Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pracownia Krawiectwa Artystycznego "Lord" jest prowadzona przez Bolesława Włudykę, zrzeszonego w Cechu Krawców i Pokrewnych Zawodów w Krakowie. W szerokiej ofercie usług ma garnitury, fraki, smokingi, żakiety, togi akademickie i prawnicze, mundury, a także wszelkiego rodzaju przeróbki gotowej odzieży, zarówno dla klientów indywidualnych, jak i sklepów, m.in. Hugo Bossa, Pierre'a Cardina czy Próchnika. Pracownia posiada własną witrynę internetową z galerią zdjęć:

http://www.lord-krawiec.pl/

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Byłem dzisiaj z wizytą roboczą w pracowni (założonej w 1993 r.), gdzie rozmawiałem z właścicielem, Panem Bolesławem Włudyką, a także z jego synem, który właśnie kroił materiał na marynarkę. Poza tym w pracowni pracuje jeszcze jedna bądź dwie osoby. Krawiec był elegancko ubrany jak na polskie standardy w spodnie i kamizelkę granatową w biały prążek. Rozmowa była krótka, ale rzeczowa. Uszycie trzyczęściowego garnituru kosztuje 1500 zł z materiału powierzonego. Czas uszycia garnituru to 5 tygodni. Krawiec przyniósł gotową marynarkę klienta do oględzin. Konstrukcja przodu jest twarda, bo wkłady piersiowe są zrobione na włosiance i płótnie. Używa firmowych podszewek wiskozowych Pierre'a Cardina. Garnitury na miarę szyje tylko z materiałów powierzonych. Na stoliku widziałem katalogi mody i dwa próbniki Scabala. Na ścianach świeżo odmalowanego pomieszczenia są zawieszone wzory garniturów ze złotego okresu klasycznej mody męskiej. Pracownia specjalizuje się w togach, które widziałem w liczbie ponad 20 sztuk. Sądzę, że jest to bez wątpienia konkurencyjny krawiec do reklamowanego w przewodniku miejskim Tadeusza Górki, który nie jest zrzeszony w Cechu.

Opublikowano

Krawiec rozporządza już próbnikiami Harrisons Frontier oraz Hunt & Winterbotham: Chelsea super 120’s, Twister super 120’s, winter classics (flanele z Bieli), więc klient może przyjść z własnym kuponem, albo wybrać coś na miejscu z wyżej wymienionych próbników.

• 4 lata później...
Opublikowano

Mam problem ze znalezieniem dobrze dopasowanego garnituru z wieszaka. Jestem z Krakowa i zastanawiam sie, czy nie sprobowac by uszyc w tym zakladzie. Jest tu moze ktos, kto szyl tam garnitur i moze podzielic sie wrazeniami? Moze ma ktos jakies fotki? Czy jako dosc zielony w temacie szycia na miare, dam rade uszyc tam cos, co mnie bedzie satysfakcjonowalo?

Opublikowano

Mam problem ze znalezieniem dobrze dopasowanego garnituru z wieszaka. Jestem z Krakowa i zastanawiam sie, czy nie sprobowac by uszyc w tym zakladzie. Jest tu moze ktos, kto szyl tam garnitur i moze podzielic sie wrazeniami? Moze ma ktos jakies fotki? Czy jako dosc zielony w temacie szycia na miare, dam rade uszyc tam cos, co mnie bedzie satysfakcjonowalo?

Jeśli chodzi o Kraków, to bardzo fajnie wyszedł ostatnio garnitur u p.Kuci (zobacz Szymon Jeziorko, alltiedup.pl).

• 4 lata później...
Opublikowano

Czy ktoś w ostatnim czasie szył garnitur MTM u Pana Włudyki. Szukam dobrego miejsca na uszycie klasycznego garnituru ślubnego. Finalnie zastanawiam się nad dwoma miejscami, jednym z nich jest pracownia Pana Włudyki, drugim Poszetka. Co do poszetki, to jest sporo opinii o ich produktach, natomiast chciałbym też  usłyszeć coś na temat 2 opcji. Dzięki za pomoc

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Robiłem tam tylko poprawki krawieckie (skracanie rękawów i nogawek, taliowanie koszuli) więc o szyciu "od zera" trudno mi się wypowiadać. Ogólnie jestem zadowolony, zlecałem tam rzeczy których osiedlowe krawcowe się nie podejmują (np. skracanie rękawów marynarki z rozpinanymi mankietami), a ceny (przynajmniej jakieś 2 lata temu) nie były znacząco wyższe od cen punktów krawieckich w galeriach handlowych.

Zastrzeżenia miałem raz, prosiłem żeby przesunąć guzik na mankiecie na "drugi koniec" i dorobić dziurkę, a tylko przyszyli guzik, bez dziurki. Zauważyłem dopiero w domu, zabiegany akurat byłem, i odpuściłem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@TheBiGSTACH - ja w zeszłym roku szyłem w tej pracowni garnitur. Zamierzam wrzucić kiedyś trochę obszerniejszą relację. W dużym skrócie - polecam, Panowie Łukasz i Paweł bardzo cierpliwi i otwarci na sugestie klienta. U mnie cały proces zajął stosunkowo długo - powiedzmy wrzesień-styczeń, ale mi się nie śpieszyło, co zaznaczyłem na początku naszej współpracy. Jeżeli chodzi o bespoke, to warto żebyś miał na swoje zdanie i pomysł na garnitur - Panowie na pewno doradzą, ale zawsze lepiej wiedzieć do czego dążysz.