Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Velahrn zmienił(a) tytuł na Canada Goose Langford Parka - wersja stara kontra nowa
Opublikowano

Dzięki. Tego typu informacje są praktycznie jedynym uzasadnieniem reanimacji trupa pod nazwą BwB... Szkoda tylko, że informacje te pochodzą w 80% od jednej osoby...

Ciekawe, że to właśnie nowa wersja parki ma szeleczki, mające w założeniu ułatwić transport zdjętej kurtki, jeśli jest w niej za gorąco. Canada Goose wysyła zatem podprogowy przekaz - nasza kurtka jest (nadal) bardzo ciepła, a jeśli jest ci w niej zimno, skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą... Coś jak Apple - you're holding it wrong.

Mam znajomego Kanadyjczyka; zapytam, czy w miejscu pochodzenia Langford Heritage można jeszcze kupić.

Opublikowano

Z Canada Goose sa jeszcze dwa problemy:

1. 99 % kurtek w serwisach aukcyjnych, olx, vinted, to podróby.

2. Tę kurtkę naprawdę łatwo zniszczyć niewłaściwym praniem. Puch się sklei, zbije, i jest do wyrzucenia.

Dla mnie to całkowicie przekreśla rynek wtórny.

Cholera, może rozejrzę się w takim razie za inna marką, chyba @lubo69 polecał Manifattura Ceccarelli, chyba robią też puchowe?

Opublikowano
Godzinę temu, Velahrn napisał:

Cholera, może rozejrzę się w takim razie za inna marką, chyba @lubo69 polecał Manifattura Ceccarelli, chyba robią też puchowe?

Polecałem na podstawie swojej kurtki wełnianej - rewelacyjna.

image.thumb.png.2d91a39363c804f6c32b5f19065b5e78.png

Uwaga na rozmiarówkę. Kupiłem u Michaela Jondrala rozmiar M i przyszedł rozmiar M, nawet takie małe M, a jednak na metce jest 42, czyli L/XL.

Ich puchówka nazywa się Alaska, kiedyś już o nią pytałeś.

Monitorowałbym na Bestsecret markę Moorer. Mają solidne, zimowe modele:

image.thumb.png.fd08b6a5195bb33d4cad01a655f5e3fb.png

Ceny są jednak takie, że trzeba liczyć na -70-80%. Ceny katalogowe są dla oligarchów. Ja kupiłem na Yoox kaszmirową parkę za circa 1000 euro (katalogowo circa 4000 euro) i katuję czwarty czy piąty sezon. Nie nadaje się jednak na mrozy poniżej -12. Ta ze zdjęcia się nadaje, ale katalogowo 11,500. Euro.

image.thumb.jpeg.7f1dea36c288d4858028abdd4001321d.jpeg

• Like 3
Opublikowano
12 godzin temu, lubo69 napisał:

Polecałem na podstawie swojej kurtki wełnianej - rewelacyjna.

Mam podobne odczucia względem kurtki wełnianej tej marki. Niektóre modele sprzedawane dziś mają domieszkę poliestru w wypełnieniu. Kilka lat temu było to 100% wełny. Materiał główny nadal "czysta" wełna.

12 godzin temu, lubo69 napisał:

Uwaga na rozmiarówkę. Kupiłem u Michaela Jondrala rozmiar M i przyszedł rozmiar M, nawet takie małe M, a jednak na metce jest 42, czyli L/XL.

W moim modelu znów w drugą stronę, czyli lekko zawyżona rozmiarówka. Pewnie zależnie od kroju.

Opublikowano

Nie jestem do końca pewien czy to będzie ten target ale polecam rzucić okiem na Wellensteyna - dostępne w Van Grafie, P&C i co najmniej w sklepie w Warszawie.

Mam od 3 lat model Berry Hills i spacery z psem w T-shircie i kurtce przy -5 nie są mi obce. Namówiłem do tej marki kilku członków rodziny i też są zadowoleni. Do tego są sprzedawane w dość rozsądnej cenie.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
6 godzin temu, MistrzArek napisał:

Nie jestem do końca pewien czy to będzie ten target ale polecam rzucić okiem na Wellensteyna - dostępne w Van Grafie, P&C i co najmniej w sklepie w Warszawie.

Widzę, że całkiem spory wybór jest też w Bestsecret.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wiem, że wszyscy lubią follow-up, więc robię follow-up.

Ostatecznie kupiłem... kolejną Canadę Goose, kolejną Langford parkę. Rocznik 2018 r., nowiutka, z doczepionymi metkami, od jakiegoś ziomka z Węgier na Vinted. Widać na Węgrzech nie ma zbyt wielu okazji do noszenia tej kurtki. Ja zaś naprawdę lubię ten model.

W międzyczasie zrobiłem dodatkowy research, może komuś się przyda:

1. Jeśli widzisz kurtę bez futerka - jest to HIV, trzymaj się z daleka, dostaniesz flaka, a nie porządne puchowe wypełnienie.

2. Kurtki z futerkiem - warto zobaczyć rocznik. Jak poznać rocznik? - tu jest cały wątek 

W skrócie: dobre kurtki są do rocznika 2019, potem jest pogarszająca się jakość, aż do obecnego flaka, od lat 2024 wzwyż.

3. Black Label - to żadna podmarka, inna jakościowo linia itd. tak jak oznaczenia "kolorami" robi np. PRL z PRL Purple Label. Black Label Canada Goose oznacza, że naszywka na kurtce jest czarna. Przysięgam, nie ma innych żadnych różnic.

4. Fusion Fit - czyli w innych markach "Short". A więc np. M-ka Fusion Fit ma szerokość w klatce M-ki, ale jest krótka i ma krótkie rękawy. Cholera wie, dlaczego nazywają to "Fusion Fit" a nie "Short"? Może krasnoludy protestowały?

No, to chyba tyle z informacji, którymi chciałem się podzielić. Z nowej kurtki jestem bardzo zadowolony, choć z oczywistych względów teraz jej nie noszę, mimo bardzo zimnego maja. Jeśli traficie na vintage modele, to polecam - z Canadą Goose jak z winem.

• Oceniam pozytywnie 5