Skocz do zawartości

Hydroliza poliuretanu oraz naprawa butów turystycznych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Wrzucam tu jako ciekawostkę, w nadziei też, ze google zindeksuje temat i kiedyś on pomoże jakimś zabłąkanym wędrowcom w Internecie. 

W jednym z tematów, poświęconych chyba butom górskim, ktoś poruszył problem odpadających podeszew. Nie jest to stricte problem butów eleganckich, a bardziej - adidasów i turystycznych, gdyż odpowiada za niego sposób łączenia podeszwy z cholewką. A konkretniej - śródpodeszwa wykonana z poliuretanu.

Poliuretan to dobry i wytrzymały materiał, przynajmniej w tej półce cenowej i w tym zastosowaniu, ma jednak dziwna właściwość. Otóż powoli pochłania wodę, a pochłaniając ją - zaczyna się kruszyć. I jest to nieintuicyjnie, bo proces ten nasila się, gdy buty lezą nieużywane, a spowalnia lub zatrzymuje się - gdy są "chodzone". 

Jakiś czas temu, moja żona wyjęła z pudełka swoje turystyczne Aku i postanowiła udać się na mała wycieczkę. Aku to solidna firma, i choć buty mają swoje lata (jakieś 8-9), są stosunkowo mało używane (do chodzenia w terenie, nie na co dzień w mieście). Efekt wycieczki - w obu butach, po kilkuset metrach, prawie jednocześnie odpadły podeszwy!

20230519_192310.jpg

Jako, że cholewka była w doskonałym stanie, postanowiliśmy je naprawić. Problem polega na tym, że większość polskich tzw. "szewców" nie jest w stanie wymienić brakującego haczyka (pisałem o tym kiedyś w osobnym temacie)... A tu mówimy o konkretnej naprawie butów, które mają znieść bardzo ciężkie warunki, takie jak całodzienne wędrówki po trudnym terenie z ciężkim plecakiem. U polskich dystrybutorów Aku zaś brak jest jakichkolwiek informacji o naprawach pogwarancyjnych.

Po szybkim googlowaniu natrafiłem na informację, że znana mi firma Hanzel (robią również buty na zamówienie, forumowy kolega @eye_lip pokazywał kiedyś bardzo udany projekt) oferuje naprawy (WSZYSTKICH marek, nie tylko swoich butów) w bardzo przystępnej cenie - 285 zł. To właściwie tyle, ile kosztuje w detalu podeszwa vibram! Opinie były bardzo dobre, więc spróbowaliśmy.

Oto rezultat:

20230614_205024.jpg

Nie jest to DOKŁADNIE ta sama podeszwa (choć również Vibram), którą buty straciły, leży jednak doskonale, i wygląda bardzo solidnie. Forumowi puryści pewnie się przyczepią, że np. z przodu buta widać ślady - tak, widać, bo oryginalna podeszwa była odrobinę wyższa, i widać, gdzie była przyklejona. Zapewniam jednak, że po całym dniu na szlaku buty wyglądają dużo gorzej, i takich błahostek się nie dostrzega ;). Hanzel deklaruje, że dobiera na miejscu, indywidualnie, najlepiej pasującą do buta podeszwę, kierując się kopytem i kształtem (nie mają dostępu do oryginalnych kopyt, co oczywiste, bo naprawiają buty wszystkich firm).

Jeśli tylko naprawdę będzie tak wytrzymała, jak w zwykłych hanzelach (moje mają już 12 lat i się trzymają), to uważam, że za tę cenę jest to bardzo dobra inwestycja.

• Like 3
  • Oceniam pozytywnie 4
  • 2 lata później...
Opublikowano

Kolejne buty i kolejna naprawa.

Tym razem Zamberlan, który wyglądał tak:

looking-for-long-lasting-hiking-boots-15-years-v0-i4n2x4siansg1.webp

Klasyczny problem - hydroliza poliuretanu. Ponieważ to były drogie buty - jakieś półtora tysiaka - postanowiłem wymienić w nich podeszwę. Początkowo zwróciłem się do Hanzela, jednak odpisali, że nie mają odpowiedniej podeszwy.

Napisałem więc do producenta. Polecili mi licencjonowanego podwykonawcę, który dokonuje dla nich napraw... z polski adresem!

Tak więc napisałem, a potem wysłałem buty do ClimbCrafters, zakładu mieszczącego się pod Wrocławiem. 

20260426_180127.jpg

20260426_180129.jpg

20260426_180136.jpg

20260426_205110.jpg

Sama naprawa wykonana bardzo starannie, bez żadnych resztek kleju itp. Szewc ma dostęp do oryginalnych komponentów od producenta, a właściwie producentów, bo naprawia obuwie większej ilości firm. Początkowo chciałem podeszwę z samą gumą, bez pianki. Jednak po rozmowie telefonicznej z panem Michałem zdecydowałem się na dedykowaną do tego modelu buta, trekkingową, z amortyzacją. Z zastrzeżeniem jednak, że nie będzie ona wieczna! Coś za coś.

Cena bardzo rozsądna, bo 320 zł.

• Like 6
  • Oceniam pozytywnie 1