Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W komentarzach do mojego dzisiejszego ubioru pojawiła się uwaga o źle dobranym środku ciężkości marynarki.

mam więc prośbę do bardziej doświadczonych kolegów o wyjaśnienie, (może ilustrowane zdjęciami z jakąś dorysowaną strzałką ?), gdzie prawidłowo powinien takowy się znajdować. mówiąc szczerze nie bardzo rozumiem istotę problemu a nie chciałbym popełniać błędu na przyszłość.

Opublikowano

Środek ciężkości marynarki to przeważnie wysokość zapięcia ostatniego guzika, tam gdzie marynarka jest najbardziej wcięta w talii. Powinien znajdować się w bliskiej odległości od środka ciężkości człowieka - czyli 2 cm poniżej pępka.

W przypadku Twojej marynarki, ten środek za bardzo poszedł w górę i tym samym zachwiał podstawowe proporcje

Opublikowano

Oczywiście, guzik powinien być położony w talii, czyli 2-3 cm (w zależności od sylwetki i wzrostu) *powyżej* pępka. Tak naprawdę chodzi o maksymalne wcięcie marynarki, nie o położenie guzika - to nie musi być tożsame, ale tak najczęściej jest.

Jeśli kupujesz marynarki o standardowej długości (do linii pośladków), guzik powinien znajdować się nieco poniżej połowy jej wysokości (mierzonej od dołu do góry kołnierza). Oczywiście najlepiej jest przymierzyć, ale piszę o okazji w Internecie. Z kolei krótkie ("młodzieżowe") marynarki mają guzik niżej - wszak położenie talii nie zależy od długości marynarki. Marynarek wysoko zapinanych unikaj - psują sylwetkę, wygląda się w nich dziwnie (talia "idzie pod pachy").

Taliowanie marynarki jest zabiegiem dosyć prostym i niezbyt drogim. Tak więc, jeśli kupujesz ładną marynarkę i jest ok (ramiona, długość, rękawy dobre w przypadku przeciętych dziurek lub nie za krótkie w przypadku atrap), to niewielki nadmiar materiału nie powinien zniechęcać do zakupu.

Jeśli chodzi o marynarkę, którą pokazałeś w wątku obok - musisz zdecydować, czy warto przerabiać. Cena przeróbki prawdopodobnie przekroczy wartość marynarki, ale jeśli ją lubisz, można spróbować.

Opublikowano

Do (w 100% trafionej) wypowiedzi mosze dodam jeszcze, że pukt środkowy to jeden z podstawowych elementów proporcji marynarki. Krawiec w procesie bespoke może go przesuwać aby uzyskać zamierzony efekt. W dużym skrócie, obniżenie punktu środkowego często robi się u osób b. wysokich. Z kolei niskim podwyższa się go aby wydłużyć linię nóg.

Ja będę teraz eksperymentował z obniżeniem tego punktu aby wydłużyć linę wyłogów.

Opublikowano

Ja będę teraz eksperymentował z obniżeniem tego punktu aby wydłużyć linę wyłogów.

Postaram się w takim razie wrzucić w najbliższym czasie marynarkę z wysokim 'gorge' i niskim 'buttoning point'. Może okaże się pomocne dla Ciebie lub innych zainteresowanych tego typu eksperymentami.

Opublikowano

Proszę nie zwracać uwagi na dobór elementów garderoby - szczęśliwie nie muszę dziś wychodzić z domu także po prostu włożyłem to co było na wierzchu, bez poszetki i bez prasowania garnituru. Zgodnie z tematem wątku istotny jest 'środek ciężkości'. Jakość zdjęć (podobnie jak 'wiosenny' porządek na placu) pozostawia wiele do życzenia - z tego także zdaję sobie sprawę 8-)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Nie odważyłbym się pójść z guzikiem niżej (chyba, że jednocześnie wydłużymy marynarkę).

Opublikowano

Materiał około 300 gms, nie jestem w stanie stwierdzić dokładnie ale tak oceniam po dotyku. Został zakupiony na styleforum od użytkowniczki 'tailorsgranddaughter' kilka miesięcy temu. Brak było kartki z nazwą producenta ale o ile dobrze pamiętam nadruk mówił '80's all wool made in huddersfield'. Myślę, że ma conajmniej 20 lat. Oprócz niego kupiłem jeszcze jeden, zółty w pasy, ciągle nie wiem co z niego uszyć, choć jestem coraz bliższy skłonieniu się ku DB.