Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mulholland Drive, to sklep z ubraniami i akcesoriami vintage w Krakowie. Obecnie mieści się nieopodal Rynku Głównego, na Siennej 1, vis-à-vis sklepu z tanimi książkami. Spory wybór marynarek jedno- i dwurzędowych, smokingowych. Przymierzałem także przedwojenną marynarką frakową bespoke z pracowni Linette w Poznaniu z pikowaną podszewką.

Więcej o sklepie w wywiadzie z 2009 r.:

http://streetfashionincracow.blogspot.c ... wskim.html

Profil:

http://pl-pl.facebook.com/mulhollanddrive.vintage

Opublikowano

Zależy jak kto podchodzi do idei takich sklepów ;) Marynarki są o ile dobrze pamiętam w przedziale od 250-450 zł, choć coś mogło się zmienić. Widziałem też pojedyncze sporo droższe egzemplarze.

Opublikowano

Marynarki są o ile dobrze pamiętam w przedziale od 250-450 zł, choć coś mogło się zmienić. Widziałem też pojedyncze sporo droższe egzemplarze.

vintage shop oznacza second hand?
Opublikowano

Marynarki są o ile dobrze pamiętam w przedziale od 250-450 zł, choć coś mogło się zmienić. Widziałem też pojedyncze sporo droższe egzemplarze.

vintage shop oznacza second hand?

Sklep prowadzi sprzedaż rzeczy RETRO, zarówno używanych, jak i nieużywanych.

Opublikowano

Większość to jednak rzeczy z drugiej ręki. Powiedziałbym, że to raczej second hand w rozumieniu zachodnim - rzeczy, nawet jeśli z drugiej ręki, są w zdecydowanej większości z kategorii luksusowych i są dobrane pod profil sklepu. To nie szmateks na "polowanie", tylko sklep z ubraniami retro. Przez to też ceny są "sklepowe".

Dodałbym, że sklep jest prowadzony z pomysłem, objawiającym się zarówno w doborze ubrań, jak i wystroju. Dla zainteresowanych jest też spory wybór ciekawych marynarek mundurowych ;)

Żeby jednak nie było niespodzianek - Mulholland Drive, choć dział męski ma zapełniony marynarkami, to miejsce wybitnie fashionable. Nie ma co się spodziewać po obsłudze niesamowitej wiedzy z kategorii dopasowania czy materiałów.

Opublikowano

Bardzo galowo mundurowe w większości, raczej dla odważnych fashionistas, niż dla miłośników klasycznej elegancji. Ciężko powiedzieć jak z nowymi marynarkami, wszystkie które tam widziałem to marynarki retro. Może są wśród nich nieużywane, tak czy siak nie zdarzają się raczej żadne w stanie poniżej bardzo dobrego.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kupiłem w Mulholland Drive marynarkę z granatowego aksamitu. Mocne "peak lapels", być może za mocne, ale taka już konwencja.

Niestety, choć w sklepie można znaleźć interesujące rzeczy, to jeżeli chodzi o marynarki, bywa z tym ciężko. Wydaje mi się, że osoby odpowiedzialne za dobór kolekcji[/] nie przebierają zbytnio w materiałach. Znaczna część - a raczej zdecydowana większość - ciemnych marynarek to materiały z rodzaju teryleny (elany?) i pokrewnych. Nieznośne w dotyku.

Co do metody, wydaje się ona oczywista: selekcja w second hand > pralnia > MH > klient. Wszystko ok, nie każdy lubi chodzić po SH i niektórzy zapłacą za to, że ktoś ich wyręczy i poda w miły sposób. Tylko że w SH można znaleźć prawdziwe perły najlepszych marek świata (czego sam doświadczyłem, znajdując tam YSL, Barbour, Aquascutum, Burberry, RL, i wiele innych), w fantastycznym stylu. Takie rzeczy moim zdaniem powinny znajdować się w MH. Dotąd ni widu, ni słychu

Gdy upatrzyłem już coś interesującego, zwykle gigantyczne rozmiary.

Niemniej warto zaglądnąć. Widziałem np. interesujące krawaty.