Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

To mój pierwszy post tutaj ;) Piszę z zapytaniem gdyż planuję uszyć buty w tym roku, klasyczne czarne oxfordy. W pierwszej kolejności na swój ślub ale zależy mi żeby jeszcze posłużyły długo po nim. O ile przeczytałem opinie o poszczególnych szewcach, o tyle nie znalazłem porównania między nimi. Czy mógłby ktoś z was się wypowiedzieć, gdzie najlepiej się udać? Interesuje mnie Januszkiewicz, Kielman oraz Kamiński.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc

Opublikowano

Jeśli pieniądze nie grają roli szyłbym u Kielmana - to jednak legenda.

Natomiast prawdę mówiąc u każdego z powyższych szewców dostaniesz znakomite buty. W przypadku Januszkiewicza nastaw się na zaakceptowanie jego wyczucia stylu - jeśli Ci odpowiadają jego wyroby wal jak w dym, natomiast pójście do niego z wydrukowanym zdjęciem butów z innej pracowni z prośbą o odtworzenie może skończyć się rozczarowaniem. Kamiński, a szczególnie Kielman, powinni być nieco bardziej elastyczni jeśli chodzi o odtworzenie jakiejś Twojej specyficznej wizji - o ile ją posiadasz :) 

Opublikowano

Szyłem 7 lat temu, więc o aktualnej jakości się nie wypowiem, u mnie była bez zarzutu. Co do wygody moim zdaniem nic nadzwyczajnego - możesz mieć podobny komfort w butach z półki, jeśli dobrze trafisz z kopytem.

Opublikowano
Dzięki za odpowiedź, bardzo podobają mi się buty Januszkiewicza i z tego co czytałem powinne być najwygodniejsze. Jedyne co mnie w nich niepokoi to fakt, że wyczytałem tu na forum że ich jakość w ostatnich latach się pogorszyła.
Problemy dotyczyły głównie pracy cholewkarza (ażury itp), ale przy gładkich oksfordach nie bałbym się o efekt, takie buty u TJ'a bardzo ładnie wychodzą.
  • Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

@Michał Kwiatkowski, 2 lata temu szyłem u Pana Januszkiewicza lotniki na ślub. Co do komfortu to rzeczywiście nie uważam, żeby było jakoś nadzwyczajnie (choć porównanie mam tylko do butów z półki powszechnie rozumianych na tym forum jako klasyczne), ale co do jakości wykończenia nie mam żadnych uwag. Wyszły mi z tego zamówienia świetne buty, które lubię i noszę cały czas :)