Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Gość mrt

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Jaki obwód koszuli w tali macie przy danym obwodzie samej talii ? Przy talii ok 90 cm jaki "powinien" być obwód koszuli by było wygodnie a jednocześnie nie było dużego naddatku materiału po włożeniu koszuli w spodnie ?

Wiem , że to sprawa dość indywidualna, ale sam mam duże problemy z tym. Mam dość rozbudowane barki i klatkę i RTW które mi pasują w klatce to spadochron w tali, a po taliowaniach często mam wrażenie , że materiał dziwnie się układa po bokach...

• Odpowiedzi 4,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

2 godziny temu, MarkizDeSade napisał:

Cześć,

Jaki obwód koszuli w tali macie przy danym obwodzie samej talii ? Przy talii ok 90 cm jaki "powinien" być obwód koszuli by było wygodnie a jednocześnie nie było dużego naddatku materiału po włożeniu koszuli w spodnie ?

Wiem , że to sprawa dość indywidualna, ale sam mam duże problemy z tym. Mam dość rozbudowane barki i klatkę i RTW które mi pasują w klatce to spadochron w tali, a po taliowaniach często mam wrażenie , że materiał dziwnie się układa po bokach...

Generalnie do wymiarów ciała dodaje się około 6-8 cm. 4 cm to minimum i ubranie wtedy jest bardzo slim, do 10-12 cm jak preferujesz bardziej "baggy" styl, a koszula jest casualowa, z grubej i mięsistej tkaniny.

Ja w talii mam jakieś 88 cm i szyje koszule 94 cm.

• Like 1

Panowie takie pytanie - czy ktoś z Was zamawiał kiedyś koszule MTM w sklepie: Tailor Store ( https://www.tailorstore.com)? Ceny wyglądają mocno przystępnie (tańsze opcje 69 euro, a przy zakupie dwóch sztuk- 10%), a ostatnio mam trudności ze znalezieniem ładnych koszul. Natomiast tutaj nie znalazłem żadnych recenzji. Jeszcze też myślę intensywnie o polskiej Mercerii- z tego co widziałem na forum, to dosyć pozytywne wrażenie- potwierdzacie?

Zupełnie nie znam. Przeszedłem przez ich automaty dobierające kształt.
* spodnie dobrało mi fatalne - wąskie, ciasne, i do tego z niskim stanem, pomimo że wybrałem wysoki
* za to wymiary koszuli trafiło zadziwiająco dobrze,
* marynarka ma magiczne wymiary, wywróżone z rozmiaru mojego buta i wieku, których nie poznam zanim nie kupię - tutaj tragedia.

Youtube pokazuje że firma istnieje od 7 lat 

• Oceniam pozytywnie 1

Ja zamawiałem tam raz w początkach ich działalności. Zapisałem się na newsletter, rozważałem jakieś zamówienie i nawet chyba zamówiłem próbki materiałów (była taka opcja za jakieś grosze, chyba koszt przesyłki), i po jakimś czasie przysłali mi na maila voucher na koszulę za 100 zł (można były wybrać tylko bazowy biały materiał), skorzystałem. O ile wymiary oddano dobrze, fit był naprawdę OK, to sam materiał okazał się strasznie gniotliwy, przeciętny w dotyku i mało przewiewny. Zaliczyła jakieś pojedyncze wyjścia i wisi w szafie. Niestety to jest problem MTM online, że trudno pomacać materiał, już kilka razy się zawiodłem na takich zamówieniach. W sumie dzięki za przypomnienie, bo szkoda miejsca w szafie, może puszczę tę koszulę na Vinted.

• Oceniam pozytywnie 2