Monkiusz Napisano 20 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2015 Hej, to mój pierwszy post. Póki co głównie lurkowałem, ale nie znalazłem podobnego tematu. Mam skórzaną kurtkę, którą bardzo lubię, kolor czarny. Niestety jest już przetarta w wielu miejscach i posiada ze 2/3 miejsca w których ktoś ją dotknął zapalonym papierosem. Nie są to dziury na wylot, ale widać przebarwienia w tych miejscach i skóra lekko się w nich "zeszła" (pajączek dookoła). I teraz pytanie - co do przetarć wiem, że można ją spokojnie odrestaurować, widziałem tego typu przetarcia potraktowane odpowiednimi specyfikami i skóry na nich wyglądały jak nowe. Co jednak z tymi miejscami przypaleń? Ktoś naprawiał tego typu rzeczy i może się podzielić doświadczeniami? Nie chciałbym jej wyrzucać, lubię ją, a nie wygląda to zbyt schludnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 20 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2015 Zależy jak poważne są obrażenia. Jak bardzo płytkie (odbarwienia, przebarwienia) to po gruntownym czyszczeniu z reguły wystarcza Canadian Saphir, który świetnie odżywia przy okazji skórę. Jak przetarcia, to Juvacuir Saphir (rodzaj balsamu mocnokoloryzującego - prawie farba, ale nie do końca), a Canadian na wykończenie ewentualnie. Jak głębsze to po odtłuszczeniu, najpierw miejscowo wyrównujemy powierzchnię i ubytki "szpachlujemy" koncentratem na bazie żywicy - Renovating Cream Saphir, a dopiero później powyższe Ten ostatni działa tak: Fotki, kogoś z Forum (przepraszam, ale nie pamiętam personalnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monkiusz Napisano 20 Lipiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2015 Wieczorem zrobię zdjęcia i podrzucę. Może dzięki temu będzie łatwiej ocenić czy jest sens próbować naprawić. Odbarwienie to jedno, a drugie to zbiegnięcie się skóry w "pajączek" - z tym drugim boje się, że będzie trudniej coś zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 20 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2015 Prawdopodobnie niewiele Ci pomoże informacja, iż jest sens, bo nawet najlepszymi środkami można skopać robotę i najwięcej zależy od Majstra Jeżeli nie czujesz się na siłach, nie masz żadnego doświadczenia w temacie i nie chcesz eksperymentować to poszukaj fachowca, który zrobi to za Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monkiusz Napisano 20 Lipiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2015 Z pewnością tak zrobię. Póki co jedynie chce zaczerpnąć informacji czy to w ogóle jest wykonalne / opłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monkiusz Napisano 20 Lipiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2015 Wybaczcie dwa posty pod rząd. Obiecane zdjęcia: Oprócz tego standardowe przetarcia w tym stylu (przy okazji załapał się też postrzępiony rękaw): Kurtkę, jak pisałem, lubię więc chciałbym ją uratować, jeśli naprawa będzie możliwa w rozsądnej cenie, a efekt będzie zadowalający. Ktoś z forum naprawiał tego typu zniszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 21 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2015 Gruntowne czyszczenie Mydłem Saphir, a dalej jak wyżej rozpisano, a powinno być o niebo lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monkiusz Napisano 21 Lipiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2015 Oddam to chyba do fachowca faktycznie i niech określi na miejscu czy zrobi z nią cuda czy cudów nie będzie. Tylko teraz muszę takowego znaleźć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 22 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Lipiec 2015 Ten sobie może poradzić: http://www.wbutach.pl/forum/278-ms-pracownia-renowacji-sk%C3%B3ry-ze-zdu%C5%84skiej-woli/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monkiusz Napisano 23 Lipiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2015 Napisałem na FB, ale coś nie odpowiada, pewnie ma poblokowane ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcous Napisano 16 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2016 Witam mam podobny temat więc nie będę zakładał nowego tylko się podepnę tutaj. Mianowicie nadszedł czas na renowację skórzanego płaszcza żony (zmatowiona czarna skóra, drobne rysy, przetarcia np w miejscu paska trebki) i zastanawiam się gdzie go oddać (najlepiej na Śląsku) ewentualnie czy spróbować samemu. Widziałem w centrach handlowych w pralniach że proponują taką usługę , biorą kurtkę i wysyłają gdzieś daleko, po 2 tyg wraca odnowiona - czy ktoś korzytał z takiej formy , byliście zadowoleni ? A może wystarczy jakies gruntowne czyszczenie i renowacja dostępnymi środkami ? Może ktoś podpowie czym i w jaki sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monkiusz Napisano 15 Maj 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2017 Podbiję stary temat - oprócz przebarwień (poradziłem sobie z nimi Canadianem) - co stosować by zwyczajnie dbać o skórzaną kurtkę? By byłą odpowiednio odżywiona, natłuszczona, zaimpregnowana etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 15 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2017 zapewne zależy od skóry; kiedyś czytałem, że do skór jagnięcych najlepszy jest olej kokosowy, ale jeszcze nie próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monkiusz Napisano 15 Maj 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2017 Skóra cielęca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi