Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Ostatnio przejrzałem swoją szafkę z butami i znalazłem w niej fajne sztyblety. Niestety włóknina ocieplająca wewnątrz buta jest pozdzierana w niektórych miejscach. 

Czy macie może jakiś pomysł jakby można było to naprawić w własnym zakresie? czy może lepiej od razu kierować się z tym do szewca?

Opublikowano

Jeśli pozdzierały się w okolicach pięty (co jest w zasadzie stuprocentowo pewne po krótszym lub dłuższym czasie w chyba każdych butach z nieskórzanym wnętrzem) to można spróbować skórzanych zapiętków w sporym rozmiarze w kształcie takiego powiedzmy trójkąta - nie chodzi o takie małe prostokąty jak te żelowe do za luźnych butów. Dobrze wklejone potrafią całkiem długo posłużyć ("dobrze" to słowo-klucz, bo jeśli się to zrobi krzywo czy niestarannie to łatwo je oderwać czy częściowo odkleić np. przy zakładaniu buta i potem trudno je trwale przymocować z powrotem). Najskuteczniej byłoby je przyszyć, ale to chyba niemożliwe bez zniszczenia cholewki od zewnątrz.
Jeśli natomiast problem jest z przodu buta, zwłaszcza nad palcami to problem jest większy i w zasadzie samodzielnie się tego nie rozwiąże bez pewnych umiejętności w majsterkowaniu - jeśli włóknina jest cienka to może jakiś szewc dałby z tym radę podklejając tam odpowiednio wyciętą skórę, a jeśli jest gruba (takie sztuczne futro) to wydaje mi się to niemożliwe do naprawy - trzeba by chyba zeszlifować całość by nakleić uzupełnienie, żeby się trzymało (technicznie może i wykonalne, ale mało który szewc przypuszczam by się tego podjął).
Mi przetarte podnoski z tkaniny zdarzają się w absolutnie wszystkich parach, które mają więcej niż 2 sezony i są w miarę często użytkowane. Rozwiązanie jest jedno - buty z w pełni skórzanym wnętrzem - w takich nie zdarzyło mi się nigdy przetarcie, a mam już kilkanaście par noszonych od kilku lat. Trzeba też uważać jeśli kupuje się tańsze skórzane buty z sieciówek - niektóre mają niby skórzane wnętrze i odpowiedni symbol na tym kartoniku przedstawiającym surowce, ale mimo to podnoski nie są w nich ze skóry i przecierają się szybko (np. CCC), najlepiej przed zakupem zajrzeć i/lub sprawdzić ręką co jest w tym miejscu. Problem ten nie dotyczy marek od Berwicków w górę (choć i niektórych tańszych też, np. KH mają w pełni skórzane wyściółki).