SirThomas Posted March 27, 2012 Report Share Posted March 27, 2012 Witam, mam nie mały problem z kupnem butów. Mianowicie, zwiedzając sklepy typu Gino Rossi,Ecco żadnych ciekawych nie znalazłem a jak już były one sklejane . Następnie zawitałem do sklepu Wittchen gdzie znalazłem kilka ładnych par butów Chetwynd lub Grafton lecz są one bardzo twarde i na co dzień niewygodne a szkoda bo są cudne. I mam pytanie czy macie jakiś ewentualny typ butów zarówno eleganckich i wygodnych tylko bez zadartych nosków. Chodzi mi o but na co dzień do marynarki,koszuli,swetra. Oraz jeszcze jedno : Wiecie jak się nazywają buty z klamrami tzn dwa cienkie paski z klamerkami, ogólnie? Pozdrawiam i dzięki z góry z podpowiedzi. SirTom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomekB Posted March 27, 2012 Report Share Posted March 27, 2012 Oraz jeszcze jedno : Wiecie jak się nazywają buty z klamrami tzn dwa cienkie paski z klamerkami, ogólnie? Double monk straps, podwójne monki itd. Co do reszty pytania, to raczej musisz się doprecyzować, i przeczytać kilka wielgachnych wątków na forum - skarbnica wiedzy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SirThomas Posted March 27, 2012 Author Report Share Posted March 27, 2012 Wielkie dzięki. O te buty mi chodziło, jeszcze raz wielkie. A co do tych "monków" to one normalnie występują nie na sztywnej( drewnianej podeszwie)? Jeśli chodzi o buty wiosna/lato to chodzi mi but właśnie pomiędzy Chetwyndami,graftonami a żeglarskimi. Czy jest jakaś elegancka "alternatywa"? Czy można je dostać w polskich sklepach, jak tak to gdzie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misza Posted March 27, 2012 Report Share Posted March 27, 2012 Gorąca prośba, poczytaj na forum troszkę (niezbyt dużo - kilkanaście, kilkadziesiąt stron) w kilku wątkach. A potem możesz zadawać nawet najbardziej banalne pytania. Ale nie pytaj, czy monki to te na drewnianej podeszwie. A odpowiadając wprost: monki występują na różnych podeszwach. Najbardziej cenione są te na skórzanych. Nie słyszałem o monkach na drewnianych podeszwach, ale to żaden wyznacznik. Jakim budżetem dysponujesz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SirThomas Posted March 27, 2012 Author Report Share Posted March 27, 2012 Przejrzałem całe forum znalazłem kilka wątków o Monkach lecz wszystko wokół "bespoke" a mnie just nie stać na but na miarę, może z uwagi że jestem uczniem i nie stać mnie na taki wydatek. Budżet: 400z-450zl. Czy w takim zakresie znajdę coś ciekawego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misza Posted March 27, 2012 Report Share Posted March 27, 2012 Masz tu na skórzanej podeszwie, szyte met. goodyear. Przy dwóch parach oszczędzasz 50 euro, a jak znajdziesz drugiego do zamówienia, to i koszty wysyłki maleją http://www.bexley.com/Bexley/shoe-BOUCLESPN-EN.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Posted March 27, 2012 Report Share Posted March 27, 2012 Przejrzałem całe forum znalazłem kilka wątków o Monkach lecz wszystko wokół "bespoke" a mnie just nie stać na but na miarę, może z uwagi że jestem uczniem i nie stać mnie na taki wydatek. Budżet: 400z-450zl. Czy w takim zakresie znajdę coś ciekawego? Tu pewnie też są http://www.calzoleriastizza.it/. Wrzucałem ten link także gdzieś indziej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krakus ;) Posted March 28, 2012 Report Share Posted March 28, 2012 To co bierzesz za drewno jest skórą albo plastikiem zapewne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
proceleusmatyk Posted March 28, 2012 Report Share Posted March 28, 2012 Mam jedne buty, w których obcas jest z drewna brzozowego, flek z tworzywa. But waży swoje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Kozlow Posted March 28, 2012 Report Share Posted March 28, 2012 A jak komfort? Pięty nie bolą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
proceleusmatyk Posted March 28, 2012 Report Share Posted March 28, 2012 http://www.forum.bespoke.pl/viewtopic.p ... start=1300 oraz w awatarze Paraboot Camus. Bardzo wygodny, świetnie wyważony, skóra świetnie pracuje. Czasem spędzam w nim 12h i jego wygoda naprawdę mnie zadziwia. Drewniany obcas jest oddzielony od stopy kilkoma warstwami - w tym gumową podeszwą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lubo69 Posted March 28, 2012 Report Share Posted March 28, 2012 Tylko że założyciel wątku zapewne z oferty Paraboot Camus nie skorzysta, przekracza założony budżet około czterokrotnie:-) Ale sugestii budżetowego obuwia na okres przejściowy jest chociażby w wątku "Buty trochę taniej" aż nadto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts