Mr.G Napisano 26 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 2019 Jakiś czas temu na forum była dyskusja o tym czy można uszyć w Kraju dobrą koszulę bespoke i jak bardzo koszulowy bespoke różni się od MTM'a Postanowiłem to sprawdzić W tym celu zamówiłem u Mistrza Stenki, w jego warszawskiej filii, klasyczne OCBD z błękitnego oxfordu włoskiej roboty który był w sklepie na stanie. Pierwsza przymiarka za 2 tygodnie ze względu na charakter działania filii. Post uzupełnie na dniach w dokładny opis zamówienia i wrażenia ze składania zamówienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr.G Napisano 29 Kwiecień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2019 Zmówienie było bardzo szczegółowe, zamawiając złożyłem na ręce krawca pik druków, w tym tą listę wypunktowanych szczegółów którą zamieszczam poniżej, dodatkowo kserówki z książki A. Granville'a opisujące i ilustrujące niektóre z wymienionych detali oraz kilka zdjęć poglądowych ładnych ocbd i ich charakterystycznych elementów Koszula oxford cloth button down OCBD · Kołnierzyk przypinany button down · miękki kołnierzyk · Długie wyłogi kołnierzyka 8-9cm · Wysoka stójka · Dzielony karczek · środkowa kontrafałda zewnętrzna pod karczkiem · Bardzo płytka pacha · Plisowane wszycie mankietów · mankiety na jeden guzik · rozcięcie rękawa zapinane na mały guzik z poziomą dziurką · koszula zapinana na łącznie 7 guzików · dziurka do ostatniego, dolnego guzika pozioma · guziki przyszyte z otokiem · guziki przyszyte na krzyż · koszula na tyle długa żeby w kroku złapać przednią i tylnią część- z przodu krótsza niż z tyłu · dwa boczne rozcięcia biodrowe - głębokie godety · dół koszuli wykończony szwem zakładkowym · gęsty ścieg szycia- 12 wkuć na centymetr szwu · wyhaftowany monogram · plisa odszyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr.G Napisano 29 Kwiecień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2019 Miara została zebrana w moim odczuciu dokładnie, 10 wymiarów z ciała a nie z noszonej akurat koszuli, dokładne wysłuchanie i uwzględnienie w wymiarach moich preferencji co do koszul. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr.G Napisano 8 Czerwiec 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Czerwiec 2019 Pierwsza miara koszuli bespoke od Michała Stenki Koszula do pierwszej miary była w większości wykończona, dziurki były nacięte i obszyte, wszystkie poza dziurką w stójce kołnierza, brakowało też guzików do przypięcia wyłogów kołnierza tak aby ustalić ich dokładne umiejscowienie. Niewykończony był dół koszuli tak aby dobrać jej długość oraz nie wszyte godety tak żeby ustalić ich finalną głębokość. Jak na razie wszystkie zamówione przeze mnie detale znalazły się w koszuli, poziome dziurki w rozcięciu mankietów i od ostatniego dolnego guzika, odwrócona kontrafałda na plecach, dzielony karczek korygujący moje mocno spadające prawe ramię i naprawdę długi i świetnie podcięty po łuku kołnierz. Dopasowanie koszuli już z miejsca było bardzo dobre, ładnie leżała w klatce i fajnie zbiegała się w talii, udało się to Mistrzowi Stence osiągnąć bez zaszewek na plecach mimo około 20 cm różnicy w obwodach między klatką a talią, jedynie wymagała zebrania w biodrach aby leżała gładko. Pełen komfort ruchów przez płytką pachę i gładkie śledzące sylwetkę linie Oczywiście ustalona została również docelowa szerokość ramion zgodna z moja anatomią i ostateczna długość rękawów. Odszycie robi bardzo dobre wrażenie, szwy są gęste, nie wystają żadne nitki, guziki przyszyte solidnie i świetnie obrzucone dziurki. To co spodobało mi się najbardziej to to jak wyszedł kołnierz, jest zupełni miękki, z majestatycznie długimi wyłogami przez co uzyskuje świetny roll w idealne "S" i schodzi z ramienia na klatkę ładnym głębokim łukiem. Jestem pod wrażeniem wykonania, czekam na odbiór, przy następnym spotkaniu ma być już gotowa 4 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gdańsk Napisano 28 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2019 Świetna sprawa. Szyłem kilka koszul u P. Stenki w Żukowie pod Gdańskiem (centrala firmy:) i jestem bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vince Napisano 11 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2019 Kolego, a Ty nie pracujesz dla Stenki przypadkiem? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi