Ziuk Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2017 Witam serdecznie wszystkich P.T. Forumowiczów po długim okresie niebytności! Na Wigilię otrzymałem w prezencie zabytkową laskę. Niestety, jest trochę za krótka, i ogólnie wymaga pewnych reperacji (usunięcie śniedzi z gałki, poprawa mocowania itp.). Czy ktoś z Was mógłby mi polecić jakiś punkt w Warszawie - parasolnika, stolarza, kogokolwiek - w którym można by zaradzić temu? Jaki Waszym zdaniem byłby najlepszy sposób na wydłużenie laski, by - o ile to możliwe - nie zaburzyć zbyt mocno jej wyważenia? Załączam zdjęcie (przepraszam za jakość!) dla lepszej orientacji. Z góry dziękuję za wszelkie porady i wskazówki! Cytuj
Whitesnake Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2017 18 minut temu, Ziuk napisał: Jaki Waszym zdaniem byłby najlepszy sposób na wydłużenie laski, by - o ile to możliwe - nie zaburzyć zbyt mocno jej wyważenia? Jeśli jest faktycznie zabytkowa, to odradzam jakąkolwiek ingerencję - szkoda dla kaprysu niszczyć ładny przedmiot z historią. Nawet praktycznie na to patrząc, jeśli już naprawdę potrzebujesz laski, to taniej będzie kupić nową. 1 Cytuj
Ziuk Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2017 Jako student archeologii podzielam Twoją troskę o zabytkowe wyroby, atoli jestem z tych, którzy pozyskując podobne dzieła, starają się przywracać ich użytkowość, ograniczając ingerencję do niezbędnego minimum. Nie znoszę sytuacji, kiedy coś nie spełnia swej domyślnej funkcji i kurzy się w gablocie... Cytuj
marxik Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2017 Sugerowałbym udanie się do pracowni renowacji mebli. Ja potrzebowałem odnowić stare drewniane narty i znalazłem wyjątkowego fachowca od renowacji, który przy okazji wyczyścił wiązania metalowe, elementy z laki itp. I do tej pory jestem wyjątkowo zadowolony z jego pracy. Fachowiec starej daty w Warszawie na Żelaznej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi