masler Napisano 2 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień Cześć. Potrzebuję kupić garnitur (komplet - marynarka, spodnie, pasek, buty, mucha), który będzie ubierany głównie na występy w chórze, ale też na inne okazje jak wesela, pogrzeby, chrzty, itp. Do towarzystwa głównie z muchą, choć krawat też będzie zakładany. Nie mam dużego obeznania w temacie, dlatego prosiłbym was o radę. Garnitur musi być czarny, elegancki i oddychający (noszony będzie o każdej porze roku, w towarzystwie z białą koszulą i czarną muchą). Pytanie czy stawiać na 100% wełna i 100% naturalna podszewka (typu wiskoza, cupro), czy można wybrać coś tańszego z niewielką domieszką syntetyka i nie odczuję różnicy w oddychalności, ale w cenie już tak? Czy w cenie ok 2000-2500 zł znajdę coś sensownego u jakiegoś polskiego producenta, czy muszę liczyć się z wyższym wydatkiem? Jakich polskich sklepów/producentów unikać, a jakimi warto się zainteresować? A może możecie polecić jakiś konkretny model, może cos dobrego jest akurat na promocji? Byłbym wdzięczny Mam 30 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek85 Napisano 3 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień Poszetka ma czarny garnitur całoroczny w ofercie. Tylko cena trochę wyższa niż podany przedział: https://www.poszetka.com/product-pol-8908-Czarny-Garnitur-z-Welny-3-Ply.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masler Napisano 3 Wrzesień Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień Ładny na pierwszy rzut oka, tylko to chyba cena za samą marynarkę i spodnie, jeśli dobrze myślę. Do tego osobno buty, mucha, pasek, to wyjdzie powyżej 4000 zł za komplet. Niestety poza budżetem. Te 3000 z małym hakiem jeszcze może ewentualnie w zasięgu, ale za cały zestaw. Wolałbym wspierać naszą rodzimą gospodarkę, ale jak nic u naszych producentów nie znajdę to ewentualnie suitsupply ma szeroką ofertę przy chyba dość korzystnych cenach - tak szeroką, że nawet nie wiem, na który garnitur patrzeć Przy takiej wiedzy to wszystkie wyglądają tak samo Btw ten poszetkowy co zalinkowałeś to nie jest slim, nie? Właśnie co do kroju też nie jestem pewien na jaki powinienem patrzeć. Są jakieś zalecenia jaki krój na jakie okazje, czy wszystko jedno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 3 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień Powiem wprost - tani czarny garnitur to albo brak oddychania, albo akwizytor vibe, albo jedno i drugie. Coś o tym wie ten pan: Propozycja Poszetki bardzo dobra. Krój zależy od budowy i indywidualnych preferencji. Jeśli nie ma możliwości zapłacić tyle ile trzeba, należy szukać w licznych outletach online, ale to trudne bez doświadczenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masler Napisano 3 Wrzesień Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień Oddychanie jest ważne na pewno. Tylko jeśli w modelu A oddychalnosc będzie 20% lepsza niż w modelu B, a cena 2x wyższa, no to wolę model B. Co innego jeśli cena będzie 100% wyższa, ale różnica w oddychalności też bardzo wyraźna - wtedy model A ma sens. Pytanie czy różnica w oddychalności między poszetką 100% wełna, 100% cupro za ponad 3000 zł a Vistulą 100% wełna 50/50% wiskoza/poliester za 2 razy mniej będzie tak znacząca. A w suitsupply moglibyście jakiś konkretny model polecić? Właśnie coś eleganckiego do muchy - na koncerty w chórze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 4 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień Tutaj masz czarne garnitury half canvas w założonym budżecie, z wełny i podszewką z wiskozy, od rodzimego producenta: https://egarnitur.pl/pl/p/Garnitur-HENRY%2C-czarny%2C-welna-Merino-Super-110s%2C-Half-Canvas/2701 https://egarnitur.pl/garnitur-meski-czarny-jordan-kolekcja-jan-adamski https://egarnitur.pl/garnitur-meski-czarny-frank-kolekcja-jan-adamski Czy przewiewność będzie satysfakcjonująca (z opisów wynika, że materiał w drugim zalinkowanym garniturze ma luźniejszy splot), to musisz sprawdzić empirycznie, możesz zamówić i najwyżej zwrócić. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masler Napisano 4 Wrzesień Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień No cenowo zdecydowanie lepiej od poszetki - ponad 2 razy tańszy, a wciąż 100% wełna i 100% naturalna podszewka. Domyślam się, że jakość samej wełny w poszetce lepsza, ale czy ja to odczuję w ogóle. Poszetkowy ma też co prawda podszewkę cupro, która z tego co kojarzę oddycha lepiej niż wiskoza, ale za to modele z egarnitur mają niższą gramaturę (250g lub 270g vs 300g w poszetce), więc pewnie na plus latem, a zimą mogę zawsze jakieś termo merino włożyć pod koszulę. Podałeś 3 linki, ale pod pierwszym i drugim jest ten sam model. Ja jeszcze znalazłem taki: https://egarnitur.pl/garnitur-meski-czarny-jordan-kolekcja-jan-adamski I teraz pytanie, który z tych 3... Garnitur będzie używany do różnych okazji, ale głównym przeznaczeniem będą występy w chórze w kościele i na uroczystościach. Musi być więc elegancko. Do garnituru czarna mucha. Występy będą zarówno wieczorami jak i za dnia, więc garnitur powinien prezentować się dobrze nie tylko przy sztucznym świetle, ale też przy naturalnym, choć z tego co czytam w opisach modeli FRANK i JORDAN przy czarnym garniturze z tym drugim może być ciężko. Pytanie czy z modelem HENRY nie będzie trochę inaczej. Na zdjęciu głównym ta jego czerń wydaje się być mniej czarna niż we FRANKu i JORDANie, a bardziej taka granatowa/grafitowa. Z drugiej strony czy to nie ujmuje elegancji względem bardziej kruczych FRANKa i JORDANa dla ww. okoliczności. No i ramiona w HENRYm wydają mi się bardziej "casualowe", nieco mniej eleganckie ze względu na mniej kanciaste barki. Ale nie wiem, nie znam się - może to kwestia budowy ramion modela. Generalnie HENRY ładniejszy właśnie ze względu na brak tych kanciastych barków i trochę ładniejszy odcień - ale ma być przede wszystkim elegancko i pasować do ww. uroczystości. I jeszcze jedna sprawa. Materiał. W HENRYm widzę, że to Merino. Pytanie jak taki materiał sprawuje się względem "zwykłej" wełny. Wiem, że np w ciuchach termo, swetrach, skarpetach Merino lubi się mechacić, poza tym jest delikatne. Nie wiem jak wygląda sprawa w garniturach. Również w kwestii prania i prasowania takiego garnituru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 4 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień Wątpię, żeby ktoś z forum widział te konkretne garnitury na żywo. Zamów 2-3, i zostawisz ten, który się najbardziej spodoba. Możesz też wybrać się do nich do sklepu stacjonarnego (jest duży, to bardziej magazyn). Podszewkę można jakby co wymienić na cupro. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masler Napisano 4 Wrzesień Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień W sumie może nawet się przejadę i obejrzę. Przy okazji przymierzę, bo rozmiarowo też nie mam pojęcia. Ale tak wstępnie, jakbyś miał oceniać tylko po zdjęciach, to który byś wybrać na moje okoliczności? Gramatura 250g jest okej na całoroczny model? Google podpowiada, że tak z 280g minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 4 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień Ze zdjęć nie ma co wnioskować - zobaczysz, jak będzie leżał na Tobie i czy oraz jakie poprawki będą konieczne. Z tego co piszesz wynika, że będziesz korzystał z garnituru w pomieszczeniach także w okresie letnim, więc kierowałbym się możliwie niską gramaturą i jak najluźniejszym splotem. Na zimniejszą porę roku jak jak pisałeś możesz się docieplić choćby bielizną termiczną. Darujmy sobie podpowiedzi google. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masler Napisano 25 Wrzesień Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień Jutro jadę przymierzyć garnitury, które polecił @Kyle. A w międzyczasie podpytam jeszcze o płaszcz, bo w ten również będę chciał się zaopatrzeć. Płaszcz będzie noszony dość regularnie z wyjściowymi ciuchami (np sweter, koszula, czarne chinosy, czarne zamszowe/licowe sztyblety), jesienią i zimą w dzień i wieczorami, a tylko okazjonalnie z czarnym garniturem. Lepiej w takim układzie wybrać granatowy czy czarny płaszcz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano %s o %s Zgłoszenie Share Napisano %s o %s Granatowy będzie bardziej uniwersalny, ale do czarnych zestawów lepszy będzie czarny. Do czarnego garnituru granatowy płaszcz moim zdaniem nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suede Napisano %s o %s Zgłoszenie Share Napisano %s o %s Do czarnych ubrań (wspominałeś garnitur, chinosy, itp) możesz ewentualnie spróbować dopasować szary płaszcz. Moim zdaniem czarny będzie bardzo trudny do zestawienia potem z innymi rzeczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano %s o %s Zgłoszenie Share Napisano %s o %s Bo czarny z wyjątkiem fraka, smokingu i pogrzebowego garnituru ogólnie jest trudny, ale jeżeli ktoś ma taki styl to trudno. Trzeba sie starać być spójnym mimo wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masler Napisano %s o %s Autor Zgłoszenie Share Napisano %s o %s IMG_1451.heicIMG_1453.heic W dniu 4.09.2025 o 03:12, Kyle napisał: Tutaj masz czarne garnitury half canvas w założonym budżecie, z wełny i podszewką z wiskozy, od rodzimego producenta: https://egarnitur.pl/pl/p/Garnitur-HENRY%2C-czarny%2C-welna-Merino-Super-110s%2C-Half-Canvas/2701 https://egarnitur.pl/garnitur-meski-czarny-jordan-kolekcja-jan-adamski https://egarnitur.pl/garnitur-meski-czarny-frank-kolekcja-jan-adamski Czy przewiewność będzie satysfakcjonująca (z opisów wynika, że materiał w drugim zalinkowanym garniturze ma luźniejszy splot), to musisz sprawdzić empirycznie, możesz zamówić i najwyżej zwrócić. Byłem w Skórczu w sklepie Bonus MG i mierzyłem ten garnitur z pierwszego linku. Pani przyniosła dwa rozmiary. Większy był luźniejszy w ramionach, na klatce, ale z tyłu w okolicach lędźwi był luz i "wisiał", mniejszy wciąż jest wygodny w ramionach i na klatce i z tyłu lepiej się układał wg Pani. Poleciła mi ten mniejszy i taki kupiłem (załączone zdjęcia). I rzeczywiście nie czuję, żeby był za ciasny. Ale nie przemyślałem jednej rzeczy. Jestem dość szczupły obecnie, ale wróciłem po przerwie na siłownię. Więc trochę przybiorę na masie mięśniowej - nie jakoś bardzo, ale trochę masy przybędzie. Trochę się boję, że garnitur będzie wtedy za ciasny. Wrzuciłem na szybko 2 zdjęcia marynarki bez spodni, bez koszuli. Jak myślicie, jest tam trochę luzu na mięśnie barków, ramion, pleców, klatki? Zastanawiam się co mogę zrobić w takiej sytuacji. Bo domyślam się, że jak garnitur zrobi się za ciasny, to krawiec raczej za dużo nie podziała, przynajmniej w okolicach barków (tak czytałem)? Czy będzie trzeba kupić drugi wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masler Napisano %s o %s Autor Zgłoszenie Share Napisano %s o %s Jeszcze jedno pytanie. Patrzę sobie na spinki w tym sklepie i w porównanie z tym co widzę w innych sklepach, te są naprawdę tanie https://egarnitur.pl/spinki-do-mankietow/1/default/1/f_at_27_65/1 Czy to jest jakaś mocno gorsza jakość niż te za 200-300 zł? Orientuje się ktoś? Chcę sobie kupić jakąś srebrną i zastanawiam się czy warto płacić 3-4x więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano %s o %s Zgłoszenie Share Napisano %s o %s 10 minut temu, masler napisał: Ale nie przemyślałem jednej rzeczy. Jestem dość szczupły obecnie, ale wróciłem po przerwie na siłownię. Więc trochę przybiorę na masie mięśniowej - nie jakoś bardzo, ale trochę masy przybędzie. Trochę się boję, że garnitur będzie wtedy za ciasny. Wrzuciłem na szybko 2 zdjęcia marynarki bez spodni, bez koszuli. Jak myślicie, jest tam trochę luzu na mięśnie barków, ramion, pleców, klatki? Zastanawiam się co mogę zrobić w takiej sytuacji. Bo domyślam się, że jak garnitur zrobi się za ciasny, to krawiec raczej za dużo nie podziała, przynajmniej w okolicach barków (tak czytałem)? Czy będzie trzeba kupić drugi wtedy? Wygląda jakby było zapasu, ale nikt za Ciebie tego nie oceni, a już zwłaszcza ile możesz przybrać. Marynarka ze względu na plecy i tak jest do solidnych poprawek. Jeżeli za dużo przebierzesz, to generalnie powiększenie jest trudne, muszą być zapasy materiału, ale to i tak ewentualnie w talii. W ramionach powiększenie raczej nie jest wykonalne. Ale ilu musiałbyś przybrać, żeby się zmienił rozmiar w ramionach? Mi się periodycznie waga waha nawet ponad 10 kg (u mnie to jest mniej więcej 10%) i akurat w ramionach nie ma to większego znaczenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masler Napisano %s o %s Autor Zgłoszenie Share Napisano %s o %s Teraz ważę jakieś 71-72kg. No tak do 80kg max mogę dojść. Więcej raczej nie. Tylko, że ta masa mięśniowa rozłoży się po całym ciele, również w barkach, plecach, ramionach, klatce. To nie będzie 10kg brzucha. No zobaczę... Najwyżej kupię drugą jak nie będę miał wyjścia. Chyba, że wymienię teraz obecną w ciemno na rozmiar większy (może jeszcze można). Tylko wtedy z tyłu będzie luźna. 18 minut temu, Kyle napisał: Marynarka ze względu na plecy i tak jest do solidnych poprawek. A co tu trzeba będzie poprawić? Bo się nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano %s o %s Zgłoszenie Share Napisano %s o %s 58 minut temu, masler napisał: A co tu trzeba będzie poprawić? Bo się nie znam Wydaje mi się, że raczej wiszą niż leżą. Powinny trochę bardziej oddawać kształt pleców i powinno być jak najmniej fałd (im cięższy materiał, tym łatwiej to osiągnąć, oczywiście nie jest tak, że się da całkowicie wykluczyć zwłaszcza przy garniturze z wieszaka, ale trzeba zmierzać do tego, żeby ich było jak najmniej). Kluczowe w dopasowaniu są zawsze (z uwagi na praktyczny brak możliwości poprawek) ramiona (u Ciebie wydaj się całkiem OK) oraz długość marynarki (tutaj po zdjęciach może wyglądać na lekko przykrótką, bo kończy się przed połową kciuka, ale potrzebne byłyby zdjęcia całej postaci zrobione z odpowiedniej wysokości, bo reguła kciuka czasem myli). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masler Napisano %s o %s Autor Zgłoszenie Share Napisano %s o %s 11 godzin temu, Kyle napisał: Wydaje mi się, że raczej wiszą niż leżą. Pytanie czy to się nie poprawi właśnie jak rozbuduję trochę sylwetkę? 11 godzin temu, Kyle napisał: Kluczowe w dopasowaniu są zawsze (z uwagi na praktyczny brak możliwości poprawek) ramiona (u Ciebie wydaj się całkiem OK) oraz długość marynarki (tutaj po zdjęciach może wyglądać na lekko przykrótką, bo kończy się przed połową kciuka, ale potrzebne byłyby zdjęcia całej postaci zrobione z odpowiedniej wysokości, bo reguła kciuka czasem myli). Hmm, to może lepiej byłoby wziąć tą rozmiar większą… Tylko wtedy tył będzie jeszcze bardziej wisiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano %s o %s Zgłoszenie Share Napisano %s o %s 57 minut temu, masler napisał: Pytanie czy to się nie poprawi właśnie jak rozbuduję trochę sylwetkę? Hmm, to może lepiej byłoby wziąć tą rozmiar większą… Tylko wtedy tył będzie jeszcze bardziej wisiał Codo pierwszego - zapewne w jakimś zakresie tak.Można dotaliować marynarkę, ale poprosić, żeby zostawić zapasy materiału na ewentualne poszerzenie w przyszłości. Pytanie, w jakiej perspektywie czasowej zamierzasz zyskać masę i na ile to jest pewne. Musisz sobie sam na to odpowiedzieć. Co do drugiego - nie tyle większą, co na wyższy wzrost. Może jednak najpierw zrób zdjęcia całej sylwetki (w butach)i zobaczymy, bo wersja na wyższy wzrost może się okazać za długa (na pewno też będzie miała dłuższe rękawy). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masler Napisano %s o %s Autor Zgłoszenie Share Napisano %s o %s 22 godziny temu, Kyle napisał: Pytanie, w jakiej perspektywie czasowej zamierzasz zyskać masę i na ile to jest pewne. Pewne na 80%, ze w ciągu pół roku nabiorę do 10% masy (głównie mięśniowej). 😁 Teraz mam 71, docelowo pewnie będę się huśtał między 74-78. 22 godziny temu, Kyle napisał: Co do drugiego - nie tyle większą, co na wyższy wzrost. Może jednak najpierw zrób zdjęcia całej sylwetki (w butach)i zobaczymy, bo wersja na wyższy wzrost może się okazać za długa (na pewno też będzie miała dłuższe rękawy). Spodni jeszcze nie odebrałem, bo zwężają mi pas. W środę jadę po odbiór to postaram się też przymierzyć inne rozmiary marynarki i wrzucić zdjęcie. Ta co mam ma 176/96/86. W takim razie przymierzyć 182/96/86? Czy jeszcze jakiś? Mam ok 179 cm wzrostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano %s o %s Zgłoszenie Share Napisano %s o %s 43 minuty temu, masler napisał: Spodni jeszcze nie odebrałem, bo zwężają mi pas. W środę jadę po odbiór to postaram się też przymierzyć inne rozmiary marynarki i wrzucić zdjęcie. Ta co mam ma 176/96/86. W takim razie przymierzyć 182/96/86? Czy jeszcze jakiś? Mam ok 179 cm wzrostu. Cóż szkodzi przymierzyć. Poczytaj sobie wcześniej o prawidłowym dopasowaniu marynarki, w tym co do długości (w skrócie są dwie reguły - dolna krawędź powinno sięgać do połowy kciuka oraz powinna przypadać w połowie sylwetki bez uwzględniania głowy). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masler Napisano wczoraj o 20:10 Autor Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 20:10 Odebrałem dzisiaj spodnie. Niestety jak widać na zdjęciach - za duże. Najpierw mierzyłem rozmiar 176/96/86, czyli ten sam co marynarka - w pasie było ok, ale chyba nogawka była za ciasna, bo jak siadałem to zostawała - Pani doradziła mi rozmiar większy czyli 176/100/90 i zaproponowała zwężenie. Zgodziłem się, zwężyli tyle ile mogli maksymalnie (nie pamiętam ile to było), ale jak widać i tak mam luz z tyłu. I wydaje mi się, że nawet przytycie tych 5kg za dużo może tutaj nie pomóc. A jeśli pomoże w spodniach, to wtedy marynarka pewnie będzie za ciasna... Pytanie jak marynarka się prezentuje? Buty ze zdjęcia oczywiście tymczasowe. Będą lepsze Oświetlenie na zdjęciach słabe, ale mam nadzieję, że będzie coś widać. IMG_1565.HEIC IMG_1560.heic IMG_1558.heic IMG_1555.heic IMG_1553.heic IMG_1551.heic IMG_1548.heic IMG_1546.heic IMG_1539.heic IMG_1532.heic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masler Napisano 23 godziny temu Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 godziny temu Swoją drogą, ja tu jeżdżę do skórcza prawie 100km, a tu pod nosem w Vistuli i Bytomiu takie coś... 🤦♂️ https://vistula.pl/czarna-marynarka-vistula-42784-1 https://vistula.pl/czarne-spodnie-vistula-41416-1 https://bytom.com.pl/czarna-marynarka-set-bytom-53488-1 https://bytom.com.pl/czarne-spodnie-set-bytom-53496-1 W budżecie i też normalny skład. Ale człowiek mądry po szkodzie. Nie przewidziałem, że w tamtym nie będzie mi leżał żaden rozmiar (spodni przynajmniej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi