Skocz do zawartości

Timberlandy czy coś innego na zimę?

masseur

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam butów męskich na zimę w stylu casual. Ciepłe, wygodne, trwałe. Podobają mi się Timberlandy 6 premium klasyczne żółte, pytanie tylko czy warto, ze względu na cenę - 1000 zł. Czy naprawdę są tak dobrze wykonane i tak ciepłe, a jednocześnie oddychające, że warto wydać te 1000 zł?

Zależy mi oczywiście głównie na właściwościach buta, czyli wygoda, komfort termiczny, oddychalnosc, trwałość, ale wygląd też jest ważny. Buty będę ubierał do jeansów, bluzy/swetra/koszuli w kratę. Timberlandy wizualnie mi się podobają, czego nie mogę powiedzieć o większości butów outdoroowych dostępnych na rynku. Tzn… jest wiele ładnych, ale nie na miasto. Raczej w góry. A ja szukam butów na miasto, które dadzą też radę w trudniejszych warunkach zimą.

Timberlandy to po prostu skórzane, klejone buty o estetyce nawiązującej do workwear (ale nie są to prawdziwe buty do ciężkiej pracy), zawdzięczające swoją popularność środowisku nowojorskich raperów sprzed 30 lat. Klasyczne to żółciaki z nubuku - nie jest to najlepszy materiał na trudne warunki. A właściwie - można je zaimpregnować, ale skóra straci swój kolor i charakter.

Natomiast na polską zimę powinny w zupełności wystarczyć.

Gdybyś chciał coś tańszego, to polski Hanzel robi bardzo zbliżone buty -mają IMO bardzo dobry stosunek ceny do jakości

https://www.sklep.hanzel.pl/pl/p/Piaskowy-006/114

2bf44fb40eea05f430dd24f95b9940bc.jpg

Czyli Timberlandy są ok ale bez szału? I w tej cenie raczej znajdę coś lepszego?

Co do Hanzela. Plus za to że polska firma. Jednak raczej wolałbym unikać klonów timberlandow. Jak coś innego to już niech się trochę różni (nie koniecznie kolorem, choć też może) :)

9 minut temu, masseur napisał:

Czyli Timberlandy są ok ale bez szału? I w tej cenie raczej znajdę coś lepszego?

Co do Hanzela. Plus za to że polska firma. Jednak raczej wolałbym unikać klonów timberlandow. Jak coś innego to już niech się trochę różni (nie koniecznie kolorem, choć też może) :)

Od 1000 zł znajdziesz już pierwsze buty GYW. Możesz pomyślec np. o brytyjskiej firmie Solovair. Za kilkaset złotych więcej masz już np. Red Wingsy, choć to buty dużo sztywniejsze na początku niż piankowo-klejone Timberlandy.

Timberlandy jako firma nie wymyśliła ani nie opatentowała butów roboczych, to przecież najzwyklejszy design "6 inch work boots". Podobnie, kolor żółty nie jest ich znakiem towarowym. nie popadajmy w przesadę. Po prostu akurat rozpropagowali ten styl. Hanzel to nie podróba, tylko inspiracja.

4 godziny temu, Velahrn napisał:

Timberlandy to po prostu skórzane, klejone buty o estetyce nawiązującej do workwear (ale nie są to prawdziwe buty do ciężkiej pracy), zawdzięczające swoją popularność środowisku nowojorskich raperów sprzed 30 lat. Klasyczne to żółciaki z nubuku - nie jest to najlepszy materiał na trudne warunki. A właściwie - można je zaimpregnować, ale skóra straci swój kolor i charakter.

Natomiast na polską zimę powinny w zupełności wystarczyć.

Gdybyś chciał coś tańszego, to polski Hanzel robi bardzo zbliżone buty -mają IMO bardzo dobry stosunek ceny do jakości

Dokładnie ten model mam, chodzę 6 sezon, polecam. Tak jak kolega pisze, obtarcia są, kolor straciły, raz się rozkleiły, ale środek ciągle wygląda dobrze i nie widać żeby miały się przetrzeć. Na nasze zimy komfort termiczny zadowalający, a po włożeniu dodatkowej wkładki, nawet bardzo dobry.

W sumie, nie zaszkodzi przymierzyć. ;)

A co do tych timberlandow rozmiar 43 jest trochę za duży, czuję luz, stopa nie jest do końca stabilna, ale też nie wychodzi z buta. 
Za to rozmiar 42 po bokach palców delikatnie uciska, a z przodu jest na styk, tzn przy stawaniu dotykam dużym palcem z przodu o buta.

Więc myślałem, żeby - jesli zdecyduję się na te timberlandy - wziąć ten rozmiar 43 i dokupić wkładkę dodatkową. Możecie polecić jakąś dobrą, oddychającą?

Tak. To samo mam ze sztybletami Gant (model Rizmood przymierzałem). 42 trochę ciasny, ale noga siedzi w bucie stabilnie, 43 luźny i noga jeździ w bucie. Chociaż jedyne miejsce w którym mnie uciska są okolice małego palca - może się rozejdzie?

Dlatego myślę nad rozmiarem 43 tych timberlandow (albo Hanzeli które też przymierzę) plus wkładka. Tylko chciałbym oddychającą wkładkę. Polecacie jakąś?

Godzinę temu, masseur napisał:

Tak. To samo mam ze sztybletami Gant (model Rizmood przymierzałem). 42 trochę ciasny, ale noga siedzi w bucie stabilnie, 43 luźny i noga jeździ w bucie. Chociaż jedyne miejsce w którym mnie uciska są okolice małego palca - może się rozejdzie?

Dlatego myślę nad rozmiarem 43 tych timberlandow (albo Hanzeli które też przymierzę) plus wkładka. Tylko chciałbym oddychającą wkładkę. Polecacie jakąś?

Wkładkę raczej się nie dokłada (chyba, że buty w ogóle nie mają wkładki), tylko wymienia w razie potrzeby, np. na ortopedyczną.

Jeśli zdarza Ci się to dość często, to pomysł o grubszych skarpetkach - większość trzewików zimowych jest projektowana z myślą właśnie o stopie odzianej w grubszą skarpetę niż cienka bawełniana.

Ew być może masz wadę postawy, np. płaskostopie, i stąd niskie podbicie?

Hmm, a dlaczego wkładki się nie dokłada?

Co do stopy to niby mam jakąś tam pronacje, ale żeby to było przyczyną? 

Buty mierzyłem w skarpecie Smartwool Everyday Solid Rib Crew, nie jest to super gruba skarpeta, ale grubsza niż zwykła bawełniana, ma na dole lekkie pogrubienie.

Chcę jeszcze dokupić grubszego smartwoola na mrozy, ale Timberlandy z ociepleniem Primaloft 400 w tak grubej skarpecie to już chyb tylko na mrozy. A tych jakoś szczególnie teraz u nas nie ma.
 Sztyblety natomiast będę nosił też wiosną, więc cieńsza skarpeta musi dać rade. Zimą jak wleci grubsza to może być ciaśniej - nie będzie mi to raczej przeszkadzać. 

Zamówiłem jeszcze Ganty Prepdale - zobaczę jak w nich stopa się ułoży, bo te Rizmoody jakiś taki kanciasty czubek miały.

W dniu 7.12.2024 o 22:01, CZM napisał:

U Hanzela można sporo pomieszać w projekcie, jak również skonsultować rozmiar.

Oo, to że podeszwę wymienić można to wiedziałem, ale że coś więcej to nie. Co tam jeszcze można przerobić?

W dniu 8.12.2024 o 23:58, masseur napisał:

W sensie, że chcesz dwie wkładki?

Co tam jeszcze można przerobić?

Co chcesz np. kolor, rodzaj skóry, gumowy otok czubka, gumowy otok po całości, rodzaj wyściółki, twardość itd.

Jak dokładasz wkładkę na fabryczną wkładkę i dopiero buty są ok to pokusiłbym się o stwierdzenie, że wybrałeś o co najmniej  rozmiar za duże ;) 

W dniu 6.12.2024 o 17:09, Velahrn napisał:

2bf44fb40eea05f430dd24f95b9940bc.jpg

Kupiłem te buty do przymiarki i muszę powiedzieć, że wizualnie jakoś bardzo od timberlandów nie odstają, a wygodą je nawet przewyższają. Przede wszystkim więcej miejsca na szerokość przy palcach - timberlandy były trochę za wąskie tam. Jedny minus to podeszwa. Trochę za twarda. Timberlandy lepiej amortyzują. No i miękka pewnie lepsza na śnieg.

I teraz tak. One standardowo są wyściełane tkanina Cambrelle (cała wyściółka razem z językiem od wewnątrz). Można wymienić to na siateczkę AirNet lub skórę. Pytanie czy warto? Cambrelle było okej, ale testowałem je tylko w mieszkaniu - nie wiem jak się spisze zimą na mieście, na mrozie, śniegu i chlapie. Nie wiem też jak z oddychalnością tej tkaniny, odprowadzaniem wilgoci, izolacją termiczną wzlędem airNet i skóry itp.

Poza tym widziałem na innym forum jak użytkownicy dość często modyfikowali zapiętek - standardowo jest z cambrelle a wymieniali go na skórę miękką. I drugą rzeczą, którą wybierali była wewnętrzna strona języka - z cambrelle na skórę (chyba zamsz, ewentualnie nubuk). 

Jeśli chciałbym wprowadzić te modyfikację, to but będzie dostępny dopiero pod koniec stycznia. Bez modyfikacji mam od razu. Najbardziej boli ta podeszwa. Trochę za twardo.

Zobacz sobie jaką masz w tych butach wkładkę, zapewne bardzo słabą płaską, która nadaje się do śmieci. Po wymianie na taką amortyzującą, komfort chodzenia wzrośnie.

Nie ma sensu Wymieniać Cambrelle na siatkę AirNet, jak już coś to możesz się zastanowić nad skórą. 

• Like 1

14 godzin temu, masseur napisał:

Kupiłem te buty do przymiarki i muszę powiedzieć, że wizualnie jakoś bardzo od timberlandów nie odstają, a wygodą je nawet przewyższają. Przede wszystkim więcej miejsca na szerokość przy palcach - timberlandy były trochę za wąskie tam. Jedny minus to podeszwa. Trochę za twarda. Timberlandy lepiej amortyzują. No i miękka pewnie lepsza na śnieg.

I teraz tak. One standardowo są wyściełane tkanina Cambrelle (cała wyściółka razem z językiem od wewnątrz). Można wymienić to na siateczkę AirNet lub skórę. Pytanie czy warto? Cambrelle było okej, ale testowałem je tylko w mieszkaniu - nie wiem jak się spisze zimą na mieście, na mrozie, śniegu i chlapie. Nie wiem też jak z oddychalnością tej tkaniny, odprowadzaniem wilgoci, izolacją termiczną wzlędem airNet i skóry itp.

Poza tym widziałem na innym forum jak użytkownicy dość często modyfikowali zapiętek - standardowo jest z cambrelle a wymieniali go na skórę miękką. I drugą rzeczą, którą wybierali była wewnętrzna strona języka - z cambrelle na skórę (chyba zamsz, ewentualnie nubuk). 

Jeśli chciałbym wprowadzić te modyfikację, to but będzie dostępny dopiero pod koniec stycznia. Bez modyfikacji mam od razu. Najbardziej boli ta podeszwa. Trochę za twardo.

Cambrelle to spoko ocieplenie. Zanim zacząłem swoją przygodę z klasyczną męską elegancją, chodziłem w butach Hanzela (mam do dzisiaj dwie pary, z cambrelle właśnie) i były naprawdę spoko. Takie ocieplenie na luzie sprawdzało się w zimę, a te piętnaście lat temu zimy były sroższe.

Podeszwę też można wymienić - jestem pewien, bo w swoim, robionych na zamówienie, wymieniałem.

• Like 1

No właśnie stwierdzilem, ze zostawię Cambrelle. Pozostałe zmiany , które te wymieniłem też sobie podaruję. 
Poza ta podeszwą... Tu nie chodzi tylko o komfort chodzenia przy stawianiu stopy, ale też o zachowanie podeszwy na oblodzonej nawierzchni czy zbitym śniegu. Im bardziej miękka podeszwa tym lepsza przyczepność. Timberlandy mają dość miękką, ale ta standardowa w Hanzelach jest zdecydowanie twardsza i podejrzewam, że będą łyżwy.

W dniu 19.12.2024 o 14:26, Velahrn napisał:

Podeszwę też można wymienić - jestem pewien, bo w swoim, robionych na zamówienie, wymieniałem.

Można np. Na Rangers, który jest bardziej miękki. Problem w tym, że Rangers występuje jedynie w kolorze czarnym, więc niezbyt… Piaskowy bardziej mi się podoba 

But ogólnie całkiem fajny, ale obawiam się, że ta podeszwa może go zdyskwalifikować 

1 godzinę temu, tryhp3 napisał:

Cambrelle to raczej nie ocieplenie. W tych butach jest nim Thinsulate.

Cambrelle jest na przykład stosowane w butach trekkingowych w celu wydajniejszego odprowadzania wilgoci.

Faktycznie masz rację, pomyliły mi się te dwa terminy.

Chyba że… daloby się kupić inną podeszwę w ogóle, nie tą z oferty Hanzela i wysłać im do podmianki. Niestety oni z urlopu wracają 7-ego stycznia dopiero więc już minie mi termin zwrotu i się nie dowiem

Albooo… może da się jakoś poprawić przyczepność tej standardowej 😅