Skocz do zawartości

Gniecenie w miejscu złamania butów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest to mój pierwszy post na forum, także witam wszystkich użytkowników :)

chciałbym opisać swój problem i jednocześnie prosić o pomoc w jego rozwiązaniu. 

Do rzeczy. Praktycznie w każdych skórzanych butach zimowych typu: trzewiki, trapery, botki mam problem z wbijaniem się od góry w stopę w miejscu "łamania się" skóry. Załamanie się skóry do środka powduje poziomy nacisk na ścięgna palców i powoduje ból. O dziwo, problem zazwyczaj występuję tylko w prawej nodze. Buty również potrafią się różnie złamać (jeden centrymetr bliżej/dalej od drugiego).

1. Czy jest możliwość, że but się rozchodzi, skóra w tym miejscu zmięknie i przestanie to dokuczać?

2. Czy szewc może coś w takiej sytuacji zaradzić?

3. Czy znacie na to jakieś rozwiązanie?

Z góry dzięki za pomoc :)

Opublikowano

Czy nie masz zbyt dużych/tęgoch butów? U mnie taki problem występował w zimowych nubukowych work bootsach, włożenie dodatkowej skórzanej wkładki rozwiązało problem.

Opublikowano

Załamanie, które mnie gniecie nie jest na krawędzi usztywnienia i skóry, tylko samej skóry. 

Jeżeli zaś chodzi o dobór rozmiaru/tęgości to zdaje sobie sprawę, że zbyt duży rozmiar może powodować złamanie w złym miejscu (też mi się to zdarzało), ale dzieje się tak praktycznie w każdych butach bex względu na idealne dopasowanie lub jego brak.

wielkie dzięki za odpowiedzi :)

Opublikowano

Mam taki problem w jednym bucie. Być może powinienem był wziąć pół rozmiaru większe.
Moje próby rozwiązaniu problemu:
1. Szewc starał się zmiękczyć skórę i ja od wewnątrz trochę spiłować.
Nic to nie dało. Straciłem tylko pieniądze.
2. Wkładka to ciekawy trop ale u mnie się nie sprawdziła. Było mi wtedy zbyt ciasno w bucie. W podbiciu. (Tak jak pisałem wyżej, może powinienem wziąć ciut większy rozmiar). Spróbuję jeszcze z ucięta wkładką. Tak, aby tylko sięgała od palców do śródstopia.
3. Plaster na stopę w miejscu ucisku.
To rozwiązuje u mnie temat. Ale jest upierdliwe

Opublikowano

Jak pisałem powyżej, u mnie przeszło po ok. 10 pełnych dniach w butach i otarciach do krwi. Potem buty stały się zaskakująco wygodne i już nigdy nie uwierały.

Jednak nie ma pewności, czy u Ciebie będzie tak samo.