Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was serdecznie,

mam pytabie do użytkowników tego forum dotyczące obcasów w butach wizytowych.

Mianowicie, co sprawia, że one stukają ? Osobiście lubię ten odgłos, ale zauważyłem,

że wiele butów dostepnych na naszym rynku obcasy mają z gumy i tego stukania

nie słychać. Natomiast buty które udało mi się dostać taki odgłos wytwarzają, tyle że

nie wiem czego to sprawa, obcasów a może czegoś innego? Gorzej, że te obcasy mi się

już dość wytarły(: I chciałbym by udało się je jakoś uratować, bez tej absurdalnej gumy

dostępnej u większości szewców.

Opublikowano

Bez tej absurdalnej gumy będzie ciężko. Warstwa skóry na obcasie jest dekoracją; szybko się wyciera, a sam obcas - ścina z tyłu. Co jakiś czas trzeba dać buty do szewca celem instalacji fleka.

Stukanie powodowane jest materiałem obcasa, jak również sposobem stawiania stopy.

Opublikowano

Obcasy stukają jeśli są wykonane z twardego tworzywa. Taki obcas jest oczywiście mniej wygodny ale zawsze możesz poprosić szewca, żeby co wymienił fleki na plastikowe albo w ogóle przybił stalową żabkę. Aczkolwiek uważam, że to dziwny pomysł. Twarde tworzywo jest śliskie i nie amortyzuje kroków.

Opublikowano

Krakus ;) – pamiętaj proszę o tym, że żabka powoduje mikrowstrząsy, które prxzenoszą się na kręgosłup i nie jest polecana do przybijania na obcasie. Flek gumowy jest na obcasie najlepszym zdrowotnie rozwiązaniem.

geronicus – poproś szewca o wstawienie fleka z twardej gumy po prostu.

Opublikowano

Dlatego właśnie napisałem. ze twarde tworzywo nie amortyzuje kroków.

(twarde tworzywo -> metalowa żabka, plastik, twarda guma,
nie amortyzuje kroków -> "mikrowstrząsy, które prxzenoszą się na kręgosłup"),
"Taki obcas jest oczywiście mniej wygodny (...) Twarde tworzywo jest śliskie i nie amortyzuje kroków" -> "Flek gumowy jest na obcasie najlepszym zdrowotnie rozwiązaniem."

Jak widzisz, zupełnie "niespodziewanie" mamy takie samo zdanie na ten temat ;)