damiance Napisano 8 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2013 poniżej zamieszczam film, gdzie autor tłumaczy jak robi się ścieg siodlarski (saddle stitch). Widoczny nakład pracy ręcznej powinien nam uświadomić dlaczego ta technika nie może być tanim rozwiązaniem ... A tak wygląda ten ścieg w porównaniu do maszynowego.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 8 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2013 Widoczny nakład pracy ręcznej powinien nam uświadomić dlaczego ta technika nie może być tanim rozwiązaniem ... Może i nie może.. ręczne szycie pewnych części w torebce Hermesa będzie kosztowało 30000zł j(za produkt), w torbie mniej znanego makera 1000zł (już za torbę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 9 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2013 No ok. Ścieg siodlarski czyli szycie na dwie igły przez dziurki robione płaskim szydlem, pod kątem. A jeżeli sposób szycia jest ten sam ale szydło używane jest okrągłe to też można nazwać ten ścieg siodlarskim czy nie? Jeżeli nie to jaka jest jego nazwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 9 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2013 Wydaje mi się, że w polskiej nomenklaturze kaletniczej nie używa się nazwy ścieg siodlarski. Mam gdzieś opisane w starej książce o kaletnictwie ściegi, poszukam tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Leathers Napisano 10 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2013 No ok. Ścieg siodlarski czyli szycie na dwie igły przez dziurki robione płaskim szydlem, pod kątem. A jeżeli sposób szycia jest ten sam ale szydło używane jest okrągłe to też można nazwać ten ścieg siodlarskim czy nie? Jeżeli nie to jaka jest jego nazwa? Z tego co wiem to tak (być moze że nie wiem ) Mam gdzieś rysunki róznych ściegów różniących się wyglądem w zależności od zastosowanego szydła co w efekcie daje inne ułożenie nici. Idea pozostaje ta sama - szycie na dwie igły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi