Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To dobre pytanie. Z jednej strony, "tradycyjne" kolory zimy (podobno w pismach kobiecych urodę przyporządkowuje się porom roku?) są jasne - niebieski, granatowy, biały itd. Z drugiej strony, ja wychodzę założenia, że skoro:

1. Jestem warszawiakiem.

2. Jeżdżę zazwyczaj komunikacją miejską.

3. Niektóre okolice mojego miasta, nawet w Centrum, przypominają w okresie jesienno-zimowym rzeki błota (np. okolice Placu Zawiszy i PKP Ochota).

To wybieram takie kolory, na których zabrudzenia nie będą tak widoczne. Czyli ciemne. Wszelkie odcienie ciemniejszej szarości, brązy, granaty itd.

Opublikowano

Jasne spodnie zimą w mrozie ok, ale jak mamy pluchę to jest nieciekawie. Moje beżowe flanele czekają częste wizyty w pralniach. Dlatego jak ktoś chce obstalować jasny garnitur na jesień/zimę to chyba nie obędzie się bez extra spodni bo jedne będą ciągle w pralni. Chyba że delikwent garażuje się w podziemiach i nie wychodzi w ogóle na zewnątrz.

Opublikowano

@Koval, ograniczenia budżetowe sprawiają, że wolę inwestować w rzeczy bespoke bardziej pod kątem "wyjątkowe (ładne)" niż "praktyczne". Jak już w mojej garderobie takie ubrania będą codziennością, zakupię "woły robocze" na ostrą zimę. :)

edit: konty, kątom nierówne...

Opublikowano

@Koval, ograniczenia budżetowe sprawiają, że wolę inwestować w rzeczy bespoke bardziej pod kontem "wyjątkowe (ładne)" niż "praktyczne". Jak już w mojej garderobie takie ubrania będą codziennością, zakupię "woły robocze" na ostrą zimę. :)

:shock: i nie chodzi mi o kont tylko, że przy tym warunku inwestowałbym jednak w rzeczy praktyczne: buty w dobrym rozmiarze są praktyczne, buty ładne ale dwa numery za małe są tylko ładne ;)
Opublikowano

Misza, sam napisałeś ładne vs. praktyczne. Może być i o spodniach: czerwone (możesz wybrac sobie inny, krzykliwy kolor choćby ze zdjęć z pitti) spodnie są ładne, szare są nudne ale są bardziej praktyczne.

Opublikowano

W przypadku analogii z butami można mowić np o kolorze, a nie rozmiarze. Buty za małe/za duże są całkowicie dysfunkcjonalne. Spodnie zdecydowanie za długie/duże też. Porównanie nie trafne, ale jeśli Cię nie przekonałem, trudno :).

Opublikowano

Nie przekonałeś mnie :) Tym bardziej, że nie pisałem o długości spodni, a jedynie o kolorze: wyobraź sobie Twoje spodnie od Kruszewskiego w zwykłym szarym kolorze a nie płowym. Zakładam, że ten płowy bardziej Ci się podoba ale szary byłby bardziej praktyczny.

Podobnie możemy z butami. Mój przykład był skrajny ale kiedyś pewien forumowicz powiedział mi że wziąłby 'te buty dla siebie mimo iż były 2 czy 3 numery za duże' dla niego. Po prostu mu się podobały jak rozumiem. Ale możemy rozmawiać o butach tez bardziej realnie. W temacie o egzotykach wkleiłem czerwoną płaszczkę, moim zdaniem piękne ale ten sam fason w czarnym czy brązowym cielaku byłby bardziej praktyczny.

PS poza tym nietrafny :mrgreen:

Opublikowano

Jak będę miał wolne środki na ciemne woly robocze bespoke na jeden sezon, obiecuję, że sobie takie sprawię. W innym wypadku, biorąc pod uwagę rady z forum: prać raz do roku, nie prasować w domu, nosić najwyżej raz na dwa dni, a najlepiej rzadziej, wolę inwestować w spodnie na kilka sezonów, a woły kupić na przecenie. :)

ps. ja bym nawet najpiekniejszych butów za małych/dużych o dwa rozmiary nie kupił. Może stąd brak zrozumienia porównania :D.

Pod takim kontem, czy też innym kątem, polej. ;)

Opublikowano

Misza, a żaden ciemny kolor nie znajduje Twojego uznania jako (jak to wyraziłeś) wyjątkowy?

Bo myślę, że Pan Kruszewski uszyłby równie ładnie, z każdego koloru materiału, jaki byś mu dostarczył... :twisted:

Ps. Masz fajne, jasne spodnie - ani ja, ani Pirat (jak rozumiem) tego nie podważamy.

Ale proszę - nie brnij w tą argumentację, bo jest niespójna logicznie :roll: