sergiusz Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2012 Wybaczcie, jeśli palną głupotę, ale czy ta marynarka w obecnym rozstawieniu guzików nie jest de facto marynarką typu padok? Nie jest. Zwróć uwagę na to, że górny guzik znajduje się na wysokości talii lub minimalnie (1-2 cm) powyżej. Padok wg. tego co napisał zaki na blogu (wcześniej nie znałem takiego typu marynarki więc to dla mnie jedyne źródło) to de facto marynarka na 3 guziki w której nie ma dolnego guzika. Czyli w padoku dolny guzik byłby na wysokości talii (lub odrobinę poniżej) a górny ok 10 cm wyżej. Zaki też podał ten przykład, tutaj padok nie wygląda jak marynarka na 3 guziki bez dolnego. Cytuj
Ernestson Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2012 Wybaczcie, jeśli palną głupotę, ale czy ta marynarka w obecnym rozstawieniu guzików nie jest de facto marynarką typu padok? Nie jest. Zwróć uwagę na to, że górny guzik znajduje się na wysokości talii lub minimalnie (1-2 cm) powyżej. Padok wg. tego co napisał zaki na blogu (wcześniej nie znałem takiego typu marynarki więc to dla mnie jedyne źródło) to de facto marynarka na 3 guziki w której nie ma dolnego guzika. Czyli w padoku dolny guzik byłby na wysokości talii (lub odrobinę poniżej) a górny ok 10 cm wyżej. Zaki też podał ten przykład, tutaj padok nie wygląda jak marynarka na 3 guziki bez dolnego. Masz rację, pamiętałem te pierwsze ilustracje. Marynarka JFK na zdjęciu które wstawiłeś to IMO zwykła marynarka na dwa guziki która z padokiem, obojętnie jak definiowanym nie ma nic wspólnego. Cytuj
pirat Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2012 Characteristics of a Paddock Coat To put it in a nutshell, the general characteristics of a Paddock coat are: Closed two-button front Lower button is positioned exactly on the waistline or slightly below or above Two outside pockets and a ticket pocket, all of which come with flaps The sleeves show 4 buttons and occasionally turn-back cuffs Some drape in the back, over the blades http://www.gentlemansgazette.com/paddock-suit/ Marynarka JFK na zdjęciu które wstawiłeś to IMO zwykła marynarka na dwa guziki która z padokiem, obojętnie jak definiowanym nie ma nic wspólnego.Ale JFK jest na padoku Cytuj
proceleusmatyk Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2012 Cudowna definicja by GZ - na danej wysokości albo niżej, albo wyżej. Czyli dalej nie wiadomo gdzie... Przypomina ona trochę wyrażenie "i inne" w prawodawstwie. Cytuj
pirat Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2012 Cudowna definicja by GZ - na danej wysokości albo niżej, albo wyżej. Czyli dalej nie wiadomo gdzie... Przypomina ona trochę wyrażenie "i inne" w prawodawstwie.GZ? Nie przypomina, myślę że kluczem jest: (i)dwa guziki (ii)dolny guzik wyznacza okolice talii, a nie górny jak w 'zwykłej', dwuguzikowej, marynarce. Cytuj
zaki Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2012 Ja rozstaw guzików w padoka u Sebastiana Żukowskiego dopasowywałem pod kątem odległości dolnego guzika od kieszeni marynarki. Im bliżej, tym bardziej przypomina to zwykłego dwu-guzikowca. Mój będzie kilka cm nad kieszenią, ale lekko poniżej linii talii. Faktycznie padok niesamowicie wydłuża sylwetkę. Za niecały tydzień odbieram garnitur i pokażę go na Szarmancie. Bazując na ostatnio zdobytym padkokowym doświadczeniu stwierdzam, że JFK jednak nie ma na sobie padoka a zwykłą marynarką na dwa guziki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi