Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

No, widzę że Chińczycy nic nie pozostawiają przypadkowi, rzeczywiście idą na całość - cinch back, szlufki, guziki na szelki, 3 in 1.

Rozcięcie nie powinno specjalnie przeszkadzać, ale zależy to od: a. szerokości paska; b. grubości paska (cienka skórka czy kawał mięsa) oraz c. na ile są ściągnięte, ciasno czy luźno.

3w1, każdy dobierze sobie ulubione rozwiązanie.

Cinch back planuję wyrzucić, myślę że nie wpłynie na układanie się ich ze skórzanym pasem.

Pasek planuję tak szeroki jak szlufki. Mam teraz tylko 3.5cm, ale w razie potrzeby kupię 4cm.

1 godzinę temu, lubo69 napisał:

No, widzę że Chińczycy nic nie pozostawiają przypadkowi, rzeczywiście idą na całość - cinch back, szlufki, guziki na szelki, 3 in 1.

Rozcięcie nie powinno specjalnie przeszkadzać, ale zależy to od: a. szerokości paska; b. grubości paska (cienka skórka czy kawał mięsa) oraz c. na ile są ściągnięte, ciasno czy luźno.

Akurat cinch back, w okresie kiedy był stosowany (czyli mniej więcej do lat 40) współistniał ze szlufkami. Tu masz reprodukcję Levi's z linii LVC, modelu z 1937 r.

levis.webp

Zresztą jeśli zastanowimy się, jaką pełnił funkcję, wydaje się to rozsądne. Cinch back zbiera w spodniach nadmiar materiału z wysokości ud. Pasek umożliwia zaś regulację w pasie.

Co do jednoczesnej obecności paska i guzików na szelki, to dyskusja stara jak te forum. Ja osobiście nie spotkałem się z żadnym producentem, który by robił dżinsy TYLKO na szelki, choć zapewne tacy istnieją. Po prostu jest to rozwiązanie mało popularne, a sprzedawca chce zainteresować produktem więcej osób niż ową niszę zwolenników szelek (do której sam się zaliczam).

8 minut temu, Velahrn napisał:

Zresztą jeśli zastanowimy się, jaką pełnił funkcję, wydaje się to rozsądne. Cinch back zbiera w spodniach nadmiar materiału z wysokości ud. Pasek umożliwia zaś regulację w pasie.

Co znakomicie ilustruje Twoje zdjęcie LVC, na którym cinch back jest na wysokości szlufek😉

4 godziny temu, lubo69 napisał:

Co znakomicie ilustruje Twoje zdjęcie LVC, na którym cinch back jest na wysokości szlufek😉

Chciałem pokazać historyczny kontekst. Zas spodnie, o której pytał autor posta, są tutaj

2_9543662b-7e7a-4e39-81d2-c5360a28c336.j

jak widać, szlufki i cinch back trzymają co innego ;).

Tu jest nieco inna interpretacja:

https://www.heddels.com/dictionary/back-cinch/

niezależnie od interpretacji: napisałeś, że zbiera materiał na wysokości ud; gdyby tak było, byłby jeszcze sporo niżej, byłby niewygodny przy siadaniu i byłoby go dwa??😬

Czepiam się jak zwykle. Przekonuje mnie interpretacja, że Mr Chang przyszył wszystko co się da, żeby klient mógł odpruć to, czego nie chce. Można też kupić lub uszyć dobrze leżące spodnie;)

Czytam, że za towary kupione w UK powyżej 150 euro nie trzeba płacić cła, o ile zostały wyprodukowane w UK. Sprzedawca musi jednak przedstawić "proof of origin". Ma ktoś doświadczenie, jak to wygląda w praktyce? Czy większość sklepów z brytyjską odzieżą ma to ogarnięte i trzeba doliczyć tylko VAT czy mogą nas czekać niespodzianki?

1 godzinę temu, Jarek85 napisał:

Czytam, że za towary kupione w UK powyżej 150 euro nie trzeba płacić cła, o ile zostały wyprodukowane w UK. Sprzedawca musi jednak przedstawić "proof of origin". Ma ktoś doświadczenie, jak to wygląda w praktyce? Czy większość sklepów z brytyjską odzieżą ma to ogarnięte i trzeba doliczyć tylko VAT czy mogą nas czekać niespodzianki?

Cło to z reguły grosze, problemem jest VAT (a właściwie to jest problemem, gdy kupujesz za cenę brutto w UK i każą i płacić drugi raz VAT w Polsce). Zobaczę w domu, jak to ogarniają brytyjskie firmy na przykładzie Aero Leathers, mam gdzieś fakturę z opłatami od DHLu, czy jest tam też cło.

Dodam, że brytyjskie sklepy generalnie przyjęły trzy modele dostaw do Polski / UE:

- wysyłają z magazynów na terenie UE, więc oczywiście opłat celnych nie ma;

- wysyłają DDP (delivery duty paid), więc cena w koszyku sklepowym jest ostateczna i firma kurierska nie powinna nic doliczać; jeśli doliczy, z mojego doświadczenia wystarczy kontakt ze sklepem, najczęściej sprowadzający się do odpowiedzi "zapłać ile chcą, a my od razu ci oddamy";

- wysyłają DDU (delivery duty unpaid), czyli "nie mamy pana płaszcza, nie wiemy czy i ile cła zapłacisz, musisz się z tym liczyć; jeśli nie zapłacisz i towar do nas wróci, potrącimy koszty ze zwrotu".

Przykład? W sklepie maison49 jest fajny golfik Brunello Cuccinelli, 70% off, 1754 zł, tax included. Dodajemy do koszyka. Wpisujemy shipping do kraju nad Wisłą. Shipping kosztuje ekstra jedyne, speszial prajs forju majfrend, 783 zł.

Total includes Duties (44.56 GBP), Taxes (95.65 GBP) and Shipping (15.50 GBP). Kto płaci - pan płaci, pani płaci...

• Like 2

3 godziny temu, Jarek85 napisał:

OK,m znalazłem fakturę i stoi tam:

Nota Nr DBG1172857/N
Przedmiot obciążenia Kwota
Należności celne wg dokumentu zgłoszenia celnego nr 23PLCENZORED 85,00
Należności podatkowe VAT wg dokumentu zgłoszenia celnego nr 23PLCENZORED 509,00
Opłata skarbowa 0,00
Razem kwota noty księgowej 594,00
Należności wg faktury nr DBG1172857 0,00
Razem (FV + nota) 594,00

Czyli przynajmniej Aero Leathers nie, nie poradzili sobie z przedstawieniem "proof of origin".

• Like 1

Cytat

Autentyczny New Old Stock z lat '20

Pomyślałem z początku, że to 5-letni garnitur.

Guziki od środka są dyskretniejsze, a na dodatek nie ma rozcięcia pasa na plecach, które mnie się tak mocno kojarzy z szelkami.

A skoro jest okazja na ciekawostki - Budeswehra swoje spodnie dostarcza zaopatrzone w oba rozwiązania jednocześnie.

pol_pl_Spodnie-Wojskowe-Flecktarn-Bundeswehr-Oryginal-Demobil-DB-1_2.webp

Cześć, mam pytanie odnośnie przebijania się materiału przez podszewkę.

W płaszczu, na wysokości klatki piersiowej widoczna na podszewce jest pręga, prawdopodobnie z materiału. Przy przejechaniu ręką czuć na podszewce "szorstkość" włosków, same włoski materiału podszewkę przebijają.

I tu pytanie, czy to jakaś znacząca wada konstrukcyjna, coś czym warto się martwić? Czy też po prostu w tym miejscu podszewka jest niefortunnie cieńsza albo materiał właściwy jakoś sie podwinął i te włoski przebijają przez podszewkę?

20250922_225757.jpg

20250922_225928.jpg