Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zdaję sobie sprawę, że tytuł tego tematu może być komiczny, ale nie mam pojęcia co innego wymyślić.

No więc szukam butów, oxfordów i w związku z tym, że mam dość nietypowy rozmiar buta (czytaj bardzo mały) to jest spory problem w znalezieniu odpowiedniego rozmiaru. Zamówiłem taki oto egzemplarz w rozmiarze 39 https://kh-shoes.com/pl/p/Lord-Oxford-Braz/169 i sprawa wygląda tak, że noga nie wchodzi mi do środka za łatwo, tzn nie jest super ciasno ale wchodzi tak na styk, natomiast kiedy już ją włożę i próbuję chodzić to jednak but jest dosyć luźny. Przy robieniu kroku tył buta nie przylega do stopy i ma luz, lata, obciera się. Podejrzewam, że wiecie o co chodzi. Buty odesłałem z zamiarem przymierzenia rozmiaru mniejszego, ale coś mi intuicja podpowiada, że ten centymetr mniej to będzie już za mało.

Nie mam doświadczenia z klasycznym obuwiem, to będzie moja pierwsza para. Młody jestem i zmieniam garderobę, do tej poty latałem w sportowym obuwiu i tam nie mam najmniejszego problemu z doborem rozmiaru. Na kilka par większość to po prostu 8us (czyli rozmiar wkładki przeważnie 26cm) i pasują super, a tutaj te 26cm jednak było za duże.

No i ciągnąc dalej temat jeżeli te 38 będzie za małe to zastanawiam się czy nie powrócić do tych 39 i czy nie da się czegoś zastosować, co mogło by wypełnić trochę ten but i sprawić, że nie będzie on taki luźny. Słyszeliście kiedyś o takich rozwiązaniach? Ma to sens?

Ewentualnie potrzebuję oxfordów w dobrym dla mnie rozmiarze i nie przekraczających ceny 500zł :-D

Opublikowano

Trudno jest Ci doradzić "zaocznie" na podstawie samego opisu ale prawdopodobnie kupiłeś buty o za dużej tęgości. Można to w pewnym zakresie skorygować wkładką. Po jej włożeniu stopa pójdzie do góry i dopasowanie buta będzie lepsze. Czy w ogóle mierzyłeś długość swojej stopy i buta w środku? Przeczytaj wątek Rozmiarówka - dyskusje i porady: 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
5 godzin temu, Piorto napisał:

No i ciągnąc dalej temat jeżeli te 38 będzie za małe to zastanawiam się czy nie powrócić do tych 39 i czy nie da się czegoś zastosować, co mogło by wypełnić trochę ten but i sprawić, że nie będzie on taki luźny. Słyszeliście kiedyś o takich rozwiązaniach? Ma to sens?

Na rynku jest dużo różnego rodzaju wkładek, które być może mogłyby pomóc Ci rozwiązać problem z butami. Od siebie mogę polecić Ci wkładki całościowe Relaks z pelotą metatarsalną - jest to sprawdzone rozwiązanie w wielu takich przypadkach jak Twój. Można też ewentualnie wykonać zapiętki całościowe z pianką lateksową, co pozwala w niektórych przypadkach zmniejszyć rozmiar obuwia o pół numeru, ale z Twojego opisu wynika, że mógłbyś mieć pózniej problem z wkładaniem butów. Spróbuj z wkładkami, koszt nie duży, a mogą pomóc.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Piotro z mojego doświadczenia, nie warto kupować "niepasujących" butów.

Za duży za małe to nie tylko kwestia długości.

Nie trzeba zadawać pytanie kiedy but jest za duży, tylko kiedy jest dobry.

A dobry jest wtedy gdy :

-jest dobre trzymanie pięty

-palce mają trochę luzu.

Z mojego doświadczenia tymi dwoma kryteriami należy się kierować, jak but nie spełnia kryteriów to chociaż nie wiem jak piękny, będzie uciążliwy