geronicus Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2013 Witam Was serdecznie, mam pytabie do użytkowników tego forum dotyczące obcasów w butach wizytowych. Mianowicie, co sprawia, że one stukają ? Osobiście lubię ten odgłos, ale zauważyłem, że wiele butów dostepnych na naszym rynku obcasy mają z gumy i tego stukania nie słychać. Natomiast buty które udało mi się dostać taki odgłos wytwarzają, tyle że nie wiem czego to sprawa, obcasów a może czegoś innego? Gorzej, że te obcasy mi się już dość wytarły(: I chciałbym by udało się je jakoś uratować, bez tej absurdalnej gumy dostępnej u większości szewców. Cytuj
mosze Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2013 Bez tej absurdalnej gumy będzie ciężko. Warstwa skóry na obcasie jest dekoracją; szybko się wyciera, a sam obcas - ścina z tyłu. Co jakiś czas trzeba dać buty do szewca celem instalacji fleka. Stukanie powodowane jest materiałem obcasa, jak również sposobem stawiania stopy. Cytuj
Krakus ;) Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2013 Obcasy stukają jeśli są wykonane z twardego tworzywa. Taki obcas jest oczywiście mniej wygodny ale zawsze możesz poprosić szewca, żeby co wymienił fleki na plastikowe albo w ogóle przybił stalową żabkę. Aczkolwiek uważam, że to dziwny pomysł. Twarde tworzywo jest śliskie i nie amortyzuje kroków. Cytuj
slamacek Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2013 Krakus – pamiętaj proszę o tym, że żabka powoduje mikrowstrząsy, które prxzenoszą się na kręgosłup i nie jest polecana do przybijania na obcasie. Flek gumowy jest na obcasie najlepszym zdrowotnie rozwiązaniem. geronicus – poproś szewca o wstawienie fleka z twardej gumy po prostu. Cytuj
Krakus ;) Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Dlatego właśnie napisałem. ze twarde tworzywo nie amortyzuje kroków. (twarde tworzywo -> metalowa żabka, plastik, twarda guma,nie amortyzuje kroków -> "mikrowstrząsy, które prxzenoszą się na kręgosłup"),"Taki obcas jest oczywiście mniej wygodny (...) Twarde tworzywo jest śliskie i nie amortyzuje kroków" -> "Flek gumowy jest na obcasie najlepszym zdrowotnie rozwiązaniem." Jak widzisz, zupełnie "niespodziewanie" mamy takie samo zdanie na ten temat Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi