void Napisano 5 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 5 Sierpień Odebrałem pierwszą koszulę z Apposta. Wydaje się całkiem udana, choć pewność uzyskam po noszeniu, praniu i ponownym dniu noszenia. Mam prawie przeciętną sylwetkę, ale takie zamówienie pozwoliło mi dla mojego rozstawu ramion uzyskać odpowiednią ilość miejsca na kołnierzyk, klatkę i nawet długość rąk. Żaden z tych wymiarów nie musiał paść ofiarą kompromisu. Szkoda że nie ma opcji "drop shoulders", jak w Proper Cloth. Nie wiem czy "Fitting: Regular close fitting" miało wpływ na to jak duże są zakładki. Przecież wymiary i tak podałem w centymetrach. Kołnierzyk "Normal with removable stay" jest nieco twardszy niż się spodziewałem, a guziki trochę małe. Może takie są eleganckie. W wolnym momencie wezmę suwmiarkę i się przekonam czy to jest tylko wrażenie. Materiał to "Cotton Oxford, Staple - 00748". Jest moim zdaniem cienki, a w opisie ma wagę "medium". Brak gramatury to moim zdaniem największy brak tych tabelek. W zasadzie każdy bawełniany Oxford to u nich "medium". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
void Napisano 17 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień Z ciekawości zapisałem się uprzednio na newsletter Proper Cloth, a tam reklamują swoje hity Stretch Non-Iron Dress Shirts - Out #1 Best Selling dress shirt fabric - kliknąłem i to jest materiał o składzie "95% Nylon, 5% Elastane" Performance Dress Shirts - Cotton-free bussiness-casual styles with quick drying, wrinkle free performance, pod tym hasłem te samo "95% Nylon, 5% Elastane" W ciekawą stronę prowadzą swoich klientów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
void Napisano 19 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień Zapytałem Apposta o wielkości guzików. Standardowo używają 10mm, co potwierdzam z pomiarów. "Diameter 20" ma 12.5mm średnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Castorp Napisano 22 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień Panowie koszula smokingowa. Zastanawiam się czy korzystać z polskich marek czy jednak zaufać SS? Oczywiscie jestem zainteresowany klasycznym ujęciem. Jakie macie sugestie, jakie macie doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 22 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 25 minut temu, Castorp napisał: Panowie koszula smokingowa. Zastanawiam się czy korzystać z polskich marek czy jednak zaufać SS? Oczywiscie jestem zainteresowany klasycznym ujęciem. Jakie macie sugestie, jakie macie doświadczenia? Zasadniczo są dwie opcje - koszula z krytą plisą albo z guzikami jubilerskimi. Szczerze mówiąc, taką koszulę nie jest trudniej uszyć niż każdą inną, wiec dowolna firma koszulnciza powinna dać radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
void Napisano 14 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień Z okazji końca lata przymierzam się do zamówienia ciepłych koszuli, najprawdopodobniej w Apposta. Ze zdjęć materiałów ogromnie podoba mi się flanela w jodełkę. Nigdy takiej nie spotkałem. Widzę tam mieszankę "60% Wool 40% Cotton". Jak ja się pierze? Normalnie w pralce? Ta wełna dobrze sobie z tym radzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 14 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień 39 minut temu, void napisał: Z okazji końca lata przymierzam się do zamówienia ciepłych koszuli, najprawdopodobniej w Apposta. Ze zdjęć materiałów ogromnie podoba mi się flanela w jodełkę. Nigdy takiej nie spotkałem. Widzę tam mieszankę "60% Wool 40% Cotton". Jak ja się pierze? Normalnie w pralce? Ta wełna dobrze sobie z tym radzi? Ja koszule wełniane 100 % piore w pralce. Obecniecda siectak ovrobic wełnę, ze nadaje sie do prania wodnego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
void Napisano 14 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień Dziękuję. Po zamówieniu z Apposta dostanę wszytą metkę, ale byłem ciekawy już teraz. Twoje "100% wełna" to koszule RTW - jeśli tak to możesz podrzucić link? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 14 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień 2 godziny temu, void napisał: Dziękuję. Po zamówieniu z Apposta dostanę wszytą metkę, ale byłem ciekawy już teraz. Twoje "100% wełna" to koszule RTW - jeśli tak to możesz podrzucić link? Akurat nosze MTM, link --> https://propercloth.com/merino-shirts#products Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
void Napisano 14 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień Spodziewałem się takiej włochatej jak w overshirtach, a tu widzę że 100% merino może wyglądać w sposób zupełnie nie przyciągający uwagi. Nawet zawarli na stronie informacje na metkę: Cytat Your shirt tag will say “Machine Wash, No-Chl Bleach, Machine Dry, No Iron” Zgodnie z zaleceniem, nie prasujesz jej? Ja wypracowałem sobie profil kształtu na Apposta, więc przy przejściu na Proper Cloth wziąłbym coś tańszego do testu sylwetki. Mam nadzieję że przy zamówieniu z PP nie trafię na żadne nieprzyjemności celne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 14 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień 2 godziny temu, void napisał: Spodziewałem się takiej włochatej jak w overshirtach, a tu widzę że 100% merino może wyglądać w sposób zupełnie nie przyciągający uwagi. Nawet zawarli na stronie informacje na metkę: Zgodnie z zaleceniem, nie prasujesz jej? Ja wypracowałem sobie profil kształtu na Apposta, więc przy przejściu na Proper Cloth wziąłbym coś tańszego do testu sylwetki. Mam nadzieję że przy zamówieniu z PP nie trafię na żadne nieprzyjemności celne. Tu mi zabiłeś ćwieka. Aż sobie przejrzałem swoje metki, i jest tak: Kiedyś więc nie mieli tego zalecenia o nie prasowaniu (na starszej metce jest "Iron"), a to ten sam próbnik. Ja prasuje wszystkie koszule, w niższej temperaturze niż bawełnę, i nadal zamierzał tak robić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
void Napisano 15 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień Na stronie Apposta zauważyłem że moje profile wymiarów są błędne jeśli chodzi o mankiety. Apposta właśnie poinformowała mnie, że aktualnie szerokość mankietu może być tylko liczbą całkowitą, jeśli chodzi o centymetry. Z ciekawości utworzyłem profil mierzony w calach, i tak mankiet też może być jedynie liczbą całkowitą. Zwolennicy imperialnego systemu miar mają teraz rozdzielczość co 2,54cm. Zaskakujące. EDYCJA Nawet odpowiedzieli: Cytat you are absolutely right. Since this modification was implemented only very recently, we will immediately raise this issue regarding measurements in inches with our technical team. Widać tylko mnie rozmiar mankietu z dokładnością co do cala zaskakuje i przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
void Napisano 26 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 26 Wrzesień W dniu 15.07.2025 o 15:07, Velahrn napisał: 1. Dokładny opis materiału - gramatura, splot, kolor, producent, skład, właściwości (gniecenie się, przejrzystość tkaniny) opisane w sposób ilościowy. Np. na Proper Cloth przykładowy opis tkaniny to: Lightweight Oxford Cloth, light blue, 100 % cotton, 156gsm, oxford cloth, opacity 3/5, wrinkle resistance 2/5, thread count 40s., made by Somelos. Planuję koszulę na zimę, spojrzałem na Proper Cloth, bo pamiętałem że podają gramaturę i już jej tam nie ma. Ta informacja zniknęła, a jestem pewien że jeszcze latem tam była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 26 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 26 Wrzesień 50 minut temu, void napisał: Planuję koszulę na zimę, spojrzałem na Proper Cloth, bo pamiętałem że podają gramaturę i już jej tam nie ma. Ta informacja zniknęła, a jestem pewien że jeszcze latem tam była. To chyba zależy od tkaniny. Wszedłem w pierwszą z brzegu i : https://propercloth.com/dress-shirts/clark-light-blue-oxford-cloth-343259.html Fabric & Care Name Clark Light Blue Oxford Cloth Fabric ID PCF617 Suggested Style Casual Weave Oxford Cloth i Composition 100% Cotton Thread Count 40s 2-ply i Weight 172g · Heavyweight i Opacity Rating 5 / 5 · Maximum Opaqueness i Wrinkle Resistance 3 / 5 · Slightly Wrinkle-Resistant i Care Machine wash with non-chlorine detergents only, hang dry i Shrinkage Expected to shrink slightly. Counter-Shrinkage Adjustments applied. i 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi