Jump to content

C&A "obuwie ludowe" - Haferl

wojvv
 Share

Recommended Posts

Ostatnio znalazłem takie prawie-lotniki, ciekawe, bo sznurowane z boku. Buty występują jako "obuwie ludowe" w ofercie sklepu internetowego C&A:

http://s1.static.c-and-a.com/Shop/Produ ... 5436_1.jpg

Mają także wersję zamszową oraz brązową z "bawarskimi" haftami.

Sądząc po cenie, te buty nie znajdą uznania na naszym forum, a może się mylę? Volkswagen i Volksjaeger potrafiły pozytywnie zaskoczyć ;-)

Pozdr,

wojvv

// Poprawka tematu - mosze

To są tradycyjne niemieckie buty, wzór pewnie niedługo będzie miał ze 100 lat. Używali je tamtejsi myśliwi i turyści do pieszych wędrówek. Ponieważ większość dróg jest od dawna tam ubita, a Niemcy nie zbaczają z drogi, więc im wystarczają takie poniżej kostki (kto chodził po niemieckich górach ten wie, że na szczyt zawsze wiedzi asfaltowa droga, a na szczyście zawsze jest piwo).

Takie buty nosiło się do zarówno do pump, szortów i spodni z normalnymi nogawkami.

Tego typu buty w Niemczech i Austrii nazywają Haferl. Wzór ma ponad 100 lat i jest to jeden z najbardziej rozpoznawanych modeli obuwia w tej części Europy. Klasyk, któremu pod względem ponadczasowości lotniki nie dorastają do pięt.

Obecnie można zamówić takie buty jeszcze u kilku niemieckojęzycznych szewców, w tym jednego austriackiego który specjalizuje się w wykonywaniu takich wzorów. Wydatek rzędu 200 EUR za gotowe buty lub 250 EUR za szyte na miarę z lokalnych skór cielęcych (Styria). Można też zakupić online - jego siostrzenica zaczęła regularnie wystawiać buty mistrza na eBay'u po jednej z moich próśb.

Tego typu buty w Niemczech i Austrii nazywają Haferl. Wzór ma ponad 100 lat i jest to jeden z najbardziej rozpoznawanych modeli obuwia w tej części Europy. Klasyk, któremu pod względem ponadczasowości lotniki nie dorastają do pięt.

Obecnie można zamówić takie buty jeszcze u kilku niemieckojęzycznych szewców, w tym jednego austriackiego który specjalizuje się w wykonywaniu takich wzorów. Wydatek rzędu 200 EUR za gotowe buty lub 250 EUR za szyte na miarę z lokalnych skór cielęcych (Styria). Można też zakupić online - jego siostrzenica zaczęła regularnie wystawiać buty mistrza na eBay'u po jednej z moich próśb.

Dzięki za te szczegóły. Nie mogłem sobie niemieckiej nazwy przypomnieć. Jak słusznie zauważyłeś starość mnie dotyka ;)

Nigdy nie zarzucałem Ci starości, kiedy mowa o doświadczeniu to raczej komplement.

A takie buty zamierzam sobie niedługo sprawić. Będę w nich jeździł do Austrii to może mnie wezmą za autochtona. 8-)

;)

Też marzę o takich butach. Są piękne.

edit: założyciela tematu proszę o dodanie nazwy Haferl, potem będzie łatwiej trafić

Meindl produkuje modele w tym stylu. Szczególnie często widziane w Alpach w niedzielę (cześć stroju regionalnego i do niego pasują, w naszych warunkach uważam, że raczej dla odważnych) oraz konieczne na Oktober Fest w Monachium.

http://www.meindl.de/english/

Zakładka MODELE -> Brogues

gdzie znajdziemy całą paletę tego typu obuwia.