Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od wieków wkurza mnie problem z podeszwami, bowiem po pewnym czasie but się zapada, tj. pod piętą w tą cholerną kratkę. Nie wiem czym jest spowodowane produkowanie takich podeszw. Strasznie to rani piętę. Raz starałem uratować buty wypełniając tą kratkę silikonem sanitarnym i stąd moje pytanie jak wy sobie radziliście z tym problemem. Piszę o tym, bo kupiłem nowe buty i już po paru dniach się problem pojawił. 

Opublikowano

Czym jest spowodowane? Oszczędnością materiału - na taką podeszwę potrzeba znacznie mniej gumy, jest też znacznie lżejsza. Zwykle, jeżeli producent robi podeszwę z rusztowaniem w kratkę, cholewka jest do niej klejona tekturową podwkładką (i dopiero na to wkładka właściwa). Z czasem, gdy podwkładka ulega degradacji od wilgoci, owa kratka zaczyna wychodzić i uwierać. Ja mam taką zasadę - nie kupuję sneakersów czy innych butów, jeżeli widzę tekturową podwkłądkę - wybieram tylko te, które mają podwkładkę z włókna (szklanego, węglowego?) lub skóry szytą do cholewki i dopiero to szyte i/lub lepione do podeszwy. Generalnie większość dobrych producentów obuwia raczej odchodzi od tektury, dawno też nie widziałem butów z niepełną w środku podeszwą (ale wiadomo, teraz jest inna technologia, podeszwy są lekkie i sprężynujące i lane w całości do formy).

Ostatnimi buta, z podwkładką z tektury i rusztowaniem w podeszwie, które miałem, były Nike Court Royal ze srebrną łyżwą na początku liceum, jakieś 15 lat temu - jarałem się nimi, bo nikt takich w szkole nie miał, a że piły w piętę (bo podwkładka się totalnie rozpadła), to co tam... :D:D:D