Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Adres: ul. Starowiślna 45

Udało mi się odnaleźć w Krakowie kilku krawców, u których ceny za igłę są w zasięgu każdego z forumowiczów. Mowa tu m.in. o panu Górce, resztę postaram się wymienić chociaż z nazwiska i adresu oraz opisać wrażenia po wizycie w zakładzie. Rzecz jednak w tym, że wszyscy co do jednego szyją wyłącznie z materiałów powierzonych - nie wiem, czy poza Turbasą ostał się w Krakowie choć jeden krawiec oferujący w pracowni tkaniny z próbników. Wyruszyłem więc w poszukiwaniu sklepów z tkaninami. Dopiero dziś udało mi się trafić na adres, który wart jest wymienienia, ale do rzeczy.

Sklep znajduje się w niemałym lokalu na parterze kamienicy przy Starowiślnej, na odcinku między Wisłą,a ul. Dietla. Właściciele opuszczają go jednak w przyszłym miesiącu, przenoszą się na ul. Warmijską 1 (Krowodrza, okolice Akademii Pedagogicznej). Jak sugeruje nazwa, znajdziemy tam prawie wyłącznie tkaniny na ubrania. Nie znam całego asortymentu, z ulotek wynika, że mają spory wybór jedwabi i lnów. Mnie przede wszystkim jednak interesowały wełny garniturowe, i nie zawiodłem się. Sklep zaopatrzony jest naprawdę dobrze, jak na polskie warunki. na oko około 30-35 różnych włoskich wełen, czystych bądź z domieszką jedwabiu lub kaszmiru. Jakość naprawdę dobra, choć nie jestem w stanie podać nazwy tkalni - nie miałem czasu się dopytywać. Ceny o ile dobrze pamiętam 140-240 zł za metr. W sezonie jesienno-zimowym podobno spory jest wybór tweedów, od 120 zł za metr. Pan wspomniał coś również o bawełnach i lnach przeznaczonych na marynarki, ale ponownie - nie miałem czasu się dopytać.

Podsumowując - jest to najlepsze chyba miejsce na kupowanie materiału garniturowego w Krakowie. W innych sklepach udało mi się znaleźć pojedyncze kupony wełen z tkalni z Bielska (na Zwierzynieckiej czeka kupon pięknej szarej bielskiej wełny, w sam raz na garnitur - przy moich 194 cm i mocnej budowie brakłoby ok. 0.3m). Na Starowiślnej także ciężko o większe kupony, jednak na początku maja ma się pojawić nowa dostawa.

Opublikowano

milanex przy focha na kraszewskiego znasz? co do krawca z materiałem - robert badura, ul. garncarska 3/3 chyba. jak się idzie studencką, mija V Liceum po lewej, to po dojściu do końca ulicy na prawo. stoi na ulicy reklama, taki stojaczek /\.

Opublikowano

milanex przy focha na kraszewskiego znasz? co do krawca z materiałem - robert badura, ul. garncarska 3/3 chyba. jak się idzie studencką, mija V Liceum po lewej, to po dojściu do końca ulicy na prawo. stoi na ulicy reklama, taki stojaczek /\.

kset, czy szyłeś już coś u Pana Badury?

• 2 lata później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Sklep Bławatny na dzień dzisiejszy mieści się przy ul. Warmijskiej od strony Pochorążych. Mogę jeszcze z własnego doświadczenia polecić wyżej wymieniony Milanex przy Focha (hurtownia) lub Filipa (sklep detaliczny) oraz Matex przy Wadowickiej 5 (hurtownia, ale sprzedają też w detalu) - współpracuję z nimi od 20 lat.