Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej koledzy

Zdecydowałem, że założę ten temat idąc w ślady Krzyśka i przekleję część z mojego wpisu na Blogu co by zachęcić (albo odwieść malkontenów  ;) ) do prób na nubuku.

Całość wpisu tutaj:

http://the-bigwig.blogspot.com/2013/07/malowanie-farbowanie-butow-camo-moro.html

Pacjenty:

Farbowane przeze mnie już wcześniej nubukowe buty firmy Rockport. Ten kolor jest dla mnie nazbyt nudny w tym zestawieniu. Buty praktycznie przestałem użytkować.

3.jpg

2. Lekarze:

- Farby do zamszu i nubuku Renoskór: brąz jasny, brąz ciemny, czerń (której dziwną historię przytoczę niżej)
- Buty z jasnego brązu. Te, które maluję zostały wcześniej pomalowane farbą Tarrago Suede Dye.
- Pisak/-i do napełniania, oryginalne na zmywacz do paznokci. Ja kupiłem trzy, choć nie było sensu bo w jednym pisaku są po trzy końcówki.

1.jpg

Faza I - dwie warstwy ciapek z ciemnego brązu

4.jpg

Faza II - dwie warstwy ciapek z jasnego brązu

7.jpg

Faza III - dwie warstwy ciapek z czerni (?!)

14.jpg

10.jpg

No to tyle :) Coś dziwnego z czernią. W połączeniu z farbą od Tarrago dała ewidentnie nie zielony tint, a po prostu wyszła zielona farba. Nie wiem jaki jest tego powód, ale podoba mi się. Generalnie poprawiłem jeszcze pierwszy odcień brązu i jest jeszcze lepiej - bo ostrzej, ale zdjęć niestety nie mam. Prawdopodobnie jutro powinno udać mi się je wkleić tutaj. Super zabawa Panowie, można się zrelaksować przy dobrej muzyce i dzbanie kawy...Całość zajęła jakieś 4-5 h. Języka specjalnie nie malowałem. Co myślicie?

Pozdrawiam!

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Gdyby kolor bazowy były inny- bardziej zgodny z "kanonem" byłoby super.

Tak to średnio.

Moim zdaniem to więcej zielonego bym dał.

Nawet jako kolor bazowy.

Rewelacja! Czy można wielokrotnie farbować buty?

Nubuk jest praktycznie nie do zmycia, albo w małym zakresie. (Saphir coś więcej powie)

Skóry licowane pod warunkiem że nie jest to czarny kolor, albo bardzo ciemny.

Opublikowano

Przekonałem się już, że naprawdę różnie z przeróżnymi skórami bywa i nie można uogólniać :)

Kwestia próby i sprawdzenia na danym egzemplarzu.

Kiedyś myślałem, że z czarnymi niewiele da się zrobić, ale to zależy od skóry i tego co zobaczymy pod warstwą wykończeniową (o ile da się ją ściągnąć, bo z tym też różnie).

Podsumowując - widziałem już kilka przykładów, że z niektórymi czarnymi licówkami też da się zawalczyć :)