.

pzdr

montalb

Przepraszam - pomyłka z mojej strony, chodziło jednak o innego krawca. Montalb

Opublikowano

Torunianin, a jak oceniasz sam wykrój. Ile było przymiarek i poprawek? Czy był sens takiego dzielania pracy? A może marynarka wyszłaby tak samo dobrze gdyby krawiec zrobił ją sam od początku?

Sama marynarka wygląda b. dobrze wg mnie. Nie bardzo podoba mi się tylko kołnierz i kozerka, ale to kwestia stylistyczna. Ogólne proporcje bardzo fajne.

W moim przypadku zdecydowanie się opłaciło, bo udało się uszyć marynarkę, która dobrze leży w ramionach i czuję komfort. Myślę, że w dużym stopniu to zasługa wykroju Wasaka, który dokładnie obmierzył moje ramiona, barki i klatkę. Ale jest to też efekt tego, że wcześniej Łomża poprawiał mi marynarki uszyte u innych krawców i wiedział, jaki jest problem.

Podsumowując, jak ktoś ma niestandardową sylwetkę, to wykrój zrobić warto.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Byłem, widziałem, pogadałem. P. Kazimierz od 1956 roku w zawodzie. Zaczął w wieku 14 lat. Od 1978 roku jest na Wołoskiej (d. Komarowa). Mówił, że ostatnio przybywa mu klientów, co są wrogami konfekcji ;) Wspominał o użytkowniku Torunianin. Tym razem o ceny nie pytałem, ale myślę że można się potargować.

Dostępne materiały to Scabal i od dzisiaj Harrisons of Edinburgh z następujących próbników: Grand Cru Collection, Premier Cru, Sunbeam, Frontier, Glorious Twelfth, Fine Classics, Conquest, Millionaire Cashmere, Glenroyal, Overcoatings. Można śmiało przyjść, pooglądać i podotykać.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, w razie przygotowań do zamówienia u danego rzemieślnika, lub prezentacji finału zamówienia, proszę o zakładanie osobnych wątków w dziale Bespoke i ew. zostawienie linka w temacie danego rzemieślnika w przewodniku.

Unikniemy bałaganu i damy szansę zauważenia wszystkim, że któryś z nas ptzygotowuje się do kolejnego zamówienia.