Velahrn Opublikowano 26 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Października 2025 57 minut temu, void napisał: Przymierzyłem się do zakupu spodni od Red Tornado, i widzę że są dość szerokie w biodrach. Dobrze Ci leżą? Zdecydowana większość modeli oferuje mi 125cm w biodrach, a wolałbym ok. 116cm. Te z podanego linka (kakishibu) mają w moich rozmiarze w biodrach właśnie 115 cm. Red Tornado 1874 Greenbaum przed wykurczem (jako raw) mają 121 cm, po wykurczu jakieś 2-3 cm mniej. 125 cm w biodrach mają spodnie z dwiema zaszewkom i dobrze leżą, dzięki zaszewkom. Bez zaszewek byłyby iMO za szerokie Cytuj
Szydlowsky Opublikowano 26 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2025 Hej, ma ktoś z Was 55501 od RT i mógłby zmierzyć szerokość w pasie ? zastanawiam się czy zgadza się z tabelą w przypadku tego modelu . Cytuj
Velahrn Opublikowano 26 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2025 2 minuty temu, Szydlowsky napisał: Hej, ma ktoś z Was 55501 od RT i mógłby zmierzyć szerokość w pasie ? zastanawiam się czy zgadza się z tabelą w przypadku tego modelu . Akurat tego modelu nie mam ale mam od nich łącznie pięć par i zawsze zgadzało się co do centymetra 1 Cytuj
Velahrn Opublikowano 14 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 14 Marca Mały follow up, bo wszyscy lubimy follow-upy. Tytuł najlepszej rzeczy kupionej przez Aliexpress wygrywa u mnie, uwagga uwaga: SAUCE ORIGIN Chased Silver Limited Edition 925 Silver Button Denim Jacket 19oz Czyli kurtka kupiona trochę dla "hehe guziki ze srebra". A okazała się naprawdę znakomitą kurtką, uszytą perfekcyjnie (jakość wykonania, to jak czysto jest to odszyte - absolutny top). Ten denim 19oz bawełna z lnem - petarda. Dodatkowo kurtka jest też bardzo wygodna i ma niezwykle udany design. Jest krótka, jak powinna być kurtka dżinsowa, ale na tyle długa, że można wygodnie schować ręce do dużych, funkcjonalnych kieszeni typu "hand-warmer pockets". Dodatkowo, te wewnętrzne kieszenie, widoczne tutaj Są naprawdę super. Żałuje, że to w ogóle nie jest branżowy standard. Są naprawdę bardzo pojemne, OGROMNE, z łatwym dostępem (wystarczy rozchylić kurtkę - nie trzeba nic wpychać i wciskać rąk) i bardzo bezpieczne (kurtkę możemy zapiąć i mamy pewność, że nic nam nie wypadnie). Dodatkowo, gruby materiał (19 oz) i plisowanie z przodu sprawiają, że rzeczy w tych kieszeniach kurtki w ogóle nie wypychają (no chyba że mamy 2 każdej po dwa piwa). Generalnie nie byłem tak zadowolony z designu od czasu kupna Barbour Beaufort. 4 1 Cytuj
lubo69 Opublikowano 14 Marca Zgłoś Opublikowano 14 Marca Jak chyba każdy chiński design, i ten jest skopiowany. Mam trzy takie kurtki: 3Sixteen, Richard J Brown i Iron Heart. Wszystkie są co prawda Type 3, nie Type 2 jak ten Sos (sojowy?), ale wszystkie mają bardzo pojemne kieszenie zewnętrzno-wewnętrzne, dokładnie jak tu. Cytuj
Manul Opublikowano 14 Marca Zgłoś Opublikowano 14 Marca Jakiś czas temu chwaliłem się w tym wątku zakupem kurtki Red Tornado. Użytkuję ja często i jestem zadowolony z zakupu . Jakość porównywalna z topowymi japońskimi . A może nawet lepsza ??? Kto wie ???😎 No i ta cena niewiarygodnie atrakcyjna . 👍 Cytuj
Velahrn Opublikowano 14 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 14 Marca 30 minut temu, lubo69 napisał(a): Jak chyba każdy chiński design, i ten jest skopiowany. Mam trzy takie kurtki: 3Sixteen, Richard J Brown i Iron Heart. Wszystkie są co prawda Type 3, nie Type 2 jak ten Sos (sojowy?), ale wszystkie mają bardzo pojemne kieszenie zewnętrzno-wewnętrzne, dokładnie jak tu. To bardzo ciekawa sprawa Standardowe, sieciówkowe kurtki firm typu Levi's czy Lee chyba takich kieszeni nie posiadają (mój Lee type 1 nie ma)? Może kiedyś miały, a potem straciły, w ramach gównowacenia ubrań? W ogóle to firmy odzieżowe bardzo niechętnie pokazują kurtki od środka, ale do czego jest youtube. Tutaj masz Levi's type III, czyli "the original type III", na której teoretycznie każdy type III jest bazowany, ewidentnie bez żadnych kieszeni. Z krótkiego mojego riserchu - od lat '80 dodano do type III hand warmer pockets i te zabawne wewnętrzne kieszenie, jednak na zdjęciach prezentują się jako płytsze i zdecydowanie mniej wygodne niż Sos Zhan. Swoją drogą, to i tak normalna nazwa, bo istnieje jeszcze np. firma Assiduous Confused Effort. Oni muszą robić to celowo. Cytuj
Manul Opublikowano 14 Marca Zgłoś Opublikowano 14 Marca A jak jest w lini LVC ? Są kieszenie ? Osobiście pamiętam z lat 70 i 80 , że miałem kurtkę z Pewexu ( nie pamiętam marki ) i kieszenie były bo nosiłem w nich gazetę z kiosku . Natomiast nie wiem / nie pamiętam , jak było w kurtce, którą kupiłem w Kanadzie - tez nie jestem pewien marki . Cytuj
Manul Opublikowano 14 Marca Zgłoś Opublikowano 14 Marca Panowie , przy okazji mam pytanie o dżinsy, ale nie chińskie . Czy ktoś z Was użytkował spodnie denimowe marki RRL. Szyte w USA z japońskiego denimu . Sztywne, ale chyba płukane wg sprzedającego . Mogę kupić nowe z metkami sporo poniżej ceny retail . Ktoś coś wie ??? Cytuj
Velahrn Opublikowano 14 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 14 Marca Ok udało mi się znaleźć. ten sam detal w kurtce Levisa I Sauce Zhan Cytuj
Manul Opublikowano 14 Marca Zgłoś Opublikowano 14 Marca O tej Twojej kurtce co ma srebrne guziki , to byłem przekonany że jest z bawełną/ jedwab . Cytuj
Velahrn Opublikowano 14 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 14 Marca 33 minuty temu, Manul napisał(a): Panowie , przy okazji mam pytanie o dżinsy, ale nie chińskie . Czy ktoś z Was użytkował spodnie denimowe marki RRL. Szyte w USA z japońskiego denimu . Sztywne, ale chyba płukane wg sprzedającego . Mogę kupić nowe z metkami sporo poniżej ceny retail . Ktoś coś wie ??? Ralph Lauren to marka, która nadal trzyma poziom, IMO można brać w ciemno wszystko co produkują - jakość będzie przynajmniej dobra. Cytuj
lubo69 Opublikowano 15 Marca Zgłoś Opublikowano 15 Marca 9 godzin temu, Manul napisał(a): Jakiś czas temu chwaliłem się w tym wątku zakupem kurtki Red Tornado. Użytkuję ja często i jestem zadowolony z zakupu . Jakość porównywalna z topowymi japońskimi . A może nawet lepsza ??? Kto wie ???😎 No i ta cena niewiarygodnie atrakcyjna . 👍 No właśnie, kto wie, bo żeby wiedzieć, trzeba mieć taką kurtkę i kurtki „topowe japońskie” (które konkretnie masz?) od co najmniej kilku lat. Inaczej to jest „moja Dacia jest tak samo dobra jak Rolls Royce, którego widziałem w internecie”. 1 Cytuj
Manul Opublikowano 15 Marca Zgłoś Opublikowano 15 Marca Nie dam się wciągnąć w tę rozmowę . 🍵Napiję się za to za chwilę japońskiej matchy . 😎 Cytuj
lubo69 Opublikowano 15 Marca Zgłoś Opublikowano 15 Marca 10 godzin temu, Velahrn napisał(a): Swoją drogą, to i tak normalna nazwa, bo istnieje jeszcze np. firma Assiduous Confused Effort. Oni muszą robić to celowo. Może coś poszło nie tak w tłumaczeniu. W końcu są ludzie, którzy dumnie prezentują tatuaże w kanji, a później okazuje się, że tatuaż nie oznacza „wolność, równość, braterstwo” tylko „rosół z kaczki na ostro”. Co do kieszeni, chyba było odwrotnie. Ta wersja nazywa się „modified type III”, czyli niemodyfikowana była bez kieszeni. Cytuj
Velahrn Opublikowano 15 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 15 Marca 8 godzin temu, lubo69 napisał(a): Może coś poszło nie tak w tłumaczeniu. W końcu są ludzie, którzy dumnie prezentują tatuaże w kanji, a później okazuje się, że tatuaż nie oznacza „wolność, równość, braterstwo” tylko „rosół z kaczki na ostro”. Co do kieszeni, chyba było odwrotnie. Ta wersja nazywa się „modified type III”, czyli niemodyfikowana była bez kieszeni. Co do kieszeni, chyba masz rację. Nie jestem historykiem denimu, ale z tego co udało mi się ustalić, Levi's zmienił krój type III w latach '80, dodając do niej owe kieszenie na dłonie. To by tłumaczyło, czemu sprawiają wrażenie płytkich i niewygodnych - bo kurtka nigdy nie była projektowana z myślą o nich. Co do nazw, to ciekawa sprawa. Moim zdaniem to jest celowe. Tzn. to autoparodia albo przykład dziwnego poczucia humoru Chińczyków. Non-stock Mfg, Bob Dong, Sauce Zhan, Annual Ring, Assiduous Confused Effort - nagromadzenie tego jest zbyt duże. Cytuj
Velahrn Opublikowano 17 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca W dniu 15.03.2026 o 09:38, lubo69 napisał(a): Swoją drogą, jaki konkretnie model kurtki od Iron Hearts posiadasz? Cytuj
lubo69 Opublikowano 17 Marca Zgłoś Opublikowano 17 Marca 16 minut temu, Velahrn napisał(a): Swoją drogą, jaki konkretnie model kurtki od Iron Hearts posiadasz? IH-526-PIQ, tzw. pique blinder. Ściślej posiadałem; sprzedałem na forum. Tu zdjęcie kieszeni tego modelu w wersji białej (nie moje, tylko Grahama z załogi IH): Anegdota w stylu @Manul: w roku 1994 kupiłem kurtkę Levi’s z takimi kieszeniami, a rok później ukradziono mi z tej właśnie kieszeni grubszą gotówkę. Głębokie były, ale to nie wystarczyło. 1 Cytuj
Manul Opublikowano 17 Marca Zgłoś Opublikowano 17 Marca Nie rozumiem tego anegdotycznego przesłania . Nie jestem pewnie aż tak subtelny . Ja nosiłem w takich kieszeniach gazety, ewentualnie kanapki do roboty . znalazłem takiego producenta https://simpleandraw.shop/collections/denim/products/ss20-milestone Piszą , że materiał japoński . Ktoś z Państwa widział ? Przymierzał ? ps. Mały update . Na reddicie wyczytałem , że krajem pochodzenia jest Tajlandia . Opinie są pozytywne . Robią głównie heavy , od 16 do 25 oz . Na stronie producent podaje , że używają denimu japońskiego z tkalni Collect Mills. Prefektura Okayama. Miasto Kojima. Collect Mills , Okayama Japan Denim 1 Cytuj
Manul Opublikowano 23 Marca Zgłoś Opublikowano 23 Marca Na Ali , Zwróćcie Państwo uwagę na produkty Taylor Brando. Nie są to rzeczy stricte denimowe . Raczej jest to odzież robocza i outdoor ( w starym stylu amerykańskim ) . Podobają mi się te ubrania . https://pl.aliexpress.com/item/1005006986029501.html?pdp_npi=4%40dis!PLN!2 436%2C12 zł!2 338%2C79 zł!!!4434.15!4256.99!%40211b80f717742915313182124e8612!12000038951165146!sh!PL!0!X&spm=a2g0n.store_m_allProduct.allProducts.1005006986029501&gatewayAdapt=glo2pol Ta kurtka z linku ( jeśli to jest rzeczywiście horsehide) to jest coś co szukam od lat . Oczywiście są w japońskich sklepach podobne , ale dużo dużo drozsze . Niesamowite rzeczy ze skór robi na zamówienie pewien zakład z Grecji z Salonik : nazywają się Thedi Leathers . Na kurtkę czeka się kilka tygodni . Można znaleźć w necie zdjęcia i wszystko inne . A ostatnie moje odkrycie woskowanych ciężkich kurtek ; 18 oz bawełny plus wosk ; razem 24 oz to firma z Portland w Oregonie o nazwie Ship John. Niestety w tej chwili kurtki na stronie są niedostępne . Ale są w ofercie wszystkie inne dobra płócienne i skórzane . Cytuj
Manul Opublikowano 2 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia Nie jest to co prawda Red Tornado. Ale też z Ali . Cena wydawała mi się bardzo przyjemna . W recenzowanych fotkach kurtka także wygląda tak jakbym chciał . Właśnie zamówiłem parę minut temu . Gdy otrzymam przesyłkę podzielę się z Państwem wrażeniami i fotkami . https://pl.aliexpress.com/item/1005006884576294.html?spm=a2g0n.productlist.0.0.16f84509jlr6Yq&browser_id=39b972f9b86b40359a615b5051238067&aff_trace_key=fd201fb114db4bb38d13338ba558e4aa-1775116838953-01471-_DmmrkXp&aff_platform=msite&m_page_id=tazinlnjocavqomc19d4da97b4b1ad97d3e514638c&gclid=&pdp_ext_f={"order"%3A"118"%2C"eval"%3A"1"%2C"fromPage"%3A"search"}&pdp_npi=6%40dis!PLN!232.92!211.04!!!421.20!381.64!%40211b65de17751245890974556e7a31!12000038613661963!sea!PL!0!ABX!1!0!n_tag%3A-29910%3Bd%3A32988f8a%3Bm03_new_user%3A-29895%3BpisId%3A5000000197694424&algo_pvid=d5bd51ee-0f13-4a6c-a646-bd72e3ac6e45&utparam-url=scene%3Asearch|query_from%3A|x_object_id%3A1005006884576294|_p_origin_prod%3A Cytuj
Malthaldo Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia Dobry wieczór. Przypadek jak zawsze spowodował, że znalazłem te forum a że nie zniecheciłem się to dzięki panom Velaharnowi I Manulowi Marki o których piszecie (RedTornado, ZS ) rozumiem że jakościowo są ok? Bardzo rozpoznawalna marka na Ali pod wyszukiwaniem"raw jeans" jest bardzo chwalona (wiem, że to nie te forum:)) Maden wear. Mają świetne kurtki z serii militarnej. Ale spodnie muszą być dopasowane a z ich rozmiarami miałz Was ktoś doczynienia? Cytuj
Velahrn Opublikowano 4 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 16 godzin temu, Malthaldo napisał(a): Dobry wieczór. Przypadek jak zawsze spowodował, że znalazłem te forum a że nie zniecheciłem się to dzięki panom Velaharnowi I Manulowi Marki o których piszecie (RedTornado, ZS ) rozumiem że jakościowo są ok? Bardzo rozpoznawalna marka na Ali pod wyszukiwaniem"raw jeans" jest bardzo chwalona (wiem, że to nie te forum:)) Maden wear. Mają świetne kurtki z serii militarnej. Ale spodnie muszą być dopasowane a z ich rozmiarami miałz Was ktoś doczynienia? Nie znam w ogóle tej marki Maden wear. Chwalone przez kogo? Cytuj
lubo69 Opublikowano 4 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 7 minut temu, Velahrn napisał(a): Nie znam w ogóle tej marki Maden wear. Chwalone przez kogo? Przez klientów; ocena 2.7 = poor. https://www.trustpilot.com/review/madenwear.com Cytuj
Velahrn Opublikowano 4 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 1 godzinę temu, lubo69 napisał(a): Przez klientów; ocena 2.7 = poor. https://www.trustpilot.com/review/madenwear.com No właśnie chyba tak jest. U DOBREGO Chińczyka* dostajesz to, za co zapłaciłeś. Czyli płacisz 400 zł - dostajesz kurtkę za 400 zł. Płacisz 800 zł - dostajesz kurtkę za 800 zł. Ciuchy stąd https://madenmenswear.aliexpress.com/store/1103037808 Są w cenach 30-50 % Bronsona czy Red Tornado. Podejrzewam, że skądś ta różnica w cenie wynika. * "ZŁY Chińczyk" to sieciówka w galerii handlowej, gdzie płacisz 400 zł, a dostajesz ciuch za 80 zł, bo resztę zabiera pan pośrednik, pan właściciel galerii handlowej itd. 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi