marlena1868 Posted January 16, 2014 Report Share Posted January 16, 2014 Jakieś 3 dni temu kupiłam kozaczki ze skóry. Obcierały mi kostkę, więc dziś posmarowałam je wazeliną od środka. No i tu zaczyna się mój problem, bo wyszła na zewnątrz ogromna, ciemna, tłusta plama. Jak mogę się jej pozbyć? Pomocy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saphir.pl Posted January 16, 2014 Report Share Posted January 16, 2014 Przy tłustych plamach, dobrze radzi sobie zazwyczaj Hussard Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
+Immune+ Posted January 16, 2014 Report Share Posted January 16, 2014 Do wyboru w zależności od budżetu: 1) Wewnętrzna skórka od banana. 2) Terre de Sommieres lub inny detergent aktywnie działający na plamy w proszku. 3) Olejek terpentynowy + gliceryna 4) Benzyna. (opcja najskuteczniejsza, bo w czystej benzynie wazelina rozpuści się najszybciej). Unikaj wody i mydła. W każdym przypadku przed jakimkolwiek zabiegiem osusz dokładnie miejsce aplikowania detergentów wełnianą lub bawełnianą szmatką (od wewnętrznej i zewnętrznej strony). 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek_W Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 4) Benzyna. (opcja najskuteczniejsza, bo w czystej benzynie wazelina rozpuści się najszybciej). uściślając: czysta, czyli benzyna ekstrakcyjna. Zwykła natłuści jeszcze bardziej. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
+Immune+ Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 uściślając: czysta, czyli benzyna ekstrakcyjna. Zwykła natłuści jeszcze bardziej. Ekstrakcyjna, lub lakowa. Ta druga najlepiej w dominującym, wysokim stężeniu z wodą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
proceleusmatyk Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 Bananem go! Rozwiązanie obuwnicze równie nietuzinkowe, co kość jelenia Oczywiście ufam, że skuteczne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dan Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 Przy tłustych plamach, dobrze radzi sobie zazwyczaj Hussard Potwierdzam, pisałem już jak to skutecznie uratował mi buty splamione ON. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts