Üxküll Posted August 21, 2011 Report Share Posted August 21, 2011 Mulholland Drive, to sklep z ubraniami i akcesoriami vintage w Krakowie. Obecnie mieści się nieopodal Rynku Głównego, na Siennej 1, vis-à-vis sklepu z tanimi książkami. Spory wybór marynarek jedno- i dwurzędowych, smokingowych. Przymierzałem także przedwojenną marynarką frakową bespoke z pracowni Linette w Poznaniu z pikowaną podszewką. Więcej o sklepie w wywiadzie z 2009 r.: http://streetfashionincracow.blogspot.c ... wskim.html Profil: http://pl-pl.facebook.com/mulhollanddrive.vintage Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaki Posted August 21, 2011 Report Share Posted August 21, 2011 Bardzo ciekawy adres. Koniecznie muszę odwiedzić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcelo Posted August 21, 2011 Report Share Posted August 21, 2011 Z czystej ciekawości , jak wyglądają ceny w tym niezwykle ciekawym miejscu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fingor Posted August 22, 2011 Report Share Posted August 22, 2011 Zależy jak kto podchodzi do idei takich sklepów Marynarki są o ile dobrze pamiętam w przedziale od 250-450 zł, choć coś mogło się zmienić. Widziałem też pojedyncze sporo droższe egzemplarze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkrol Posted August 22, 2011 Report Share Posted August 22, 2011 Marynarki są o ile dobrze pamiętam w przedziale od 250-450 zł, choć coś mogło się zmienić. Widziałem też pojedyncze sporo droższe egzemplarze.vintage shop oznacza second hand? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Üxküll Posted August 22, 2011 Author Report Share Posted August 22, 2011 Marynarki są o ile dobrze pamiętam w przedziale od 250-450 zł, choć coś mogło się zmienić. Widziałem też pojedyncze sporo droższe egzemplarze.vintage shop oznacza second hand? Sklep prowadzi sprzedaż rzeczy RETRO, zarówno używanych, jak i nieużywanych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fingor Posted August 23, 2011 Report Share Posted August 23, 2011 Większość to jednak rzeczy z drugiej ręki. Powiedziałbym, że to raczej second hand w rozumieniu zachodnim - rzeczy, nawet jeśli z drugiej ręki, są w zdecydowanej większości z kategorii luksusowych i są dobrane pod profil sklepu. To nie szmateks na "polowanie", tylko sklep z ubraniami retro. Przez to też ceny są "sklepowe". Dodałbym, że sklep jest prowadzony z pomysłem, objawiającym się zarówno w doborze ubrań, jak i wystroju. Dla zainteresowanych jest też spory wybór ciekawych marynarek mundurowych Żeby jednak nie było niespodzianek - Mulholland Drive, choć dział męski ma zapełniony marynarkami, to miejsce wybitnie fashionable. Nie ma co się spodziewać po obsłudze niesamowitej wiedzy z kategorii dopasowania czy materiałów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kset Posted August 26, 2011 Report Share Posted August 26, 2011 a jak tam jest z nowymi marynarkami? i jak bardzo mundurowe są te mundurowe? trzeba się wybrać... szkoda, że dopiero teraz zajrzałem do tego działu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fingor Posted August 26, 2011 Report Share Posted August 26, 2011 Bardzo galowo mundurowe w większości, raczej dla odważnych fashionistas, niż dla miłośników klasycznej elegancji. Ciężko powiedzieć jak z nowymi marynarkami, wszystkie które tam widziałem to marynarki retro. Może są wśród nich nieużywane, tak czy siak nie zdarzają się raczej żadne w stanie poniżej bardzo dobrego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcelo Posted August 27, 2011 Report Share Posted August 27, 2011 Można zorganizować jakąś forumową wycieczkę w wypadku spotkania w Krakowie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
youngkoellner Posted October 19, 2011 Report Share Posted October 19, 2011 Kupiłem w Mulholland Drive marynarkę z granatowego aksamitu. Mocne "peak lapels", być może za mocne, ale taka już konwencja. Niestety, choć w sklepie można znaleźć interesujące rzeczy, to jeżeli chodzi o marynarki, bywa z tym ciężko. Wydaje mi się, że osoby odpowiedzialne za dobór kolekcji[/] nie przebierają zbytnio w materiałach. Znaczna część - a raczej zdecydowana większość - ciemnych marynarek to materiały z rodzaju teryleny (elany?) i pokrewnych. Nieznośne w dotyku. Co do metody, wydaje się ona oczywista: selekcja w second hand > pralnia > MH > klient. Wszystko ok, nie każdy lubi chodzić po SH i niektórzy zapłacą za to, że ktoś ich wyręczy i poda w miły sposób. Tylko że w SH można znaleźć prawdziwe perły najlepszych marek świata (czego sam doświadczyłem, znajdując tam YSL, Barbour, Aquascutum, Burberry, RL, i wiele innych), w fantastycznym stylu. Takie rzeczy moim zdaniem powinny znajdować się w MH. Dotąd ni widu, ni słychu Gdy upatrzyłem już coś interesującego, zwykle gigantyczne rozmiary. Niemniej warto zaglądnąć. Widziałem np. interesujące krawaty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts