NastyKanasta Napisano 6 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2012 Panowie, mało to ma wspólnego z elegancją ale szukając informacji na innych forach trafiałem na marketingowy bełkot (czytaj: wciskanie ściemy przez sprzedawców podszytych pod zwykłych userów). Stąd postanowiłem zapytać Was. Otóż posiadam mieszkanie w kamienicy, w którym nie ma instalacji grzewczej gazowej a ogrzewane jest jedynie wolno stojącymi piecami akumulacyjnymi. Wygląda to więc nieciekawie. Zastanawiam się nad instalacją gazową (koszt ok. 20 tys zł) a elektryczną (koszt ok. 8-9 tys zł). Przy obecnych cenach gazu, różnica cenowa tych mediów jest niewielka. Mam więc pytanie - czy ktoś z Was ma, lub zna kogoś kto ma zainstalowane ogrzewanie elektryczne (grzejniki lub ogrzewanie podłogowe) i jest w stanie wypowiedzieć się na temat kosztów grzania podczas obecnej zimy? Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zby Napisano 6 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2012 W jednym zdaniu - elektryczne jest bardzo niepraktyczne. Małe koszty instalacji szybko pójdą w niepamięć przy wysokich kosztach eksploatacji. Układ elektryczny ma małą sprawność wytwarzania ciepła a przy słabo zaizolowanych starych kamienicach będziesz miał duże straty ciepła. Dla dużych mocy nie radziłbym w to inwestować. Ponadto w internecie jest cała masa rozważań na temat opłacalności tej niegdyś popularnej i przyszłościowej formy energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość grzesiek Napisano 6 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2012 Pomyśl o pompie ciepła powietrze-powietrze wspartej (na najzimniejsze dni) grzałką elektryczną - ULRICH ma coś takiego w ofercie. Ogrzewanie elektryczne ma dalece wyższą sprawność niż spalanie czegokolwiek, ale trzeba to dokładnie przeliczyć (koszty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigbadwoof Napisano 6 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2012 Nie mysl nawet o ogrzewaniu elektrycznym. Ceny energii elektrycznej beda rosly i to bardzo szybko. Nie ma opcji, zeby bylo inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zby Napisano 6 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2012 Nie mysl nawet o ogrzewaniu elektrycznym. Ceny energii elektrycznej beda rosly i to bardzo szybko. Nie ma opcji, zeby bylo inaczej.dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 6 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2012 Moze warto pomyslec na tweedowymi garniturami, bonżurką i kominkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olli Napisano 6 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2012 2 lata temu wynajmowałem mieszkanie ogrzewane grzałkami elektrycznymi, znajdującymi się w piecach akumulacyjnych. Teraz mieszkam dwa piętra wyżej, w tej samej kamienicy, ale ogrzewanie jest gazowe. Koszty spadły o ponad połowę, komfort cieplny wzrósł. Przy grzałkach, przy temperaturach takich jak teraz, musiałem siedzieć w rękawiczkach w pokoju, a na noc przykrywać się 3 warstwami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NastyKanasta Napisano 6 Luty 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2012 Niektórzy twierdzą, że przy dobrej izolacji cieplnej (musiałbym tylko jedną stronę dodatkowo ocieplić, reszta ścian i sufit są już docieplone) może to być opłacalne. Co do cen elektryczności - imho to wielka niewiadoma, równie dobrze mogą pójść w górę i tak wysokie koszty gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NastyKanasta Napisano 6 Luty 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2012 Moze warto pomyslec na tweedowymi garniturami, bonżurką i kominkiem Kominek już zlikwidowałem, mieszkanie wynajmuję studentkom, wolę nie mieć ofiar śmiertelnych na koncie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigbadwoof Napisano 6 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2012 Niektórzy twierdzą, że przy dobrej izolacji cieplnej (musiałbym tylko jedną stronę dodatkowo ocieplić, reszta ścian i sufit są już docieplone) może to być opłacalne. Co do cen elektryczności - imho to wielka niewiadoma, równie dobrze mogą pójść w górę i tak wysokie koszty gazu. Nie, nie jest to niewiadoma. Klient będzie płacił więcej za prąd ze względu na rosnący udział zielonej energii (ponad 2x droższej niż "czarnej"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djdomin Napisano 6 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2012 Niestety, to prawda. Zielona energia może być tania, o ile ktoś wytwarza sam na własny użytek. W systemach przemysłowych jest to rzecz niewydolna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NastyKanasta Napisano 6 Luty 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2012 Jestem ciekaw Waszej opinii nt. oferty jaką otrzymałem: "Witam, na poszczególne pomieszczenia zaplanowałbym następujące moce grzewcze: kuchnia 10m2 - 1 x 650W pokoj 1 22m2 - 3 x 650W pokoj 2 22m2 - 3 x 650W pokoj 3 18m2 - 2 x 650W lazienka 4m2 - 1 x 325W wc 2m2 - 1 x 130W. PODSUMOWANIE: - panele grzewcze - 7950,00zł - termostaty - 540,00zł (6szt. standard), - materiały do montażu, montaż - 1100,00zł - dojazd na montaż - GRATIS RAZEM: 9590,00zł + 8%VAT. Od w.w pracy mogę udzielić rabat 8%, co daje kwotę do zapłaty: 8822,80zł + 8%VAT = 9528,62 zł ~9500,00zł. Dodatkowo zamieniam 4 szt. termostatów na czasowe, elektroniczne lepsze- bez dopłaty GRATIS (oszczędność 240zł). Do łazienki, wc proponuję pozostawić standard. Jeśli chodzi o koszt eksploatacji, to wg. naszych Klientów w poprzednim sezonie grzewczym średni koszt ogrzania w dobrze izolowanym domu wyniósł już ok. 2,33zł za ogrzanie 1m2 średnio miesięcznie. Rachunki, które otrzymaliśmy od jednego z Klientów można obejrzeć na stronie: http://najtanszeogrzewanie.pl/oferta.php?id=279 Ta zima była dosyć ostra, od poprzedniej zimy była także podwyżka energii - tak więc gdyby przyjąć kolejno z nadwyżką: - 3,00zł za 1m2 = 78x3,00zł = 234,00zł średnio miesięcznie (licząc 7 miesięcy grzewczych), - 4,00zł za 1m2 = 78x4,00zł = 312,00zł j.w. 312 x 7 m-cy grzewczych = 2184zł na cały sezon grzewczy (porównywalnie do 3 ton węgla). Myślę, że są to bardzo przystępne koszty, które i tak są liczone z pewną nadwyżką. Podam przykład naszej Klientki, która odezwała się poprzedniej ostrej zimy: - mieszkanie 56m2 - kamienica, wys. 3m, okna drewniane. Rachunek za dwa miesiące 570,00zł w tym oświetlenie, bojler itp. Tradycyjnie w sezonie letnim rachunek na 2 miesiące za oświetlenie, bojler, agd, rtv i inne to ok. 200zł Czyli ogrzewanie kosztowało ok. 370zł na 2 miesiące. Na 1 miesiąc 185zł, dzieląc przez 56m2 = 3,30zł na 1m2 (rachunek po największych mrozach sięgających -25st.C !!!!!). Czyli średnia tej Pani będzie bardzo korzystna na pewno poniżej 3,00zł. Ten rachunek także jest dostępny na stronie internetowej http://najtanszeogrzewanie.pl/oferta.php?id=279 (przykład 1). Przykład drugi – mieszkanie w bloku na parterze (zimno od piwnicy). Blok nie ocieplony. Wcześniej Pan płacił do spółdzielni mieszkaniowej 4,40zł za 1m2 miesięcznie przez 12 miesięcy. Obecnie wyszedł koszt 3,80zł za 1m2 średnio miesięcznie w sezonie grzewczym ok.6-7miesięcy. Oszczędność ok. 30-40% List referencyjny od tego Pana można znaleźć na naszej stronie http://najtanszeogrzewanie.pl/jakpomoglismy.php" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpiarz Napisano 6 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2012 Witam. Panele o których wspominasz powyżej mają też wady. Powietrze ogrzane w takim panelu ma dosyć wysoką temperaturę i unosi się z dużą prędkością co niestety powoduje mocne zabrudzenie scian nad grzejnikiem. Takie grzejniki nie akumulują w sobie ciepła tzn emitują ciepło wtedy kiedy są załączone kiedy są wyłączone są momentalnie zimne tak więc optymalizowanie kosztów poprzez kożystanie z taryf w cenach energi trochę nie zabardzo wchodzi w grę. Pomyś o ogrzewaniu podłogowym ale to już poważna inwestycja (najlepiej takie ogrzewanie się sprawdza pod kafelkami na podłodze). Jest jeszcze jedno rozwiązanie ogrzewanie elektryczne ale tradycyjne poprzez standardowe kaloryfery wodne. Potrzebne będą przepływowy podgrzewacz wody są takie już gotowe z pompą wymuszającą obieg i zbiornikiem membranowym wyrównawczym przystosowane specjalnie do CO grzejniki tradyctjne wodne i rurki miedziane jak w standardowym CO. Moce są różne u mnie chodzi taki piec chyba 27 kW a są i większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remy Napisano 7 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2012 1.Podwieś taki post na jakimś specjalistycznym forum np. muratora. 2.Napisz dokładnie jakie masz ściany, okna, wysokości pokoi. W kamienicach ściany mają kiepskie parametry ochrony cieplnej. Ściany są grube około 48cm, ale to daje wsp. U=1,23W/m2K a wymogi dla nowych budynków to nie więcej niż 0,3W/m2K. Czyli w tej chwili twoja ściana 48cm ma parametry odpowiadające płycie 2cm lub 3cm centymetrów styropianu (nie chce mi się bardzo dokładnie liczyć ale to będzie taki przedział. Normalnie jak się dociepla takie 48cm ściany to daje się około 10cm. Czyli żeby mniej zużywać trzeba ocieplić. Z zewnątrz najlepiej Od środka to tylko płytami klimatycznymi czy np. ytong multipor- koszt jakieś 100zł/m2. Co najlepiej ocieplić jak się ma mało pieniędzy- ściany szczytowe. Jeżeli facet przekonał cię do montażu paneli to możesz założyć na jeden pokój dać osobny podlicznik i zobaczyć jeszcze tej zimy ile to wyjdzie. Co do ogrzewania na prąd: 1.Prąd ze względu na normy emisji ma znacznie podrożeć. 2.Coś mi się nie wydaje żeby moc 650W była wystarczająca na ogrzanie 22m2 a jak wysokość to 3m to robi się nieciekawie-duża kubatura. Do tego pojemność cieplna ścian, to może być za mało. Przy kiepskich ścianach to się wg. mnie nie sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 7 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2012 2 lata temu wynajmowałem mieszkanie ogrzewane grzałkami elektrycznymi, znajdującymi się w piecach akumulacyjnych. Teraz mieszkam dwa piętra wyżej, w tej samej kamienicy, ale ogrzewanie jest gazowe. Koszty spadły o ponad połowę, komfort cieplny wzrósł. Przy grzałkach, przy temperaturach takich jak teraz, musiałem siedzieć w rękawiczkach w pokoju, a na noc przykrywać się 3 warstwami No ja właśnie mam piece kaflowe z grzałkami elektrycznymi i nie jest tak źle. Wprawdzie w kuchni i łazience zimno, ale przy temperaturach rzędu -15, -20 stopni na dworze, w pokojach udaje się dogrzać do 18-19 stopni. ; ) Tylko wtedy miesięczny koszt prądu na całe mieszkanie wychodzi ok. 700-800 zł miesięcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 7 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2012 nie jest tak źle w kuchni i łazience zimno w pokojach udaje się dogrzać do 18-19 stopni miesięczny koszt prądu na całe mieszkanie wychodzi ok. 700-800 zł miesięcznie a kiedy wg Ciebie byłoby źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 7 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2012 2 lata temu wynajmowałem mieszkanie ogrzewane grzałkami elektrycznymi, znajdującymi się w piecach akumulacyjnych. Teraz mieszkam dwa piętra wyżej, w tej samej kamienicy, ale ogrzewanie jest gazowe. Koszty spadły o ponad połowę, komfort cieplny wzrósł. Przy grzałkach, przy temperaturach takich jak teraz, musiałem siedzieć w rękawiczkach w pokoju, a na noc przykrywać się 3 warstwami No ja właśnie mam piece kaflowe z grzałkami elektrycznymi i nie jest tak źle. Wprawdzie w kuchni i łazience zimno, ale przy temperaturach rzędu -15, -20 stopni na dworze, w pokojach udaje się dogrzać do 18-19 stopni. ; ) Tylko wtedy miesięczny koszt prądu na całe mieszkanie wychodzi ok. 700-800 zł miesięcznie. Tak z ciekawosci to jaki jest czynsz w takiej kamienicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NastyKanasta Napisano 7 Luty 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2012 @Remy: dzięki za wypowiedź. Co do muratora to jakoś nie mam zaufania - patrz pierwszy post, ciężko jest odróżnić sprzedaż od porady. @saint benji: 18-19 stopni i 700-800zł za m-c? OMG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi