Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zrobiłem kilka lat temu kurs na paralotni w szkole na Żarze. Nie wiem, czy "to się liczy" ale mogę polecić jako całkiem niezły erzatz "prawdziwego" latania. Wrażenia z samodzielnego lotu są nieporównywalne z niczym innym a poziom adrenaliny i hormonu (?) szczęścia mocno wykracza poza standardowe doznania.

Pozdr,

wojvv

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wybaczam...tak, nazewnictwo z tej branzy jest u mnie niedostateczne, na razie, moze dlatego zapostowalem zeby takis ktos sie zirytowal, chociaz nie mialem takiego zamiaru wyszlo w praniu

d.s.

Opublikowano

tak, CPL(A)

Kroczysz droga aeroklubów zaliczajac licencję po licencji, albo kończyłeś ww. politechnikę? Jak finansowo kształtuje się droga od zera do bohatera?

Kwestia dwóch lat w USA i skupienia sie na tylko tym. Koszt w sumie ok. $30,000.00 z ponad 250 h nalotu

Od razu bohatera? W ogole nie mam czasu teraz latac :( ledwo utrzymuje currency.

EDIT: aaa, zapomnialem dodac ze licencje z US trzeba skonwertowac w ULC, co wymaga zdania teorii, wylatania z 15 godzin tutaj i zdania egzaminu przed tutejsza komisja.

Opublikowano

CPLa w USA to 30 tyś $? A nie orientuje się kolega ile trzeba dorzucić do ATPL?

Nie starasz się dociągnąć do liniowca?

Staram, ale latajac tyle ile obecnie to odpowiedni nalot zrobie za jakies 40 lat :P

a kazda godzina nalotu kosztuje, mysle ze jeszcze z $45k usd i bedzie atpl

Opublikowano

No to spory wydatek i trochę mnie zdziwił. Znam osoby, które w Pl zamykały się w 150 tyś. (tylko część godzin wylatały, jako powietrzne taksi dla skoczków)

A szansy na podłapanie jakiejś roboty za free żeby tylko godzinki latały nie szukałeś, albo w stanach po prostu o to ciężej, bo bak znajomości? Ciągnięcie szybowców/skoczków?

Opublikowano

No to spory wydatek i trochę mnie zdziwił. Znam osoby, które w Pl zamykały się w 150 tyś. (tylko część godzin wylatały, jako powietrzne taksi dla skoczków)

A szansy na podłapanie jakiejś roboty za free żeby tylko godzinki latały nie szukałeś, albo w stanach po prostu o to ciężej, bo bak znajomości? Ciągnięcie szybowców/skoczków?

mozna by to w ten sposob tez zrobic (rowniez latac nad polami i plantacjami i opryskiwac). w moim przypadku to raczej kwestia braku czasu. chociaz moze kiedys.

Polacy to madry narod - potrafia wszystko zrobic tanio :)

Opublikowano

Dzień dobry,

Sprawa z ATPL frozen jest trochę smutna. Trzeba wydać większy, mniejszy ogrom pieniędzy na uzyskanie samego CPL'a i teorii z ATPLa. O ile pamiętam to trzeba legitymować się 250h nalotu. Linie lotnicze nie wykazują zainteresowania kandydatami z nalotem 400-500h - to teraz proszę pomyśleć, ile trzeba sobie sfinansować na własną rękę..., żeby zasiąść jako FO. Ech... no i ta konwersja na dżary w przypadku US.

Pozdrawiam.

Disclaimer: Nie jestem pilotem, ale byłem o krok od przekwalifikowania się w kierunku tego zawodu.