Arkadyjczyk Napisano 21 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2011 W komentarzach do mojego dzisiejszego ubioru pojawiła się uwaga o źle dobranym środku ciężkości marynarki. mam więc prośbę do bardziej doświadczonych kolegów o wyjaśnienie, (może ilustrowane zdjęciami z jakąś dorysowaną strzałką ?), gdzie prawidłowo powinien takowy się znajdować. mówiąc szczerze nie bardzo rozumiem istotę problemu a nie chciałbym popełniać błędu na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 21 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2011 Środek ciężkości marynarki to przeważnie wysokość zapięcia ostatniego guzika, tam gdzie marynarka jest najbardziej wcięta w talii. Powinien znajdować się w bliskiej odległości od środka ciężkości człowieka - czyli 2 cm poniżej pępka. W przypadku Twojej marynarki, ten środek za bardzo poszedł w górę i tym samym zachwiał podstawowe proporcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadyjczyk Napisano 21 Marzec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2011 ale guzika pierwszego od góry czy ostatniego od dołu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 21 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2011 Pierwszego od góry przy 2 guzikach, srodkowego przy 3. Guzik powinien byc w talii, a zdjecia mozesz obejrzec u Macaroniego lub np. na zdjeciach ze style forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadyjczyk Napisano 21 Marzec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2011 O to mi chodziło. Dziękuję serdecznie za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 21 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2011 O to mi chodziło. Dziękuję serdecznie za pomoc. http://macaronitomato.blogspot.com/2010 ... nitur.html Ciekawy i zrozumialy wpis na temat:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 21 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2011 Oczywiście, guzik powinien być położony w talii, czyli 2-3 cm (w zależności od sylwetki i wzrostu) *powyżej* pępka. Tak naprawdę chodzi o maksymalne wcięcie marynarki, nie o położenie guzika - to nie musi być tożsame, ale tak najczęściej jest. Jeśli kupujesz marynarki o standardowej długości (do linii pośladków), guzik powinien znajdować się nieco poniżej połowy jej wysokości (mierzonej od dołu do góry kołnierza). Oczywiście najlepiej jest przymierzyć, ale piszę o okazji w Internecie. Z kolei krótkie ("młodzieżowe") marynarki mają guzik niżej - wszak położenie talii nie zależy od długości marynarki. Marynarek wysoko zapinanych unikaj - psują sylwetkę, wygląda się w nich dziwnie (talia "idzie pod pachy"). Taliowanie marynarki jest zabiegiem dosyć prostym i niezbyt drogim. Tak więc, jeśli kupujesz ładną marynarkę i jest ok (ramiona, długość, rękawy dobre w przypadku przeciętych dziurek lub nie za krótkie w przypadku atrap), to niewielki nadmiar materiału nie powinien zniechęcać do zakupu. Jeśli chodzi o marynarkę, którą pokazałeś w wątku obok - musisz zdecydować, czy warto przerabiać. Cena przeróbki prawdopodobnie przekroczy wartość marynarki, ale jeśli ją lubisz, można spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macaroni Napisano 21 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2011 Do (w 100% trafionej) wypowiedzi mosze dodam jeszcze, że pukt środkowy to jeden z podstawowych elementów proporcji marynarki. Krawiec w procesie bespoke może go przesuwać aby uzyskać zamierzony efekt. W dużym skrócie, obniżenie punktu środkowego często robi się u osób b. wysokich. Z kolei niskim podwyższa się go aby wydłużyć linię nóg. Ja będę teraz eksperymentował z obniżeniem tego punktu aby wydłużyć linę wyłogów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_b Napisano 21 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2011 Ja będę teraz eksperymentował z obniżeniem tego punktu aby wydłużyć linę wyłogów. Postaram się w takim razie wrzucić w najbliższym czasie marynarkę z wysokim 'gorge' i niskim 'buttoning point'. Może okaże się pomocne dla Ciebie lub innych zainteresowanych tego typu eksperymentami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadyjczyk Napisano 22 Marzec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2011 Dziękuje serdecznie za porady, już wiem o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_b Napisano 23 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2011 Proszę nie zwracać uwagi na dobór elementów garderoby - szczęśliwie nie muszę dziś wychodzić z domu także po prostu włożyłem to co było na wierzchu, bez poszetki i bez prasowania garnituru. Zgodnie z tematem wątku istotny jest 'środek ciężkości'. Jakość zdjęć (podobnie jak 'wiosenny' porządek na placu) pozostawia wiele do życzenia - z tego także zdaję sobie sprawę Nie odważyłbym się pójść z guzikiem niżej (chyba, że jednocześnie wydłużymy marynarkę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macaroni Napisano 23 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2011 Fajne dopasowanie, spodnie wyglądają świetnie. Co to za materiał? Jaka waga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_b Napisano 23 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2011 Materiał około 300 gms, nie jestem w stanie stwierdzić dokładnie ale tak oceniam po dotyku. Został zakupiony na styleforum od użytkowniczki 'tailorsgranddaughter' kilka miesięcy temu. Brak było kartki z nazwą producenta ale o ile dobrze pamiętam nadruk mówił '80's all wool made in huddersfield'. Myślę, że ma conajmniej 20 lat. Oprócz niego kupiłem jeszcze jeden, zółty w pasy, ciągle nie wiem co z niego uszyć, choć jestem coraz bliższy skłonieniu się ku DB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi