MH_fan Napisano 5 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2020 Koledzy, pozwoliłem sobie założyć nowy temat, gdyż odnoszę wrażenie, że uzyskanie jakieś odpowiedzi na forum zegarkowym graniczy z cudem. Kupiłem ostatnio Orienta Mako 3 z bordową tarczą - chodzi prawie bez odchyłki, robi genialne wrażenie, ale zauważyłem, że na części indeksów godzinowych wskazówka godzinowa nie trafia w punkt, co jak sugeruje jedna jedyna w polskim internecie wypowiedź anonimowego autora, oznacza lekkie wygięcie bolców tarczy, na których osadzony jest mechanizm. I tu pytanie - spotkaliście się z czymś takim u siebie? Serwis bez problemu to ogarnie? Słać to do serwisu, czy dać sobie siana, bo szkoda zachodu i jestem przeczulony? Niby nic wielkiego, ale przy zegarku, którego cena katalogowa to 1640zł chyba mieć miejsca nie powinno? (pewnie żaden majątek, ale jednak nie jest to zegarek za 2 stówy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Egonax Napisano 5 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2020 W każdej z pozycji na zdjęciach wskazówka godzinowa jest cofnięta. Moim zdaniem przy montażu wskazówki nie zostały ustawione w jednej osi. Ustaw godz. 12 i sprawdź, czy mało i duża wskazówka leżą idealnie w osi. Jezeli nie, to trzeba to poprawić. Raczej u zegarmistrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MH_fan Napisano 5 Styczeń 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2020 Godzinę temu, Egonax napisał: W każdej z pozycji na zdjęciach wskazówka godzinowa jest cofnięta. Moim zdaniem przy montażu wskazówki nie zostały ustawione w jednej osi. Ustaw godz. 12 i sprawdź, czy mało i duża wskazówka leżą idealnie w osi. Jezeli nie, to trzeba to poprawić. Raczej u zegarmistrza. Z tym, że tak jak wspomniałem, w niektóre godziny trafia Tu przykład: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Egonax Napisano 5 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2020 @MH_fan na moje oko tez nie trafia, co prawda różnica jest mniejsza niż na poprzednich fotkach. Ustaw na godz. 12, wskazówka minutowa powinna być ustawiona idealnie na kresce nad trójkątem. Postaraj się zrobić to kręcąc koronką w jednym kierunku. Czekam na fotkę 😜 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 5 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2020 Z tego co piszesz świadczy to tylko o jakości wykonania tarczy, ponieważ jeśli wskazówka zostałaby zamontowana nieprawidłowo w stosunku do minutowej, na każdym indeksie godzinowym błąd byłby taki sam ( przy prawidłowo wykonanej tarczy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MH_fan Napisano 6 Styczeń 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2020 @Egonax - chyba rzeczywiście wskazówki nie są idealnie skalibrowane, wyślę zegarek do serwisu i zobaczymy, co będzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz89 Napisano 29 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2021 Dzień dobry, czy mógłbym wiedzieć jak zakończyła się sprawą z tą nietrafiającą wskazówką ? Mam podobny problem w tissocie lelocle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi