Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

dopiero się zalogowałem więc proszę o wyrozumiałość.:)

Od lat szukam i znaleźć nie mogę płaszczy dla siebie.

Chciał bym w przyszłości uzupełnić garderobę o trzy długie płaszcze męskie - najlepiej do pół łydki.

1.Klasyczny wojskowy trench. (Styl pierwszowojenny.)

Np. http://fashionlovingstylist.files.wordp ... at_ww1.jpg

2.Dustercoat, ew. Ulster lub coś oficerskiego ze skóry.

3.coś klasycznego, może z futrzanym, wyłożonym kołnierzem na zimę - zakładane na garnitur, bardziej eleganckie.

Chciał bym aby jeden nadawał się do noszenia też w ciepłe dni w nocy, no i jeden jesienno/deszczowy. Nad materiałem nie zastanawiałem się.

Jestem też maniakiem kamizelek, i w ogóle lubię ubiory historyczne. Problem jednak jest z znalezieniem gotowców, ale też miejsc w których można zamówić. Zastanawiam, się czy jest sens kupować w internecie... (Z usa można dość tanio znaleźć naprawdę fajne rzeczy.) Jest też paru producentów ubrań historycznych - ale trudno ocenić jakość ich wyrobów. Np. http://​www.gentlemansemporium.com/

W Polsce w ogóle nie udało mi się nigdzie znaleźć męskich płaszczy do pół łydki;/

Nie koniecznie szukam płaszczy na miarę (choć mam już 2 garnitury i buty od szewca:)) - nie udało mi się znaleźć NIC, poza paroma starymi niemieckimi płaszczami z IIWŚ. Tak, jak by mężczyźni przestali chodzić w długich płaszczach. Zresztą spotkałem się z wielokrotnym wyśmiewaniem tego typu ubrań na forach internetowych, tam gdzie ktoś pytał o nie.

Dzięki za pomoc.

Opublikowano

Dziękuje za odpowiedź.

Może nie potrzebnie dałem opcję maksimum, z drugiej strony może się źle wyraziłem.

Tak jak pisałem, nie znalazłem obecnie nic dłuższego niż do pół uda, może kolana.

I choć najbardziej interesują mnie rzeczy, takie jakie były "w dniach swojej sławy":P to interesują mnie też opcje kompromisowe. Co do tego płaszcza zimowego, widziałem coś takiego na mieście, oraz w jakimś filmie - niestety nie znalazłem zdjęcia.

Najbardziej zależy mi na trenczu. Dustery w USA są popularne, nawet nie drogie, ale przesyłka jest nie proporcjonalne kosztowna i niepewna. A i nie wiadomo jak realnie będzie produkt wyglądał.

Czyli w sklepach raczej nic do pół-łydki nie znajdę?

Opublikowano

Nikt tu z nas po sklepach nie chodzi z takim zacięciem jak po krawcach. To forum bespoke.pl czyli o szyciu miarowym.

Płaszcze do pół łydki znajdzie Pan na pewno w lumpeksach. Obecnie są uważane za niemodne i w sklepach ich raczej nie ma.

Opublikowano

Nikt tu z nas po sklepach nie chodzi z takim zacięciem jak po krawcach. To forum bespoke.pl czyli o szyciu miarowym.

Czytam forum od samego początku, jeszcze pod innym adresem i tego zacięcia nie mogę odnaleźć. Więcej, tych, co chodzą po krawcach w ogole jest ledwie garstka.