Skocz do zawartości

Nowy gracz na Bałkanach (Aros Sarajewo, RTW, MTM)

lubo69

Rekomendowane odpowiedzi

Może to kogoś zainteresuje. Niejaki Armin Osmancevic, wcześniej pracujący w bardzo fajnym sztokholmskim sklepie Lund and Lund, otworzył własny biznes w Bośni i Hercegowinie:

https://aroslux.com/collections/tailoring?se_activity_id=162248884355&syclid=d286eq6u38sc73833ojg&utm_campaign=Unstructured.+Uncompromising.+Unforgettable._162248884355&utm_medium=email&utm_source=shopify_email

Na razie jest skromnie, ale fajnie. Luźne kroje, marynarki bez konstrukcji. MTM z tkanin Loro Piana, Caccioppoli i in. Będziemy obserwować:)

• Like 3

Update: napisałem z pytaniem o blezer MTM. Odpowiedź nadeszła w ciągu godziny:

As for online MTM, I am afraid I cannot give guarantees as with live MTM. Hence, this would be more of a Made-to-order purchase because our MTM is very detailed, due to shoulder rotation, button stance and pocket lowerings, collar pleat removal and many other adjustments. Plus design choices of course.

Wygląda na to, że idzie się dogadać. W moim wypadku punktem wyjścia będzie marynarka RTW kupiona w Lund&Lund, która na mnie dobrze leży. Armin zna jej wymiary i może uszyć kopię z innej tkaniny. Do dyspozycji są katalogi kilkudziesięciu włoskich i brytyjskich producentów tkanin.

• Like 1

• 2 weeks later...

Na gorąco po spotkaniu online. Armin to bardzo sympatyczny Bośniak, który 30 lat mieszkał w Szwecji, na stare lata wrócił z przyczyn osobistych do Sarajewa i otwiera (grand opening w poniedziałek) salon o pow. 250m2 w centrum miasta. Jego usługi to 80% MTM/MTO, 20% RTW. Ma katalogi około 40 producentów tkanin, the usual suspects. Szyje we Włoszech.

Krótko i konkretnie: Armin powiedział, że gdyby miał 10 potencjalnych (ale poważnie zainteresowanych) klientów, mógłby zrobić trunk show np. w Warszawie i wtedy zaoferować forumowiczom special price for you my friend: ok. 2600 zł za marynarkę (jako punkt odniesienia, przy tańszych tkaninach - tzn. bardziej Lanificio di Pray niż Loro Piana). To nie gwarancja, ale punkt odniesienia i proszę na razie nie pytać mnie o szczegóły typu konstrukcja, podszewka.

W każdym razie myślę, że gdyby znalazło się kilkunastu forumowiczów potencjalnie zainteresowanych (a nie po prostu ciekawych i sceptycznych), z których połowa ostatecznie zamówiłaby np. marynarkę w podanym wyżej przedziale cenowym (jest to 20% mniej niż standardowa cena), moglibyśmy coś takiego zorganizować. Facet jest naprawdę fajny, nienachalny, z dużą wiedzą i pasją.

Jeśli ktoś chciałby wziąć udział w takim trunk show (jak napisałem, tylko poważne oferty), proszę o wpis w tym wątku lub PW. Termin do ustalenia. Jeśli jest powód, dla którego miałoby to być inne miasto niż Warszawa, też dajcie znać.

Ja nic z tego nie mam, więc nie namawiam - your call.

15 minut temu, Velahrn napisał:

@lubo69 ;)

2 godziny temu, lubo69 napisał:

tylko poważne oferty

Mogę też zorganizować własny trunk show. Wjazd stówka albo flaszka. Ciuchów nie będzie, ale też będzie zajebiście. Opowiem o sobie.

image.jpeg.4590d1026876fcc057910cd36e622132.jpeg

Chyba trudno będzie zebrać >10 osób, a tyle Armin potrzebuje, żeby mu się trunk show opłacał. Albo zatem temat przejmie ktoś ogarnięty w socialach (ja nie mam nawet konta na FB) i rozreklamuje, albo zainteresowani zgłoszą się do źródła (info@aroslux.com), powołają się na mnie podając moje imię (Łukasz, nie nick z forum) i dostaną indywidualny rabat.

• Oceniam pozytywnie 1

Gdyby jednak coś drgnęło w kwestii tej jakże fajnej inicjatywy, to i ja zgłaszam swoją chęć uszycia garnituru.

Swoją drogą, zastanawiam się co mówi Wasze doświadczenie jeśli chodzi o zamawianie MTMów podczas trunk show? Mam wymagającą sylwetkę i rzeczy z wieszaka nie leżą na mnie dobrze. Wnioskuję, że zlecenie szycia podczas trunk show generuje ciut większe ryzyko niż szycie na miejscu, gdyż proces proces ogranicza się do jednego spotkania.

2 godziny temu, mlesniowski napisał:

zlecenie szycia podczas trunk show generuje ciut większe ryzyko niż szycie na miejscu, gdyż proces proces ogranicza się do jednego spotkania.

Zapytałem o to Armina. Odpowiedź jest z grubsza taka: podczas trunk show przyjmowane jest zlecenie i dogadywane szczegóły. Pierwsza wpłata wynosi 50% wartości zamówienia. Po ok. 4 tygodniach Armin przyjeżdża osobiście(!) z gotowym produktem. Jeśli wszystko jest OK, kończymy temat. Jeśli nie jest OK, Armin zabiera towar do poprawki (w cenie) i odsyła kurierem. Innymi słowy, przymiarki są dwie. Jeśli okazuje się, że jest, jak mawiał Marcellus Wallace, pretty f$%&*ing far from OK, wtedy Armin umieszcza towar w pojemniku PCK i wykonuje rzecz całą od nowa na swój koszt.

tl/dr: nasz klient, nasz per pan.

Jeszcze jedno: ja nie wiem, jak to wychodzi w praktyce. Facet ma doświadczenie, ale ja u niego jeszcze nie szyłem i praktycznie nikt nie szył, bo on 30 lat pracował w handlu. Widzę natomiast, że dla niego priorytetem jest obsługa klienta (czyli coś, co robił przez 30 lat). Dodatkowo chce wypromować markę, więc jest skłonny do ustępstw (cenowych) i stawania na głowie. Słowianin, więc zdaje sobie sprawę, że Polak lubi narzekać;)

• Like 1

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...