Skocz do zawartości

[Zack Roman] Tartan blazer / spodnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako, że od dawna myślałem o kupieniu/uszyciu tartanowego blazera, postanowiłem w końcu go zamówić. Wybrałem opcję MTM, gdyż ubrania rtw leżą na mnie przyzwoicie, a modyfikacje, które oferuje Zack Roman w tej usłudze, zupełnie mi wystarczą. I tak - będzie to klasyczny blazer na 2,5 guzika z wełny od Dugdale Bros o gramaturze 310g. Marynarka o klasycznych proporcjach, z obniżoną kozerką i klapach otwartych 10 cm. Ma mieć dosyć duze otwarcie, kieszeni nakładane w kształcie kielicha, stębnowanie w kilku miejscach. Blazer będzie miał granatową półpodszewkę z cupro i złote guziki. Brustasza w kształcie łódeczki. Tak prezentuje się materiał:

7026D6C1-4B96-4576-B319-5227AEB2D53A.thumb.jpeg.735140225d7b96f3adc43c809d04979f.jpegF4E9D314-4E61-4D32-84EF-8BDE09BBB414.thumb.jpeg.8d17514e505efb1cffc919ee03d6adaf.jpeg

Oprócz marynarki, uszyję jeszcze spodnie do marynarki Gatsby z bieżącej oferty firmy - spodnie z wieszaka miały dla mnie za niski stan. Spodnie będą uszyte z tkaniny Huddersfield ze strukturą delikatnego twillu. Stan 31 cm dla rozmiaru 50, pas na 5 cm, regulatory, guziki na szelki, jedna zakładka.

Mareriały są już w pracowni, czekam na 1 miarę.

• Like 7
  • Oceniam pozytywnie 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Marynarka wygląda bardzo fajnie i lezy bardzo dobrze. Zawsze z przyjemnością oglądam Twoje stylizacje. Masz w ogóle farta z sylwetką, że łatwo wstrzelić ci się w rozmiarówkę, tak SuSu, jak i MTM-ową. Ja wspominam moje próby MTM (u Makarona) bardzo źle, w ogóle nie nosze tej marynarki.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, phantom napisał:

Marynarkę wczoraj odebrałem i jestem z niej bardzo zadowolony. Nie potrzebowaliśmy z Pawłem żadnej przymiarki - marynarka przyszła w kartonie, została uprasowana, przymierzyłem i po prostu ja wziąłem ze sobą. Kilka smaczków:

- klapy na 2,5 guzika

- barchetta

- spalla

- obniżona kozerka 

- szerokie otwarcie z przodu

- mosiężne guziki

- nakładane kieszenie w kształcie kielicha 

- half canvas

- podszewka bemberg

Marynarka leży perfekcyjnie. Efekt i jej odbiór za pierwszym razem, a także świetna współpraca z Pawłem wynagrodził mi dłuższe niż zwykle oczekiwanie. 

Taki jest efekt:

No cóż, sam najlepiej podsumowałeś finalny efekt :) pozostaje tylko podpisać się pod tym. Mnie najbardziej podoba się genialna leżąca pacha tyłem, wysoko podkrojona. Czy ten element był jakoś modyfikowany? Opisz może jak przebiegał proces pomiarów - standard tzn. mierzyłeś marynarkę ze sklepu RTW i na niej korekty? Jak szeroki wachlarz personalizacji mają? 

P.S.Ze smaczków dodałbym jeszcze milanese. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Velahrn napisał:

Marynarka wygląda bardzo fajnie i lezy bardzo dobrze. Zawsze z przyjemnością oglądam Twoje stylizacje. Masz w ogóle farta z sylwetką, że łatwo wstrzelić ci się w rozmiarówkę, tak SuSu, jak i MTM-ową. Ja wspominam moje próby MTM (u Makarona) bardzo źle, w ogóle nie nosze tej marynarki.

Dzięki wielkie. Rzeczywiście mam duże szczęście, bo moje 177 cm i 78 kg dobrze wpasowują się w rozmiar 50 i 40 koszul. Prawie zawsze musze skrócić tylko rękawy i rozpruć zaszewki w koszulach. Ten MTM wyszedł wzorcowo - takiego dopasowania nie osiągnąłem nigdy w bespoke.

Opublikowano
2 godziny temu, JDC napisał:

No cóż, sam najlepiej podsumowałeś finalny efekt :) pozostaje tylko podpisać się pod tym. Mnie najbardziej podoba się genialna leżąca pacha tyłem, wysoko podkrojona. Czy ten element był jakoś modyfikowany? Opisz może jak przebiegał proces pomiarów - standard tzn. mierzyłeś marynarkę ze sklepu RTW i na niej korekty? Jak szeroki wachlarz personalizacji mają? 

P.S.Ze smaczków dodałbym jeszcze milanese. 

Wprawne oko wszystko zauważy - tak, pacha była podkrojona jeszcze 2 cm wyżej niż standard.

Proces standardowy w MTM. Mierzyłem gotową marynarkę 50, powierzyliśmy co trzeba, Paweł zebrał trochę materiału na plecach i zrobił większe otwarcie przodem. A później już zabawa w personalizację - niższa kozerka, milanese, polpodszewka, 3 guziki na mankietach. Po 2 miesiacach przyszedłem do salonu, myslalem, ze na przymiarkę, ale nie ma co tu poprawiać, więc wziąłem ja już ze sobą. Czekam jeszcze na spodnie.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
13 godzin temu, phantom napisał:

Wprawne oko wszystko zauważy - tak, pacha była podkrojona jeszcze 2 cm wyżej niż standard.

Proces standardowy w MTM. Mierzyłem gotową marynarkę 50, powierzyliśmy co trzeba, Paweł zebrał trochę materiału na plecach i zrobił większe otwarcie przodem. A później już zabawa w personalizację - niższa kozerka, milanese, polpodszewka, 3 guziki na mankietach. Po 2 miesiacach przyszedłem do salonu, myslalem, ze na przymiarkę, ale nie ma co tu poprawiać, więc wziąłem ja już ze sobą. Czekam jeszcze na spodnie.

To jest jedna z większych niewiadomych jeśli chodzi o MTM, gdzie brak przymiarki jeszcze na etapie "szkieletu" marynarki. Ale doświadczenie mierzącego oraz Twoja świadomość i sylwetka dobrze wpasowująca się w tabele rozmiarowe złożyły się na bardzo dobry efekt finalny.

Aha no i zostaje jeszcze kwestia samej tkaniny. Dajmy na to mierząc w sklepie coś z wełny 120'S do zdjęcia wymiarów i poprawek, nie zawsze otrzymamy tak samo leżącą marynarkę MTM wykonaną np z flaneli, tweedu czy lnu.

• Oceniam pozytywnie 1