Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
57 minut temu, void napisał:

Przymierzyłem się do zakupu spodni od Red Tornado, i widzę że są dość szerokie w biodrach. Dobrze Ci leżą?

Zdecydowana większość modeli oferuje mi 125cm w biodrach, a wolałbym ok. 116cm.

Te z podanego linka (kakishibu) mają w moich rozmiarze w biodrach właśnie 115 cm. Red Tornado 1874 Greenbaum przed wykurczem (jako raw) mają 121 cm, po wykurczu jakieś 2-3 cm mniej.

125 cm w biodrach mają spodnie z dwiema zaszewkom i dobrze leżą, dzięki zaszewkom. Bez zaszewek byłyby iMO za szerokie

• 5 tygodni później...
Opublikowano
2 minuty temu, Szydlowsky napisał:

Hej, 

ma ktoś z Was 55501 od RT i mógłby zmierzyć szerokość w pasie ? zastanawiam się czy zgadza się z tabelą w przypadku tego modelu .  

Akurat tego modelu nie mam ale mam od nich łącznie pięć par i zawsze zgadzało się co do centymetra

• Oceniam pozytywnie 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Mały follow up, bo wszyscy lubimy follow-upy. 

Tytuł najlepszej rzeczy kupionej przez Aliexpress wygrywa u mnie, uwagga uwaga:

SAUCE ORIGIN Chased Silver Limited Edition 925 Silver Button Denim Jacket 19oz

Czyli kurtka kupiona trochę dla "hehe guziki ze srebra". A okazała się naprawdę znakomitą kurtką, uszytą perfekcyjnie (jakość wykonania, to jak czysto jest to odszyte - absolutny top). Ten denim 19oz bawełna z lnem - petarda. Dodatkowo kurtka jest też bardzo wygodna i ma niezwykle udany design. Jest krótka, jak powinna być kurtka dżinsowa, ale na tyle długa, że można wygodnie schować ręce do dużych, funkcjonalnych kieszeni typu "hand-warmer pockets".

Zrzut ekranu (109).png

Dodatkowo, te wewnętrzne kieszenie, widoczne tutaj

Zrzut ekranu (108).png

Są naprawdę super. Żałuje, że to w ogóle nie jest branżowy standard. Są naprawdę bardzo pojemne, OGROMNE, z łatwym dostępem (wystarczy rozchylić kurtkę - nie trzeba nic wpychać i wciskać rąk) i bardzo bezpieczne (kurtkę możemy zapiąć i mamy pewność, że nic nam nie wypadnie). Dodatkowo, gruby materiał (19 oz) i plisowanie z przodu sprawiają, że rzeczy w tych kieszeniach kurtki w ogóle nie wypychają (no chyba że mamy 2 każdej po dwa piwa).

Generalnie nie byłem tak zadowolony z designu od czasu kupna Barbour Beaufort.

• Like 4
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Jak chyba każdy chiński design, i ten jest skopiowany. Mam trzy takie kurtki: 3Sixteen, Richard J Brown i Iron Heart. Wszystkie są co prawda Type 3, nie Type 2 jak ten Sos (sojowy?), ale wszystkie mają bardzo pojemne kieszenie zewnętrzno-wewnętrzne, dokładnie jak tu.

Opublikowano

Jakiś czas temu chwaliłem się w tym wątku zakupem kurtki Red Tornado. Użytkuję ja często i jestem zadowolony z zakupu . Jakość porównywalna z topowymi japońskimi . A może nawet lepsza ??? Kto wie ???😎 No i ta cena niewiarygodnie atrakcyjna . 👍

Opublikowano
30 minut temu, lubo69 napisał(a):

Jak chyba każdy chiński design, i ten jest skopiowany. Mam trzy takie kurtki: 3Sixteen, Richard J Brown i Iron Heart. Wszystkie są co prawda Type 3, nie Type 2 jak ten Sos (sojowy?), ale wszystkie mają bardzo pojemne kieszenie zewnętrzno-wewnętrzne, dokładnie jak tu.

To bardzo ciekawa sprawa

Standardowe, sieciówkowe kurtki firm typu Levi's czy Lee chyba takich kieszeni nie posiadają (mój Lee type 1 nie ma)? Może kiedyś miały, a potem straciły, w ramach gównowacenia ubrań?

W ogóle to firmy odzieżowe bardzo niechętnie pokazują kurtki od środka, ale do czego jest youtube. Tutaj masz Levi's type III, czyli "the original type III", na której teoretycznie każdy type III jest bazowany, ewidentnie bez żadnych kieszeni.

Zrzut ekranu (110).png

Z krótkiego mojego riserchu - od lat '80 dodano do type III hand warmer pockets i te zabawne wewnętrzne kieszenie, jednak na zdjęciach prezentują się jako płytsze i zdecydowanie mniej wygodne niż Sos Zhan.

Swoją drogą, to i tak normalna nazwa, bo istnieje jeszcze np. firma Assiduous Confused Effort. Oni muszą robić to celowo.

Opublikowano

A jak jest w lini LVC ? Są kieszenie ? Osobiście pamiętam z lat 70 i 80 , że miałem kurtkę z Pewexu ( nie pamiętam marki ) i kieszenie były bo nosiłem w nich gazetę z kiosku . Natomiast nie wiem / nie pamiętam , jak było w kurtce, którą kupiłem w Kanadzie - tez nie jestem pewien marki . 

Opublikowano

Panowie , przy okazji mam pytanie o dżinsy, ale nie chińskie . Czy ktoś z Was użytkował spodnie denimowe marki RRL. Szyte w USA z japońskiego denimu . Sztywne, ale chyba płukane wg sprzedającego . Mogę kupić nowe z metkami sporo poniżej ceny retail . Ktoś coś wie ???

Opublikowano
33 minuty temu, Manul napisał(a):

Panowie , przy okazji mam pytanie o dżinsy, ale nie chińskie . Czy ktoś z Was użytkował spodnie denimowe marki RRL. Szyte w USA z japońskiego denimu . Sztywne, ale chyba płukane wg sprzedającego . Mogę kupić nowe z metkami sporo poniżej ceny retail . Ktoś coś wie ???

Ralph Lauren to marka, która nadal trzyma poziom, IMO można brać w ciemno wszystko co produkują - jakość będzie przynajmniej dobra.

Opublikowano
9 godzin temu, Manul napisał(a):

Jakiś czas temu chwaliłem się w tym wątku zakupem kurtki Red Tornado. Użytkuję ja często i jestem zadowolony z zakupu . Jakość porównywalna z topowymi japońskimi . A może nawet lepsza ??? Kto wie ???😎 No i ta cena niewiarygodnie atrakcyjna . 👍

No właśnie, kto wie, bo żeby wiedzieć, trzeba mieć taką kurtkę i kurtki „topowe japońskie” (które konkretnie masz?) od co najmniej kilku lat. Inaczej to jest „moja Dacia jest tak samo dobra jak Rolls Royce, którego widziałem w internecie”.

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Velahrn napisał(a):

Swoją drogą, to i tak normalna nazwa, bo istnieje jeszcze np. firma Assiduous Confused Effort. Oni muszą robić to celowo.

Może coś poszło nie tak w tłumaczeniu. W końcu są ludzie, którzy dumnie prezentują tatuaże w kanji, a później okazuje się, że tatuaż nie oznacza „wolność, równość, braterstwo” tylko „rosół z kaczki na ostro”.

Co do kieszeni, chyba było odwrotnie. Ta wersja nazywa się „modified type III”, czyli niemodyfikowana była bez kieszeni.

Opublikowano
8 godzin temu, lubo69 napisał(a):

Może coś poszło nie tak w tłumaczeniu. W końcu są ludzie, którzy dumnie prezentują tatuaże w kanji, a później okazuje się, że tatuaż nie oznacza „wolność, równość, braterstwo” tylko „rosół z kaczki na ostro”.

Co do kieszeni, chyba było odwrotnie. Ta wersja nazywa się „modified type III”, czyli niemodyfikowana była bez kieszeni.

Co do kieszeni, chyba masz rację. Nie jestem historykiem denimu, ale z tego co udało mi się ustalić, Levi's zmienił krój type III w latach '80, dodając do niej owe kieszenie na dłonie. To by tłumaczyło, czemu sprawiają wrażenie płytkich i niewygodnych - bo kurtka nigdy nie była projektowana z myślą o nich.

Co do nazw, to ciekawa sprawa. Moim zdaniem to jest celowe. Tzn. to autoparodia albo przykład dziwnego poczucia humoru Chińczyków. Non-stock Mfg, Bob Dong, Sauce Zhan, Annual Ring, Assiduous Confused Effort - nagromadzenie tego jest zbyt duże.

Opublikowano
16 minut temu, Velahrn napisał(a):

Swoją drogą, jaki konkretnie model kurtki od Iron Hearts posiadasz?

IH-526-PIQ, tzw. pique blinder. Ściślej posiadałem; sprzedałem na forum. Tu zdjęcie kieszeni tego modelu w wersji białej (nie moje, tylko Grahama z załogi IH):

IMG_6057.thumb.jpeg.ff388edb50830962cab84372d5482de7.jpeg

Anegdota w stylu @Manul: w roku 1994 kupiłem kurtkę Levi’s z takimi kieszeniami, a rok później ukradziono mi z tej właśnie kieszeni grubszą gotówkę. Głębokie były, ale to nie wystarczyło.

• Like 1
Opublikowano

Nie rozumiem tego anegdotycznego przesłania . Nie jestem pewnie aż tak subtelny . Ja nosiłem w takich kieszeniach gazety, ewentualnie kanapki do roboty . 

znalazłem takiego producenta 

https://simpleandraw.shop/collections/denim/products/ss20-milestone

Piszą , że materiał japoński . Ktoś z Państwa widział ? Przymierzał ?

ps. Mały update . Na reddicie wyczytałem , że krajem pochodzenia jest Tajlandia . Opinie są pozytywne . Robią głównie heavy , od 16 do 25 oz . Na stronie producent podaje , że używają denimu japońskiego z tkalni Collect Mills. Prefektura Okayama. Miasto Kojima.

• Collect Mills , Okayama Japan Denim
  • Like 1
Opublikowano

Na Ali , Zwróćcie Państwo uwagę na produkty Taylor Brando. Nie są to rzeczy stricte denimowe . Raczej jest to odzież robocza i outdoor ( w starym stylu amerykańskim ) . Podobają mi się te ubrania .

https://pl.aliexpress.com/item/1005006986029501.html?pdp_npi=4%40dis!PLN!2 436%2C12 zł!2 338%2C79 zł!!!4434.15!4256.99!%40211b80f717742915313182124e8612!12000038951165146!sh!PL!0!X&spm=a2g0n.store_m_allProduct.allProducts.1005006986029501&gatewayAdapt=glo2pol

Ta kurtka z linku ( jeśli to jest rzeczywiście horsehide) to jest coś co szukam od lat . Oczywiście są w japońskich sklepach podobne , ale dużo dużo drozsze . 

Niesamowite rzeczy ze skór robi na zamówienie pewien zakład z Grecji z Salonik : nazywają się Thedi Leathers . Na kurtkę czeka się kilka tygodni . Można znaleźć w necie zdjęcia i wszystko inne  . A
ostatnie moje odkrycie woskowanych ciężkich kurtek ; 18 oz bawełny plus wosk ; razem 24 oz to firma z Portland  w Oregonie o nazwie Ship John. Niestety w tej chwili kurtki na stronie są niedostępne . Ale są w ofercie wszystkie inne dobra płócienne i skórzane .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dobry wieczór.

Przypadek jak zawsze spowodował, że znalazłem te forum a że nie zniecheciłem się to dzięki panom Velaharnowi I Manulowi :) Marki o których piszecie (RedTornado, ZS ) rozumiem że jakościowo są ok? Bardzo rozpoznawalna marka na Ali pod wyszukiwaniem"raw jeans" jest bardzo chwalona (wiem, że to nie te forum:)) Maden wear. Mają świetne kurtki z serii militarnej. Ale spodnie muszą być dopasowane a z ich rozmiarami miałz Was ktoś doczynienia?

Opublikowano
16 godzin temu, Malthaldo napisał(a):

Dobry wieczór.

Przypadek jak zawsze spowodował, że znalazłem te forum a że nie zniecheciłem się to dzięki panom Velaharnowi I Manulowi :) Marki o których piszecie (RedTornado, ZS ) rozumiem że jakościowo są ok? Bardzo rozpoznawalna marka na Ali pod wyszukiwaniem"raw jeans" jest bardzo chwalona (wiem, że to nie te forum:)) Maden wear. Mają świetne kurtki z serii militarnej. Ale spodnie muszą być dopasowane a z ich rozmiarami miałz Was ktoś doczynienia?

Nie znam w ogóle tej marki Maden wear. Chwalone przez kogo?

Opublikowano
1 godzinę temu, lubo69 napisał(a):

Przez klientów; ocena 2.7 = poor.

https://www.trustpilot.com/review/madenwear.com

No właśnie chyba tak jest.

U DOBREGO Chińczyka* dostajesz to, za co zapłaciłeś. Czyli płacisz 400 zł - dostajesz kurtkę za 400 zł. Płacisz 800 zł - dostajesz kurtkę za 800 zł.

Ciuchy stąd

https://madenmenswear.aliexpress.com/store/1103037808

Są w cenach 30-50 % Bronsona czy Red Tornado. Podejrzewam, że skądś ta różnica w cenie wynika.

* "ZŁY Chińczyk" to sieciówka w galerii handlowej, gdzie płacisz 400 zł, a dostajesz ciuch za 80 zł, bo resztę zabiera pan pośrednik, pan właściciel galerii handlowej itd.

• Like 2