Jump to content

Jak sprawdzić czy mam dobry rozmiar

YoungBG
 Share

Recommended Posts

Pytanie na tyle ogólne, ze chyba Ci nikt sensownie na nie nie odpowie, tzn „zdalnie” nikt nie okresli, czy buty, ktore masz sa dla Ciebie wygodne 😂 Przede wszystkim co to za buty? Producenci zwykle podaja zalecana rozmiarówkę vs dlugosc stopy. Chociaż sama dlugosc to nie wszystko, ważne sa  szerokość stopy, i podbicie. Tak bardzo generalnie: but powinien przylegać do stopy bez większych luzów (podobno wiekszosc Polaków nisi zbyt duże buty), ale nie powinien Cie uwierać w duży palec. Pochodź po domu, protestuj, a w razie wątpliwości oddaj. 

Zgadzam się z przedmówcą. Kto ma wiedzieć jak nie Ty? Nie wiemy jakie to buty, w jakiej tęgości, gdzie ściskają...

Z własnego doświadczenia powiem, że od 0.5 cm do 1 cm luzu z przodu jest dla mnie idealne. Mam też dwie pary o wydłużonym czubku, które przekraczają długość mojej stopy o ~2 cm i również świetnie się trzymają. Wszystko zależy od twoich indywidualnych odczuć. Jak cisną palce na szerokości, to szybko odpuszczam. Dyskomfort może być na początku jedynie minimalny, bo cholewka tak bardzo się nie rozejdzie. Na długość wcale nie dopuszczam jakiegokolwiek ucisku. W podbiciu dopuszczam ucisk, przy racjonalnym rozwarciu.

2 godziny temu, john220 napisał:

Jak cisną palce na szerokości, to szybko odpuszczam. Dyskomfort może być na początku jedynie minimalny, bo cholewka tak bardzo się nie rozejdzie. Na długość wcale nie dopuszczam jakiegokolwiek ucisku. W podbiciu dopuszczam ucisk, przy racjonalnym rozwarciu.

Buty na szerokość mogą się dużo rozejść, dużo więcej niż na długość (tu nie mają za bardzo gdzie).

• Upvote 1

Może inaczej, za duży dyskomfort w palcach uznaję tak, który szybko powoduje ból. Za minimalny uznaje dyskomfort powodujący ból po całym dniu użytkowania. Zdarza mi się rozciągać cholewkę w palcach przy pomocy odpowiednio większych w tym miejscu prawideł i oczywiście rozchodzeniem. Na długość również się zdarzyło, ale to zawsze była kwestia kilku milimetrów.

Wszystko w granicach rozsądku jest możliwe. Czasami cierpi na tym jednak estetyka, a częściej, pewien czas, cierpimy my sami.